Tea Karvinen vietti Kuukkelin toimittajan kanssa päivän Äkäskerolla.
Satu Renko
– Kiitos Pallas-Yllästunturin kansallispuisto ja sen haltijat ja metsänhenget, että saamme olla täällä, Tea Karvinen huokaa.
Tea seisoo Äkäskeron korkeimmalla kohdalla, katselee vuoroin Pallaksen suuntaan, vuoroin kohti Yllästä, ja hengittelee marraskuista pakkasilmaa. Maa pilkottaa sieltä täältä ohuen valkoisen lumihunnun alta, taivas hehkuu pastellisävyissä.
– Käydäänkö katsomassa tuolla vähän matkan päässä, että miltä siellä näyttää, Tea ehdottaa.
Keron koillispää kelluu auringonlaskun punassa. Jäinen varvikko narskuu kenkien alla. Juuri niin kuin se on Tealla narskunut jo monen monituista talvea.
– Vietin seitsemän vuoden aikana yli 700 päivää kansallispuistoissa, hän laskeskelee.
– Sata päivää vuodessa. Ja siihen vielä yli sata vuosittaista matkapäivää päälle.
Niiden seitsemän vuoden – eikä vain talvien, vaan myös kesien – aikana syntyi kirja, Kansallispuistot, maamme luonnon helmet. Kirja ilmestyi vuosi sitten elokuussa, ja siitä on otettu jo kuudes painos, kaikkineen kymmenisen tuhatta kappaletta.
Nyt Tealla on aikaa olla ja hengitellä. Vai onko?
– Kun kirja ilmestyi, kehoni oli muutaman viikon stressitilassa. Vieläkään en ole täysin palautunut, vaikka oloni on jo hyvä. Mutta kun intohimo siihen kaikkeen tekemiseen on niin suuri, on vaikea laittaa rajoja levon ja tekemisen välille, Tea miettii.
– Ja kun intuitio sanoo, että tämä pitää tehdä, en kysele, että miksi, vaan teen. Vastaukset tulevat ajallaan, enkä ole koskaan joutunut miettimään, että voi hitsi, kylläpäs tuli tehtyä väärä päätös.
Ennen päätöstään tehdä kirja kotimaansa kansallispuistoista, Tea Karvinen ehti elää ja kokea paljon sekä Suomessa että Suomen rajojen ulkopuolella. 80-luvulla Tea työskenteli Lieksassa kehittämässä Pohjois-Karjalan luontomatkailua, ja 90-luvulla hän opiskeli muun muassa valokuvausta Alaskassa. Yhden lukuvuoden Tea vietti vaihto-oppilaana Havaijilla, toisen Ecuadorissa ja Galapagossaarilla. 90-luvun lopussa naisen tie vei Salt Lake Cityyn, kohti kansainvälistä kisauraa skeleton-mahakelkkailussa.
Kunnes: eräänä kauniina päivänä Tea löysi itsensä Kuhmosta karhukojulta.
– Elettiin syyskuuta vuonna 2008 ja mietin itsekseni karhukojulla, että mitä minä Tea Karvinen todella haluan tehdä elämässäni. Vastaus tuli heti: olen löytänyt intohimoni, haluan valokuvata.
Ammattimainen valokuvaaminen ei ollut Tealle uutta. Muutettuaan Suomeen vuonna 2003, hän teki valokuvaajan ja toimittajan töitä freelancerina.
– En halunnut olla enää uutiskuvaaja, elää kaupungissa ja odottaa, että puhelin soi. Halusin muuttaa pohjoiseen ja ryhtyä luontokuvaajaksi.
Samoihin aikoihin Tea tapasi valokuvaaja Claes Grundstenin, joka oli viimeistelemässä omaa kirjaansa Ruotsin kansallispuistoista. Grundsten kysyi, tekisikö Tea Suomesta vastaavan teoksen, mutta vielä siinä vaiheessa ajatus tuntui Teasta liian valtavalta. Hän oli kuitenkin jo aiemmin tavannut valokuvaaja Tui De Roin, joka oli todennut Tealle, että jos haluaa saada näkyvyyttä, pitää erikoistua.
– Puoli vuotta karhukojun jälkeen tuli vain tunne, että nyt sinä Tea erikoistut tähän, kansallispuistot on sinun juttusi.
Ja se oli siinä. Suomen kansallispuistot.
– Vaikka vasta viisi vuotta aiemmin olin todennut, ettei minulla ole aikaa istua pusikoissa, Tea nauraa.
Kirjaprojekti lähti virallisesti käyntiin vuonna 2010.
– Ensimmäiset neljä vuotta vain kävelin kaikissa kansallispuistoissa kameran kanssa, otin kuvia ja yritin perehtyä siihen, mitkä ovat kunkin puiston erityispiirteet, Tea kuvaa alkuaikoja.
Kansallispuistot, etenkin Urho Kekkosen kansallispuisto Savukosken, Sodankylän ja Inarin kuntien alueella, oli Tealle tuttu jo lapsuudesta.
– Kävin teininä UKK:ssa WWF:n talkooleireillä. Rippikoulunkin vietin UK-puistossa, Tea muistelee.
Alkuun Tea ajatteli, että kun on viettänyt yhteen laskettuna vuoden päivät puistojen sisällä, materiaalia olisi tarpeeksi, mutta pian hän totesi, että yhä on paljon näkemättä ja kokematta.
– Lopulta päätin, että haluan kirjan ilmestyvän Suomen itsenäisyyden juhlavuonna. Kaksi viimeistä vuotta keskityin kuvaamisen lisäksi myös teksteihin – mietin, että miten kerron tämän kaiken.
Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Tea jututti muun muassa äkäslompololaista Kauno Kaulasta, kansallispuiston entisiä puistomestareita Tapani Rauhalaa ja Olli Auttoa.
– En voi väittää, että olen jokaisen kansallispuiston erinomainen asiantuntija. Tottakai ymmärsin heti, että oikeat asiantuntijat ovat ne, jotka ovat kansallispuistoissa töissä tai asuvat puistojen kupeessa.
Tea on impulsiivinen ja intuitiivinen. Hän tekee, minkä kokee hyväksi, vaikka välillä tarkempi suunnittelu unohtuisikin.
– Viisi ensimmäistä vuotta maksoin pitkälti omilla rahoillani. Oli niin kiire ja olin niin innostunut, ettei ollut aikaa miettiä muita asioita, Tea nauraa.
Mutta Tea uskoo, että näin vain piti tapahtua. Hänet oli määrätty kulkemaan tätä polkua. Ja sama koskee tulevaa.
– Minun tulee tehdä lisää kirjoja. Liittyvätkö ne luontoon ja millä tavoin, en tiedä, mutta olen varma, että yksi tehtävistäni on levittää ilosanomaa siitä hyvinvoinnista, mitä luonnosta saa.
Olemme kiertäneet Äkäskeron. Tea ihailee maisemia, valoa, poroja – kaikkea kaunista ympärillämme.
Mikä valokuvaaja viehättää eniten, avotunturi vai tunturin juurta peittävä metsä?
– Tykkään olla metsässä, mutta on mieletöntä nähdä avaria maisemia. Jos olisi pakko valita, valitsisin tunturit. Metsässä on erilainen tunnelma, mutta hiljaisuus löytyy molemmista.
Tea liikkuu samojen teemojen äärellä luontoilloissa, joita hän järjestää ympäri Suomen.
– Luonnon tärkeys jää taka-alalle kiireen keskellä. Ihminen ei pärjää ilman luontoa. Moni ajattelee, että tässähän meillä on kaikki kaupungissa, mihin me luontoa tarvittaisiin. Sitten selviää pieniä yksityiskohtia: mehiläiset tai hyönteiset vähentyvät radikaalisti ja ihmisille tulee yllätyksenä, miten paljon sekin vaikuttaa kaikkeen elämään.
– Ihminen pyörii oman napansa ympärillä. Nyt on käsillä se hetki, kun ymmärretään, mitä tuhoa luonnolle on saatu aikaa samalla, kun elämänlaatu on parantunut.
Ja siinä Tea näkee oman tehtävänsä.
– Innostan ihmisiä luontoon, jotta ihminen saa itselleen henkistä ja fyysistä hyvinvointia, mutta myös siksi, koska luonto hyötyy siitä, että ihminen lähtee ulos. Kun ihmiselle jokin asia tulee läheiseksi ja tärkeäksi, hän haluaa suojella sitä ja pitää hyvää huolta siitä.
Satu
Kun ihmiselle jokin asia tulee läheiseksi ja tärkeäksi, hän haluaa suojella sitä ja pitää hyvää huolta siitä.
Tean vinkki:
Kokeile, miltä tuntuu olla yksin luonnossa
”Liikun paljon yksin luonnossa ja kehotan muitakin kokeilemaan samaa. Luontoilloissa kerron usein, ettei luonnossa ole mitään pelottavaa, ei edes pimeässä metsässä. Siellä ollaan turvassa. Ymmärrän senkin, jos ei uskalla lähteä yksin eksymisenpelosta johtuen, mutta silloin voi kokeilla yksinoloa niin, että menee porukalla teltalla yöksi kansallispuistoon tai minne tahansa luontoon, ja lähtee vaikka vain puoleksi tunniksi kukin omille teilleen nuotiopaikalta. Kun on yksin luonnossa, on paljon paremmin yhteydessä ympäristöönsä. Kaverin kanssa huomio keskittyy puhumiseen ja toisiin ihmisiin. Kun on yksin, aistit heräävät.
Kansallispuistot, maamme luonnon helmet -kirja on tilattavissa osoitteesta www.teakarvinen.com. Tean kuvia on nähtävissä myös hänen Facebook-sivullaan (Tea Karvinen Photography).
ARVONTA FACEBOOKISSA!
Käy myös Kuukkelin Facebook-sivuilla: arvomme maanantaina 17.12. kello 21 kaksi kappaletta Tean kansallispuistokirjaa.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.