Se on kuin palasaippua, joka lipsuu käsistä, tai kuin ameba, joka muuttaa alituisesti muotoaan – Hannukaisen kaivoshanke siis.
Kyseessä on Ylläksen tuntumaan kaavailtu jättimäinen avolouhos, josta kaivettaisiin rautamalmia korkeimmillaan 6,5 miljoonaa tonnia vuodessa.
Hanke odottaa yhä ympäristölupaa ja kaivosalueen kaavoittamista.
Tällä viikolla kuulimme Hannukainen Miningin ja Teollisuuden Veden uusista vesienkäsittelysuunnitelmista.
Kolarissa järjestettiin vesipaneeli, joka veti salin täyteen. Sekä paikalliset että vapaa-ajan asukkaat janosivat tietoa.
Selkeitä kysymyksiä esitettiin paljon, mutta selkeitä vastauksia tarjottiin vain vähän.
Keskustelu poukkoili luomuruoasta lähirautaan ja veritimanteista kaivoksiin, joissa kuolee ihmisiä. Näiden kautta kaivosyhtiö päätyi lopputulemaan, että on parempi toteuttaa paikallinen ja kotimainen kaivoshanke kuin käyttää muualla tuotettuja malmeja.
Otetaanpa sitten esimerkki näistä kuolemista, joihin kaivosyhtiön toimitusjohtaja Mari Pilventö ilmeisesti viittasi. Brasiliassa sortui kaivoksen pato. Ison mutavyöryn alle jäi muun muassa työmaaruokala ja hallintorakennus. Kaikkineen sortuma vei yli 300 henkeä.
Miten tämä kaikki sitten liittyy Hannukaiseen? En todellakaan tiedä. Mieluummin olisin kuullut aukottoman selityksen, miten kaivosyhtiö varmistaa, ettei happoa sisältävistä sivukiviläjistä valu myrkkyjä lähijokiin.
Mahdollisten haittojen suuruutta on mahdoton arvioida, koska kaivosyhtiön lupahakemus sisältää virheellistä ja ristiriitaista tietoa.
Silti haittavaikutuksiin olisi pitänyt pystyä ottaa kantaa jo silloin, kun hanke oli ympäristövaikutustenarviointivaiheessa (yva).
Yvasta on aikaa jo vuosia, mutta vieläkään ei olla siinä pisteessä, että tietoa olisi riittävästi. Silloin on vaikea arvioida, miten kaivos minuun, sinuun ja ympäristöömme vaikuttaisi.
Sen totesivat myös viranomaiset ja asiantuntijat lausunnoissaan. Muun muassa Lapin Ely-keskus, Metsähallitus ja Luonnonvarakeskus katsovat, että puutteet ovat merkittäviä. Viimeisimpänä asiasta lausui Norrbottenin lääninhallitus. Ruotsalaiset totesivat hyvin jyrkästi, etteivät antaisi hankkeelle lupia nykyisten tietojen valossa.
Kaivosyhtiö lupaa selvittää, tutkia ja testata. Tätä testausta ja oppimista aiotaan tehdä alueella, joka on ympäristöltään erityisen herkkä. Virheellinen valinta saattaa aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa.
Hankejohtaja Koivumaa kehui Hannukainen Miningin ja sen emoyhtiö Tapojärvi Oy:n paikallisuutta ja ehdotti, että eikö tuuletettaisi suomalaisen kaivoshankkeen puolesta.
En tuuleta vielä, mutta lupaan tuulettaa (ainakin vähän) siinä vaiheessa, kun järjestetään tilaisuus, jossa ympäristövaikutusten arviointiin olennaisesti vaikuttavat seikat isketään pöytään ilman epäselvyyksiä ja salaisuuksia.
Kansalaisaloite.fi-palvelussa julkaistussa aloitteessa ehdotetaan, että ilmasto-oppia ryhdyttäisiin opettamaan peruskoulussa uutena oppiaineena.
Ilmastonmuutos on monimutkainen ilmiö, jota aloitteen mukaan tulisi käsitellä opetuksessa yhtenä kokonaisuutena.
Ei huono ajatus. Viikko sitten perjantaina järjestetty lasten ja nuorten ilmastolakko oli jo hyvä alku tietoisuuden lisäämiseksi. Liikehdinnän laittoivat alulle nuoret itse. Hekin kaipaavat tietoa.
Satu Renko, Ylläksellä 21.3.2019
(Korjattu 22.3.2019 kirjoitusvirhe: 6,5 tonnia pitää tietenkin olla 6,5 miljoonaa tonnia)
Lue myös artikkeli, joka liittyy kaivoshankkeeseen ja vesipaneeliin
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.