Kellokkaan asiakasneuvojat opastavat retkeilijöitä luontokeskuksessa. Lisäksi he hoitavat Kolarin kunnan matkailuinfoa. Jokaiseen kysymykseen pyritään löytämään vastaus. Tiskin takana asiakasneuvoja Anneli Ovaskainen, etualalla asiakaspalvelupäällikkö Timo Karinen.
Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan ovi on auki lähes vuoden jokaisena päivänä. Tämän vuoden aikana kahvaan on tarttunut jo yli satatuhatta kävijää.
Kuten kaikissa Suomen luontokeskuksissa, myös Kellokkaassa keskitytään matkailijoiden opastamiseen ja retkeilyneuvontaan.
– Kellokkaan pihapiiri on paras lähtöpaikka Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon ympäri vuoden. Tästä pääsee maastoon kaikilla muilla välineillä paitsi moottorikelkalla. Toivommekin, että retkeilijät lähtisivät puistoon Kellokkaan kautta, jotta saamme varustettua heidät ajankohtaisilla reitti- ja retkietikettitiedoilla, Metsähallituksen asiakaspalvelupäällikkö Timo Karinen sanoo.
Asiakaspalvelutiskillä Anneli Ovaskainen kollegoineen vastaa retkeilijöiden kysymyksiin.
– Tähän aikaan vuodesta kysellään paljon talvipolkuja ja karttoja. Osa vierailijoista piipahtaa antamassa palautetta reiteiltä tai ihan vain juttelemassa, miten lomapäivä tai -viikko on mennyt. Monenlaisia mukavia tarinoita saa kuunnella. Kaiken saamamme palautteen välitämme aina eteenpäin, Ovaskainen kertoo.
Tämä puoli Kellokaasta rakennettiin vuonna 2008, kahvilan puoleinen alkuperäinen pääty vuonna 1995. Tänä vuonna Kellokkaassa on jo vieraillut yli satatuhatta kävijää.
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen suosituin kansallispuisto yli 560 000 vuosittaisella kävijällään. Koronapandemian ja kotimaanmatkailun kasvun myötä Ylläksen alueen kesämatkailu paisui ennennäkemättömän suureksi. Ei siis ihme, että Kellokkaallakin on ollut parkkipaikka lähes tauotta täynnä.
– Nykyään sesonki tuntuu jatkuvan ympäri vuoden, Ovaskainen toteaa.
Kansallispuiston kävijöihin mahtuu paljon myös uutta väkeä, heitä, joille luonnossa liikkuminen tai Ylläksen alue ei ole ennestään tuttu. Samalla luontokeskuksen merkitys kasvaa.
Meän elämää -näyttelyn uusin osio kertoo taimenen elämästä.
Omaa alue-, kulttuurihistoria- ja luontotuntemustaan voi testata Kellokkaan pysyvässä Meän elämää -näyttelyssä.
– Toissavuonna näyttely laajeni Taimenen elämää -osalla ja se jos mikä on hard core -luontotietoa, Karinen naurahtaa.
Kun Kellokkaan laajennus vihittiin käyttöön vuonna 2008, juhlapuheissa kiiteltiin, kuinka Kellokas – toisin kuin muut luontokeskukset – yhdistää näyttelyillään luonnon ja kulttuurin.
Näyttelyt ovatkin se, mistä Anneli Ovaskainen on erityisen ylpeä.
– Meillä on Meän elämää -näyttelyn lisäksi kaksi galleriaa, joista isompi, Galleria Kellokas, on Lapin taiteilijaseuran kuratoima. Taiteilijaseura on kovatasoinen, arvokas yhteistyökumppani. Saamme heidän näyttelyistään paljon kiitosta.
Kellokkaan näyttelyt ovat erityisen rakkaita Anneli Ovaskaiselle. Ovaskainen kuratoi Meän Gallerian näyttelyt.
Kellokkaan toinen näyttelytila, Meän Galleria, on Ovaskaisen kuratoima.
– Meän Galleriassa suosimme taidetta, joka on vahvasti kansallispuistoon tai luontoon liittyvää.
Karinen ja Ovaskainen näkevät Kellokkaan helppona paikkana lähestyä ja viettää aikaa.
– Näyttelyihin voi tutustua maksutta. Lisäksi kirjastossa voi piipahtaa lukemassa vaikka retki- ja luontolehtiä. Täällä käy myös etätyöntekijöitä läppärin kanssa tekemässä töitä.
Luontokeskus Kellokkaassa työskentelee ympärivuotisesti Metsähallituksen väkeä reittien huoltajista suunnittelijoihin ja luontoasiantuntijoihin.
– On osaamista perhosasiantuntijoista lintumieheen, kulttuuriperintöpuolesta metsätalouteen. Täällä käy kaikista Metsähallituksen lonkeroista ja prosesseista henkilöitä, Karinen summaa.
Saman katon alla työskentelee myös vino pino yhteistyökumppaneita, kuten Visit Ylläs, Ylläksen Matkailuyhdistys ja pyöräilyyn keskittyvä Ylläs ympärivuotiseksi -hanke.
– On todella tärkeää, että Metsähallituksella on näin suora keskustelukanava organisaatioihin, jotka markkinoivat kansallispuistoa ja sen lähialueita massoille. Ja se, että meillä on yhteinen kieli, Karinen kiittelee.
Samassa rakennuksessa sijaitseva ravintola–kahvila Halla tukee Kellokkaan palveluita. Samoin Hidden Trailsin vuokraamo, josta saa lumikengät ja pyörän maastoon. Kino Kellokaskin teki joulukuussa paluun pitkältä koronatauolta.
– Napapiirin Sankarit ry pyörittää iltaisin elokuvia. On hyvä saada taas kulttuuritoimintaa iltoihin, Karinen sanoo.
Luontokeskus Kellokkaan ensimmäinen osa, tieltä päin katsottuna oikea puoli, rakennettiin jo vuonna 1995. Laajennus valmistui vuonna 2008. Seuraavaksi katse käännetään seinien ulkopuolelle eli parkkipaikkaan.
– Parkkipaikan ja pihan laajennuksen suunnittelu on loppusuoralla, ensi kesänä toteutetaan. Parkkipaikkaa kasvatetaan ylöspäin ja pihaan tulee käynti kahdesta kohdasta. Näillä ratkaisuilla saadaan piha-alue vastaamaan kävijämäärää ja parannetaan turvallisuutta.
---------------------------------------------------------
Kun Anneli Ovaskainen aloitti 20 vuotta sitten Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa asiakasneuvojana, olivat asiakasmäärät paljon pienemmät kuin tänä päivänä. Pienemmät olivat tilatkin.
– Alakerrassa oli vain pieni näyttelytila, mutta luonto ja ympäristökasvatus olivat framilla silloinkin, Ovaskainen muistelee.
– Kun vuonna 2008 luontokeskusta laajennettiin, kalastajia kävi paljon, samoin suuria bussiryhmiä ja leirikouluja. Nykyisin on enemmän talvikävelijöitä ja pyöräilijöitä, liikkuvaa väkeä.
Ovaskainen kertoo, että lomailukohteen asiakaspalvelu on pääsääntöisesti mukavaa puuhaa. Häntä on ilahduttanut huomata, kuinka lapsiperheitä ja lapsia isovanhempiensa kanssa käy yhä enemmän Kellokkaassa.
– Minulla on itsellänikin lapsenlapsia, heiltä oppii aina uutta.
Ovaskainen on koulutukseltaan tradenomi ja pitää työssäosaamistaan yllä harrastuksiensa kautta.
– Toukokuussa tarkkailen muuttolintuja, kesällä ja syksyllä kerään kasveja ja marjoja ja sienestän. Kävelen, vaellan, pyöräilen ja hiihdän. Tosin tähän aikaan vuodesta on mukava ihan vain kölliä sohvalla, kutoa sukkaa ja katsella telkkarista rikossarjaa, hän hymähtää.
Ovaskainen toivottaa vieraat läheltä ja kaukaa tervetulleiksi Kellokkaaseen – näyttelyt ovat hauskaa koko perheen ajanvietettä kylmimpään vuodenaikaan.
Mäen elämää -näyttelyn alusta voi napata matkaan tehtävävihkosen. Kun vihkon palauttaa täytettynä vastaanottoon, saa palkinnoksi tarran.
Juttu on tehty yhteistyössä Metsähallituksen kanssa.
TULE TUTUSTUMAAN! Yllästunturin luontokeskus Kellokas sijaitsee osoitteessa Tunturintie 54, Äkäslompolo. Avoinna päivittäin. Aukioloajat osoitteesta luontoon.fi/yllastunturinluontokeskus.
TIESITKÖ? Kellokas tarkoittaa sanana naarasporoa, jolla on kello kaulassa ja jonka avulla poromies ohjailee tokkaansa. Merkitys sopii Metsähallitukselle, joka luontokeskuksen palveluilla pyrkii ohjaamaan matkailijoden liikkumista kansallispuistossa.
Historian havinaa
Metsähallitus laittoi vuonna 1989 vireille hankkeen opastuskeskuksen rakentamisesta Ylläkselle.
Luontokeskuksen avajaisia vietettiin 26.4.1995 ja samalla paljastettiin nimi, Kellokas.
Kellokas rakentui kuuden kirvesmiehen voimin. Jykevät hirret on sahattu Länsi-Lapin hoitoalueelta kaadetuista aihkeista. Kerroksia oli kaksi, joista toinen osittain maan alla. Kahviotilat metsähallitus vuokrasi jo heti alkuun ulkopuoliselle yrittäjälle. Toimistotilat myös.
Kellokkaan laajennuksen avajaisia juhlittiin 25.3.2008. Maaherra Hannele Pokka ja Norrbottenin lääninherra Håkan Spett leikkasivat juhlanauhan.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.