Valmiina Vätsärin seikkailuun! Vasemmalla Saara, oikealla Satu eli tiimi Keksitään myöhemmin.
Tiistaina 29. joulukuuta istuin ystäväni Saara Lauhamaan kanssa autossa Muonion Alkon pihassa. Olimme matkalla uudenvuoden hiihtovaellukselle. Muoniossa teimme viimeiset ruokatäydennykset, Alkosta haettiin rommipullo. Seuraavaksi jatkaisimme matkaamme kohti Näkkälää. Sää oli erikoinen: reippaanlaisesti pakkasta ja samalla lumimyräkkä.
Silti mietimme jo seuraavaa kesää ja erämaaseikkailukilpailu Kairacross Vätsäriä. Mukaan vai ei? Olisiko meistä tähän hard core -kisaan?
Halvin hintaporras ilmoittautumisessa sulkeutuisi Näkkälän reissumme aikana, joten totesimme, että hittojakos sitä miettimään. Ilmoittautuminen tehtiin siltä istumalta.
Tiimimme nimeksi tuli väliaikaiseksi tarkoitettu ”Keksitään myöhemmin”. Lopulta kannoimme tätä samaista nimeä läpi kisan. Itse asiassa tiimimme nimi kuvasti meitä juuri passelisti: tekeminen ennen tarkempaa harkintaa on sekä heikkoutemme että vahvuutemme.
Kun lähdimme Näkkälässä ahkioidemme kanssa kohti varaamaamme tupaa, hiihdimme heti alussa harhaan. Ei tullut katsottua karttaa. Pääsimme kyllä perille, mutta vähän pidemmän kautta. Nauroimme, että mitäköhän tämä enteilee Vätsärin ressulle.
Me molemmat asumme ja työskentelemme Äkäslompolossa, jossa elämää värittää matkailusesonki. Kevät oli korona-ajasta huolimatta vilkas. Kotimaan matkailu korvasi osin puuttuvaa ulkomaalaisten määrää. Se tiesi sitä, että töitä piisasi. Silti aikaa jäi myös kuntoilulle. Kevään ajan tuli liukulumikenkäiltyä lähes päivittäin.
Peruskunnossa meillä ei ole kummallakaan ongelmia, mutta kilpaurheilijoita me emme ole. Olemme monipuolisesti ja paljon liikkuvia naisia neljänkympin kieppeillä.
Vätsäri painoi silti takaraivossa. Pitäisi ehkä ehtiä vielä enemmän, mutta vuorokaudessa eivät tahtoneet tunnit riittää.
Huhti–toukokuussa suurin pelkoni oli, että jokin kohta kropassani pettäisi kisan aikana. Polven lisäksi olkapääni ovat oireilleet jo pari vuotta, lisäksi käsissäni diagnosoitiin alkuvuodesta nivelreuma. Lisäsin liikuntaani kuntosaliharjoittelun pari kuukautta ennen kisaa. Ajattelin vahvistaa etenkin jalkojani, koska oikea polveni kipeytyy herkästi rasituksessa. Tilasin kuntosalille täsmäohjelman, jota suoritin tunnollisesti kolmesti viikossa.
Vielä tässä vaiheessa en ihan kauheasti murehtinut muita puutteitani, kuten sitä, että olen lähdössä melontapainotteiseen kisaan, vaikka ole ole koskaan melonut. Saati sitä, että suunnistusosaamiseni on jäänyt yläastetasolle. Onneksi Saaralla on sitäkin reippaammin kokemusta molemmista.
Pitkin kevättä mietimme, että pitäisi vähitellen alkaa tehdä listaa välineistä, joita tarvitsisimme mukaan kisaan. Siitä huolimatta todellinen pohdinta päästiin aloittamaan vasta, kun työkiireet helpottivat vapun korvilla.
Vuokraammeko vai ostammeko packraftit, kuivaammeko ruoat vai tukeudummeko valmiisiin retkiruokapusseihin, vaelluskengät vai lenkkarit, teltta vai tarppi…
Ostoksilla sai käydä tiuhaan. Onneksi osan kamppeista sain lainaan.
Välillä tuntui, että asioita oli liikaa. Samoin välineitä, jotka vaatisivat tilaamista. Koska asumme Lapissa, meillä ei ole kaikki aivan käden ulottuvilla. Ylläksellä on neljä urheiluliikettä, joista saimme osan kamppeista haalittua kasaan.
Ensimmäisenä tilasimme aurinkokennolla toimivat varavirtalähteet. Samaan tilaukseen laitoimme UV-vedenpuhdistustikun. Teimme tilaukset 22. huhtikuuta, mutta kun vielä yli kuukauden päästä 28. toukokuuta odottelimme pakettia, päätimme perua varavirtalähteet, jotka viivyttivät toimitusta. Jälkikäteen huomasimme Kairacrossin ohjeista, että kännykät sinetöidään kisan ajaksi. Varavirtalähteille ei olisi siis edes ollut käyttöä. Vedenpuhdistustikku tuli lopulta parissa päivässä.
Koska emme tienneet veden laadusta ennakkoon ja mietimme, että keittäminen veisi liikaa aikaa, ostimme testiin Steripenin. Juttusarjan viimeisessä osassa käydän läpi uusien varusteiden toimivuutta.
Packraftit päätimme ostaa. Kävimme ennen ostospäätöstä melomassa testireissun Kesänkijoella ja se riitti – packrafteille olisi takuulla tarvetta jatkossakin. Samalla sinetöimme päätöksen lähteä kisaan yksiköillä. Jos olisimme vuokranneet packraftin, olisimme saattaneet testata myös kaksikkoa.
Valitsimme packraftiemme malliksi MRS Microraftin ISS-säilytysjärjestelmällä. Tässä mallissa kamppeet saa tarvittaessa lautan ponttoonien sisälle.
Majoitevaihtoehtoja emme punninneet kauaa. Hyttystilanne oli sen verran ärhäkkä, että teltta tuntui tarpeelliselta. Saaralta löytyi kahdelle naiselle sopiva pieni teltta. Lopultakin siis jotain, mitä ei tarvinnut tilata ja ostaa!
Kisan säännöissä suositeltu A3-kokoinen karttalaukku oli hankala löytää. Sen tilasimme aivan viime tipassa ja se saapui perille pari päivää ennen kisaa.
Suurimmaksi ongelmaksi meinasi muodostua niinkin pieni asia kuin rannekello. Kisassa ei saanut olla mukana älykelloa, jossa on gps-toiminto. Onko muunlaisia kelloja enää olemassakaan? Kellon pitäisi myös kestää vettä ja siinä pitäisi olla herätys. Tässä kohtaa piti heittää verkot somevesille ja huudella tuttuja apuun. Lopulta sain lainaan vanhan urheilukellon, joka täytti vaatimukset.
Kello, jossa ei ole gps:ää, löytyi lainaan Sieppijärveltä.
Reissun vaatetus oli iso kysymysmerkki. Lapin säät kun ovat ailahtelevaisia. Vielä puolitoista viikkoa ennen kisaa sääennustus näytti hirmuhellettä. Kun kisa lähestyi, sääennuste muuttui jatkuvasti. Ottaako siis mukaan hellevehkeet vai merinovillaa? Lopulta näytti siltä, että sää viilenisi ja luvassa olisi myös sateita.
Testireissun ja sen varrella kastuneiden vaatteiden perusteella tilasimme molemmille samanlaiset Hiko Snappy Pantsit – tiukoilla nilkkamanseteilla varustetut vedenpitävät melontahousut, joilla pitäisi pärjätä äärimmäisissäkin olosuhteissa. Housujen fiksujen leikkausten ansiosta oletimme, että niissä voisi myös taittaa kävelymatkat.
Kovassa helteessä Hiko Pantseilla tulisi tietenkin kuuma, mutta päätimme, että ne lähtevät joka tapauksessa mukaan.
Vaatteiksi pakattiin siis Hiko Snappy Pantsit, parit pitkähihaiset paidat, t-paita, vedenpitävät sukat, vaellussukat, kuoritakki ja hanskat. Kengiksi otimme lenkkarit, jotka kuivuisivat nopeasti. Ei siis missään nimessä Goretexia tai raskaita vaelluskenkiä.
Minun polvimittaiset vedenpitävät sukkani ovat sen verran paksut, etteivät ne mahtuneet omiin lenkkareihini. Lähdin reissuun mieheni maastolenkkareilla, joissa oli varpaille reippaasti tilaa liikkua.
Alusvaatteissa suosimme merinoa, joka on miellyttävä iholla ja kuivuu nopeasti.
Varmuuden varalle otimme autoon mukaan shortsit ja keveämpää vaatetta, jotta voisimme tehdä pikamuutoksia rinkkojemme vaatesisältöön, jos sääennuste vielä muuttuisi helteiseksi juuri startin korvilla.
Hyvä aikomuksemme kuivata ruokaa jäi aikomukseksi. Viikkoa ennen kisaa päätimme ruokalistan, joka muodostui Turmat-pusseista, Lämmin kuppi -keitoista ja pikapuuropusseista. Näitä kaikkia täydentämään ostimme soijarouhetta. Puuron jatkeeksi ostimme mehukeittojauhetta ja 100-prosenttista maapähkinävoita.
Turmatia, puuropusseja ja kuppikeittoja. Siinä ruokailujen runko.
Kaikki ruoka olisi siis nopeasti valmistettavissa, kiehuva vesi riitti valmistamiseen. Ruokavalikoimaa supisti minun laktoositon ja gluteeniton ruokavalioni. Turmateista löytyi kolme eri vaihtoehtoa, puuroista niin ikään kolme, kuppikeitoista kaksi ja nekin molemmat kanaa. Totesimme, että kulinaarisia nautintoja on turha odottaa.
Laskimme ruoan määrät sen mukaan, että söisimme reissun aikana aina aamupalan, lounaan, päivällisen ja iltapalan. Lounaana ja päivällisenä olisi kummassakin yksi Turmat-pussi kahteen naiseen, sillä emme uskoneet, että pystyisimme syömään yhdellä istumalla kokonaista pussia per pää.
Välipaloiksi otimme mukaan Nosht-energiakarkkeja ja valmiiksi annospusseiksi sekoitettuja suklaa-pähkinä-rusina-sekoituksia. Kahvijauheenkin ujutin matkaan, vaikka Saara epäili sen tarpeellisuutta. Mutta minkäpä kahviaddikti itselleen mahtaa.
Ruoat painoivat yhteensä 2,4 kiloa + salmiakkipussi, joka tuli vielä ostettua matkaan juuri ennen kisaa.
Testipakkasimme kaikki kamppeet kaksi päivää ennen lähtöä kohti Sevettijärveä. Ja kas, kampetta oli liikaa. Tai oikeastaan kampetta oli suunniteltu määrä, mutta minun makuupussini ja makuualustani fyysiset mitat olivat liian isot. Ne veivät siis liikaa tilaa rinkasta, johon piti pystyä köyttämään myös packraft, kypärä ja kelluntaliivit.
Siispä suunta lähimpään urheiluliikkeeseen. Olin jo kauan miettinyt, että pitäisi satsata untuvapussiin. Nyt satsaus tuli tehtyä pakon edessä. Makuualusta irtosi lainaan.
Tässä vaiheessa luulin, että olen valmis. En ollut. Makuupussi ja makuualusta olivat liian isoja.
Ylärivissä makuualusta ja makuupussi ennen pienennysoperaatiota. Alarivissä lainaan saatu makuualusta ja uusi untuvapussi.
Uusi testipakkaus osoitti, että pikavälppäys auttoi. Tavarat asettuivat nätisti paikoilleen ja paketista tuli kohtalaisen kompakti. Molemmilla oli rinkoissa omat varusteensa. Saaran rinkkaan laitoimme teltan ja minun rinkkaani ruoat, keittimen ja kattilan.
Emme punninneet rinkkoja kotona, koska tieto lisää tuskaa. Kisapaikalla järjestäjä kuitenkin punnitsi jokaisen osallistujan rinkan. Meillä molemmilla painoa oli täsmälleen 14,9 kiloa. Näillä mentiin!
Juttusarjan seuraavassa osassa (ilmestyy viikolla 29) lähdemme ensimmäistä kertaa testaamaan packrafteja. Kolmannessa ja viimeisessä osassa käydään läpi kilpailun kulkua eli miten varustevalintamme toimivat ja kuinka kisa kohteli ”Keksitään myöhemmin” -kaksikkoa.
Valmiina Vätsärin seikkailuun! Vasemmalla Saara, oikealla Satu eli tiimi Keksitään myöhemmin.
RAHANMENOA EI VOINUT ESTÄÄ
Lähdimme Kairacross Vätsäriin enemmän retkeily- kuin kisa-ajatuksella ja se näkyi myös varustevalinnoissamme. Suurin osa tarvikkeista löytyi omasta takaa, mutta osan jouduimme ostamaan erikseen tätä kilpailua varten.
Ostospäätöksiä tehtiin sen mukaan, että kyseisille tavaroille on tarvetta myös tulevaisuudessa työ- ja vapaa-ajan käytössä.
Kallein hankinta oli tietenkin packraft oheishärpäkkeineen. Pakettiin kuului kypärä, mela ja paikkausvälineet. Hintaa kokonaisuudelle tuli 1500 euroa.
Hiko Snappy Pants -housut maksoivat 212 euroa, vedenpitävät sukat 70 euroa, Steripen Ultra veden puhdistamiseen 100 euroa, ea-välineet ja lääkkeet 100 euroa, uusi untuvamakuupussi 250 euroa.
Kahden naisen reissuruokiin kului kaikkineen noin 250 euroa, josta Turmatin ja Nosht-vauhtikarkit haukkasivat noin 170 euroa. Seuraavaksi kallein hankinta olivat kuivalihat.
Monet muut pienemmät hankinnat, kuten karttapussi, kuivapussit, kuminauhat ja numerolappuvyöt ja niin edelleen kasvattivat kukin kuluja, vaikka yksittäisinä ostoksina ne olivatkin pieniä.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.