Vielä touko–kesäkuun vaihteessa melottiin jäiden keskellä.
Ingressi edellä on vähättelyä. Meloin sentään neljästi ennen Kairacross Vätsäri -kisaa. Kerran Kesänkijoessa, kerran Äkäsjoessa ja pari kertaa Äkäslompolojärvellä. Enempää ei olisi oikein ehtinytkään. Kisareissuun piti lähteä juhannuksen korvilla ja ikioma packraft tuli postin matkassa 2. kesäkuuta.
Lapissa melontakausi ei itse asiassa edes ala kovin aikaisin. Kesänkijärvellä oli vielä osittain jääpeite, kun 28. toukokuuta kävimme tiimikaverini Saara Lauhamaan kanssa ensimmäisen kerran kokeilemassa vuokralauttoja.
Kesänkijoki sen sijaan virtasi vapaana jäästä. Suuntasimme siis sinne.
Haimme paikallisesta urheiluliikkestä melat ja yksikkömalliset packraftit lainaan. Kun puhutaan packrafteista, yksikkö tarkoittaa, että lautta on yhdelle hengelle mitoitettu. Saimme testattaviksi yhden M- ja yhden L-koon pakcraftin.
Aurinko paisteli, mutta kiskoin jalkaan pitkät kuorihousut – jos ne vähän suojaisivat kastumiselta. Saaralla oli yllään kuivapuku. Totesimme saman tien, että kyllä, kuivapuku pitää kuivana, mutta on hyvin epäkäytännöllinen. Etenkin, kun ajattelee kisaa, jossa tuon tuosta noustaan maihin ja patikoidaan. Kuorihousuista puolestaan meni vesi läpi jo ennen kuin edes istuin packraftissa.
Kun pääsimme Kesänkijärven rantaan, leväytimme kamppeet esille. Olin nähnyt kyllä kuvia packrafteista ja jokusen kerran jonkun melomassa sellaisella, mutta siinä kaikki.
Packraftin voi täyttää joko ilmapussilla, kuten kuvassa, tai patterikäyttöisellä pumpulla.
Packraftin venttiili on kaksiosainen. Lopputäyttö tehdään puhaltamalla.
Ensimmäinen vaihe on tietenkin se, että tyhjään kumiveneeseen pitäisi saada ilmaa. Packraft täytetään kiinnittämällä sen venttiiliin iso täyttösäkki. Säkki joko käännetään tuulta vastaan tai sitä leuhautetaan ilmassa, jotta se saadaan täyteen ilmaan. Sitten vain puserretaan ilma säkistä ponttooneihin. Noin 3–4 pussillisella packraft on täynnä.
Kuulostaa helpolta, mutta kun irrottaa täyttöpussin, ilmaa pääsee aina karkuun. Siksi täyttämistä jatketaan puhaltamalla. Korkin ylempi venttiili avataan ja sitten vain puhkutaan keuhkot tyhjiksi. Samalla tekniikalla täytetään myös selkänoja, penkki ja aukkopeitteen etuosa.
Packraftien on hyvä antaa ensin vähän "vetäytyä" kylmässä vedessä.
Kun lautat on täytetty, kannamme ne rantaveteen. Kylmä vesi tiivistää ilmaa, joten annamme lauttojen hetken vetäytyä. Sillä aikaa on hyvä harjoitella muutamaa olennaista asiaa, kuten esimerkiksi sitä, miten sillä melalla melotaan.
Kaikeksi onnekseni Saara on kokenut meloja ja osaa opastaa melontatekniikan kanssa. Parin minuutin kuivaharjoittelun jälkeen uskon, että homma on hanskassa. Eihän se ole kuin meloa. Vaikka valmistautumisessamme saattaa olla monia puutteita, itseluottamusta löytyy.
Packraftin kyytiin on helppo kavuta. Vettä, hiekkaa ja mutaa saattaa mennä matkassa, mutta se kuuluu lajiin. Aukkopeitteen voi vetäistä kiinni kainaloita myöten, pitää rakosellaan tai rullata kokonaan auki.
Otamme lauttoihimme tuntumaa Kesänkijärven sulassa päässä. Lautta kääntyilee kepeästi, mutta ohjattavuus on vähän niin ja näin. Varsinkin kun haluaisi olla paikoillaan, lautta pyörii oman mielensä mukaan ympyrää. Tähän ongelmaan saattaisi auttaa pohjaan kiinnitettävä evä.
Saaran vuokralautta on L-kokoinen, minulla on M. Olen 172 senttimetriä pitkä ja joudun istumaan polvet koukussa. L-koko olisi sopivampi.
Lähdemme meloskelemaan pitkin Kesänkijokea. Lautta lipuu äänettä joessa, joka virtaa hiljakseen kohti Äkäslompolojärveä. Ihastumme molemmat välittömästi lajiin. Niin helppoa, niin kivaa.
Kesänkijoki on kaunis ja helppo joki testata packrafteja.
Kesänkijoella on muutama silta, jotka piti ohittaa maitse. Lautta tuntuu kevyeltä nostella ja sitä uskaltaa raahata rääseikössä ja kivikossa.
Melomme Äkäslompolojärvelle saakka, mutta koska järvi on vielä pääosin jäässä, emme pääse enää pidemmälle. Nousemme rantaan, avaamme venttiilin ja pyöräytämme lautat pakettiin. Homma sujuu muutamassa minuutissa.
Packraftin vahvuus onkin juuri sen koossa. Tyhjennetyn packratfin saa taiteltua A3-kokoon. Paksuutta paketille tulee reilut kymmenisen senttiä ja painoa sillä on kolmisen kiloa.
Jo ensimmäisellä testireissulla ja arviolta noin viidennessä Kesänkijoen mutkassa teimme päätöksen tilata Vätsärin reissua varten omat packraftit. Se tarkoitti sitä, että lähdemme reissuun yksiköillä – molemmille tulisi omat lautat.
Tarkempaa pohdintaa vaati packraftin malli. Tilatako lautat ISS-järjestelmällä vai ilman? ISS mahdollistaa kamppeiden pakkaamisen lautan ponttoonien sisään. Päädymme ISS-versioihin, koska hintaero ei ole suuri, mutta systeemistä voi olla tulevaisuudessa hyötyä.
Lautat ja oheisromppeet saapuvat muutamassa päivässä. Oheisromppeet pitävät sisällään melat, kypärät, paikkaustarvikkeet, täyttöpussin ja patterikäyttöisen pumpun. Rompe on ehkä tässä kohtaa harhaan johtava sana. Melat esimerkiksi ovat laadukkaat, kevyet ja kestävät, eivät halvimmasta päästä.
Postipakettia aukoessani olen kuin lapsi karkkikaupassa. Kaikki auki heti, vermeet kotirantaan ja lautta vesille.
Kun pari päivää myöhemmin pääsemme Saaran kanssa yhdessä tutkimaan välineitä, toteamme, että lauttoja pitää tuunata. Vätsärissä rinkka pitää kiinnittää lautan keulaan. Tarvitsemme siis kuminauhaa. Lauttaa pitää myös voida raahata ja kantaa helposti. Eteen ja taakse on kiinnitettävä ohutta köyttä tai paksua narua. Ja näin muistettavien asioiden listamme kasvoivat taas entisestään.
Keulan kuminauhoilla kiinnitettäisiin rinkka, lyhyt joustamaton naru laitettiin kiskomista varten.
Packraftin pyrstöön laitoimme pitkät narut, joita voisi käyttää joko lautan vetämiseen kuivalla maalla tai lautan rantaan kiinnittämiseen.
Liimapyssyllä kuminauhojen päiden viimeistely.
Tilaamissamme lautoissa on mukana pohjaan kiinnitettävä evä. Muovinen lärpäke sujautetaan kumiseen pidikkeeseen veneen pohjaan. Evän pysyminen varmistetaan narulla. Näyttää heppoiselta, mutta ehkä se siinä pysyy.
Evän hyöty on selkeä: tuulisella säällä Äkäslompolojärvellä vene liikkuu tasaisemmin ja jos lakkaa melomasta, keulan suunta pysyy, eikä lautta rupea pyörimään.
Pyörittelemme myös ajatusta pumpun ottamisesta mukaan Vätsäriin. Tässä vaiheessa varustevälppääminen on mennyt kuitenkin jo sen verran reippaasti grammaviilauksen puolelle, että päätämme tyytyä täyttöpusseihin. Täyttöpussin käyttämiseen tottuu nopeasti ja hommasta tulee sutjakampaa.
Vielä kevättalvella suunnittelimme, että teemme useamman päivän mittaisen testireissun jossain Yllästunturin lähijoilla ja maastoissa. Mietimme, että siinä näkisimme, kuinka rinkan ja lautan kanssa on helpoin toimia, miten lautan liikuttelu sujuu täytenä ja tyhjänä, ja kuinka paljon aikaa vedestä maalle ja taas maalta veteen siirtyminen vie.
Toukokuun lopulla totesimme, ettei meillä taida olla aikaa kuin yhteen yhden yön reissuun. Kesäkuussa oli selvää, ettemme ehdi edes päiväreissulle.
Lähdimme siis soitellen sotaan, mutta se ei ole meille uutta. Sen verran kuitenkin oli pakko varmistella, että teimme huolelliset testipakkaamiset.
Päädyimme lopulta kiinnittämään tyhjän lautan rinkan päälle rullana, jonka sisälle pakkasimme melan varret. Melan lavat tulivat rinkan sivutaskuihin. Melontaliivit kiinnitettiin nurinpäin rinkan etuosaan ja kypärä sujautettiin liivien sisään.
Loppujen lopuksi olimme tyytyväisiä. Rinkka kaikkine melontakamppeineen ei tuntunut liian raskaalta. Nähtäväksi jää, miten ratkaisut toimisivat maastossa – ja riittävätkö melontataidot.
Juttusarjan seuraavassa osassa (ilmestyy viikolla 30) käydään läpi kilpailun kulkua eli miten varustevalintamme toimivat ja kuinka kisa kohteli ”Keksitään myöhemmin” -kaksikkoa. Sarjan ensimmäisessä osassa käsiteltiin varustevälppäystä vaatteista ruokaan ja kuntoa, jolla kisaan lähdettiin.
Packraft eli reppulautta tuo lisää mahdollisuuksia liikkumiseen
Packrafting on niin sanottu seikkailulaji tai retkilaji, mutta urheilusta se käy myös. Kulkupeli on kuin ilmatäytteinen kajakki, mutta ohjattavuus on heikompi kuin kajakissa. Ja onhan packraftissa tietenkin myös enemmän pinta-alaa, joka ottaa vastusta tuulesta. Tyhjän packraftin paino on kolmisen kiloa. Sen voi kiinnittää rinkkaan tai vaikka pyörään. Samalla liikkuminen luonnossa saa uusia ulottuvuuksia.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.