Kuva: Mikko Karjalainen
– Mitä ihimettä, siis mitä ihimettä! Mikko Karjalainen, monelle tutummin Mehtämikko, huudahtaa YouTube-videolla, jonka hän on kuvannut viime syksynä.
Oulun murre ja lempeä ääni pehmittävät päivittelyä, joka ansaitsisi tiukemmankin sävyn. Mikko on Hetta–Pallas-reitin varrella, Hannukurun autiotuvalla. Vieressä hänellä on jäteastia, joka pursuaa yli äyräiden.
– Tänne ne leviävät pitkin poikin, kun torni on tarpeeksi korkea. Ymmärrän, miksi roskikset halutaan poistaa, kun täällä alkaa näyttää tuolta.
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston roskattomuustavoitteesta tiedotettiin jo vuoden 2022 toukokuussa. Käytännössä se tarkoittaa siis sitä, ettei tuvilta tai taukopaikoilta enää löydy jäteastioita, vaan retkeilijät kantavat kukin omat roskansa luontokeskusten ekopisteisiin tai kotiin lajiteltaviksi.
Nyt Hetta–Pallas-reitiltä on tuotu pois lähes kaikki jäteastiat – myös Mikon videolla vilahtava Hannukurun jäteastia.
– Sivilisaation parissa ihmiset ilmeisesti tottuvat siihen, että roskikset tyhjenevät itsestään. Täältä korvesta se on pikkuisen suurempi vaiva lähteä niitä tyhjäämään, Mikko jatkaa videollaan.
Ohjeetkin sen sanovat – roskat matkaan! Kuva on Mehtämikon videolta.
Roska-astiattomista taukopaikoista on jo hyviä kokemuksia Lapissa esimerkiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuiston päiväreiteillä sekä Pyhä-Luoston ja Sallan kansallispuistoissa. Myös Urho Kekkosen kansallispuistossa roska-astioita on poistettu tämän kevään aikana suurimmasta osasta tupia ja taukopaikkoja.
– Minäkin mielelläni näen, että verorahani käytetään polttopuihin tai reittien kunnostamiseen eikä roskien kuskaamiseen, Mikko summaa.
Mikko on retkeillyt, eräillyt ja kalastellut pikkupojasta saakka. Ensimmäisen vaelluksensa hän teki vuonna 2012.
– Se oli Oulun yliopiston partiolippukunnan retki. Kaverin kanssa lähdettiin katsomaan, minkälaista hommaa se on.
Ja sehän oli ilmeisen koukuttavaa hommaa.
– Aloin tehdä vaelluksia Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Osa reissuista kesti pari päivää, pisimmät paria viikkoa. Alkuun teimme vaelluksia porukalla kavereiden kanssa, myöhemmin olen kulkenut enemmän yksin. Yksinvaelluksella saa kulkea oman mielensä mukaan ja tehdä, kuten itse tykkää.
Mikko ryhtyi kuvaamaan reissuiltaan sisältöä YouTube-kanavalleen ja päätyipä mies Eränkävijöihinkin television puolelle.
– Eränkävijät oli hieno kokemus, ja samalla sain paljon oppia omien videoideni tekemiseen.
Eränkävijöistäkin tutuksi tullut Mikko Karjalainen vaeltaa mieluiten yksin. Kuva: Mikko Karjalainen
Mehtämikon YouTube-kanavalla on nykyään 11 700 tilaajaa ja 55 videota. Viimeisimmän videonsa Mikko teki tilaustyönä Metsähallituksen Luontopalveluille, aiheena Hetta–Pallaksen roskattomuus. Videota on katsottu jo 17 000 kertaa.
– Video keräsi valtavasti katseluita heti parin ensimmäisen päivän aikana, Mikko iloitsee.
Videon reissu on Mikon neljäs Hetta–Pallas-reitillä. Hän kehuu reittiä yleisesti ottaen hyvin siistiksi.
– Se yksi kukkuroilleen ahdettu jäteastia jäi kyllä mieleeni, hän hymähtää.
– On mielenkiintoista nähdä, minkälainen vaikutus roskiksien poistamisella on. Toivon, että ihmiset ovat fiksuja ja ymmärtävät tuoda omat roskansa pois. Osa tietenkin kerää toistenkin roskat, mutta se että joku muu kerää, ei saa olla syy sille, että jättää roskia jälkeensä.
Kenttäpäällikkö Inari Ylläsjärvi Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo, että vuoden 2022 aikana Hetta–Pallas-reitiltä tuotiin pois 30 kuutiota sekajätettä, josta suurin osa oli pikaruokapusseja ja muuta ruoanlaitosta syntyvää muovijätettä.
– Ja se oli tosiaan vain tältä reitiltä. Roskattomuushan koskee jatkossa koko kansallispuistoa eli päätöksen vaikutus on vielä isompi, Inari sanoo.
Metsähallituksen Luontopalveluiden kenttäpäällikkö Inari Ylläsjärvi.
Sekajäteroskiksien lisäksi tuvilla on ollut tölkkien, pullojen ja paristojen keräyspisteitä. Myös ne on poistettu.
– Ruoantähteet ja muut biojätteet voi jatkossakin viedä kuivakäymälään, mutta kuivakäymälään ei saa päätyä yhtä ainoatakaan muoviroskaa, Inari muistuttaa.
Retkeilijät voivat lajitella retkiroskansa Yllästunturin, Pallastunturin ja Tunturi-Lapin luontokeskuksien yhteydessä oleviin ekopisteisiin. Myös Pyhäjärven ja Totovaaran lähtöpaikoilla on mahdollisuus lajitteluun.
Hetta–Pallas-reitin roskiksia on haettu pois kevään aikana.
Mikon tavoin myös Inari kiittelee Hetta–Pallas-reitin yleistä siisteyttä.
– Minun korviini ei ole koskaan kantautunut palautetta reitin roskaisuudesta, hän kertoo.
Hyviin retkeilytapoihin kuuluukin paitsi omista roskista huolehtiminen myös muilta tipahtaneiden roskien poimiminen polkujen varsilta – olivat ne sitten vahingossa tai tahallaan jätettyjä. Mikko noudattaa tätä sääntöä säntillisesti, lukuun ottamatta joitain poikkeuksia.
– Kebnekaiselle menevällä maisemareitillä tuli vastaan iso muovinen kylmälaukku. Se jäi sinne. Kaldoaivissa taas oli pino lasipulloja ja oluttölkkejä, niitä en saanut tuotua pois. Kelkka- ja mönkijämiesten bensakanistereitakin on tullut vastaan.
Mikko toteaa, että vaikka hän pyrkiikin täydellisyyteen roskattomuudessa, lapsuksia käy itse kullekin – jotain tipahtaa huomaamatta tai lähtee tuulen matkaan. Mikko kehottaakin miettimään roskattomuutta jo siinä vaiheessa, kun pakkaa reissutarpeita – mitä vähemmän roskaa on matkassa, sitä vähemmän sitä tarvitsee kantaa pois. Etenkin muovit on hyvä ottaa tarkkaan syyniin.
– Etenkin pakkausmateriaaleissa on muovia. Me ostamme jätettä. Muovijätteen maatumiseen voi mennä 500 vuotta, ja mihinkään se ei silloinkaan katoa vaan hajoaa mikromuoviksi. Välttelen viimeiseen saakka muovipussien ostamista ja kannustan käyttämään kestokasseja – myös retkillä.
Mikko jakaa YouTube-videoillaan vinkkejään retkeilyyn, roskattomuuteen ja muovijätteen vähentämiseen. Videon alle voit jakaa myös omat vinkkisi.
– Pienennetään yhdessä hiilijalanjälkeä, Mikko kannustaa.
Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa. Kuukkelia julkaiseva Luova Media Oy on Metsähallituksen yrityskumppani ja kannustaa kaikkia luonnossa liikkuvia roskattomaan retkeilyyn.
MEHTÄMIKON VIDEO:
Ruskaa, ei roskaa – syksyinen vaellus Hetasta PallakselleAiempia yhteistyöartikkeleita:
Polttopuun maltillinen käyttö vaikuttaa hiilijalanjälkeen
Puistomestari, lasketko laavulla klapeja?
Esteettömässä rakentamisessa yksityiskohdilla suuri merkitys
Mehtämikon vinkit roskattomaan retkeilyyn
Roskaton retkeily vähentää huoltoajoa kansallispuistossa ja sitä kautta melua, päästöjä ja maaperän kulumista. Luonnon lisäksi säästyy rahaa ja työtä, joka voidaan suunnata palveluiden ja reittien parantamiseen. Kun retkeilykokemusta karttuu, rupeaa hoksaamaan tapoja, joilla retkeilystä tulee sekä luontoystävällisempää että helpompaa. Mehtämikko jakoi Kuukkelille vinkkejä, jotka ensikertalaisen ja miksei kokeneemmankin retkeilijän olisi hyvä laittaa korvan taakse.
Kestokassit ja -pussit. ”Pakkaan ruoat Minigrip-pusseihin ja kestokassiin. Käytän samoja pusseja niin kauan, kunnes pussin pohja ratkeaa tai sulku hajoaa. Hajonneen pussin vien muovinkeräykseen. Autiotuvilla näkee monesti, että ihmiset kuskaavat retkiruokansa ruokakauppojen muovipusseissa, jotka kestävät sen yksi tai kaksi reissua. Muovipussien kertakäyttöisyys on iso ongelma. Olen käyttänyt samaa kestokassia jo kymmenen vuotta.”
Tuo pois kaikki se, mitä viet . ”Muista kerätä retkellä roskasi ja tuoda ne kotiin lajiteltaviksi. Retkiroskapussikin voi aivan hyvin olla kestokassi. Itse laitan roskat samaan kestokassiin, millä kuljetan eväät. Toimii hyvin.”
Tuo pois myös se, mitä joku toinen on vienyt. ”Jos näet reitin varrella muiden roskia, poimi nekin matkaasi. Se ei ole kovin iso vaiva, ja retkeilijä on sen velkaa luonnolle. Luonnosta saa niin paljon kokemuksia ja hyvinvointia – kalamies ottaa kaloja, nuotiolla poltetaan puuta. Roskien kerääminen ei kompensoi hiilijalanjälkeä kokonaan, mutta mahdollisuuksien mukaan on hyvä antaa takaisinkin jotain.”
Mieti, mitä voi polttaa. ”Iso osa retkeilijöistä ei ymmärrä, että suurinta osaa jätteistä ei voi polttaa. Esimerkiksi melkein kaikissa ruokapakkauksissa on alumiinia. Se on enemmän sääntö kuin poikkeus, että kamiinan luukusta löytyy alumiiniroskaa, joka päätyy tuhkan mukana luontoon.”
Suosi kimppakyytejä. ”Kun lähtee retkelle, tarvitaan valitettavan usein autoa. Vaikka teen eniten yksinvaelluksia, mahdollisuuksien mukaan järjestän kimppakyytejä. Kimppakyyti vähentää päästöjen määrää per henkilö. Jos esimerkiksi ajan pohjoiseen, pyrin siihen, että autossa olisi muitakin kuin vain minä. Vaikka meillä olisi sama lähtöpiste, jokainen voi tehdä yksinvaelluksen omaan suuntaansa.”
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.