Puuhuolto tehdään kahdesti vuodessa Ylläksen lähialueella: ennen hiihtolomaviikkoja ja kevään päätteeksi. ”Yritämme olla mahdollisimman vähän häiriöksi. Ja joka polttopuita tuo, saa yleensä hyvää kohtelua”, puistomestari Henri Arponen sanoo.
– Hiiii-op, Arto Pääkkö puhahtaa ja nakkaa kymmenen kilon puusäkin kuorman päälle.
– Eiköhän tämä riitä, hän taputtaa rekeen ladottua kasaa.
Pääkkö urakoi Kesänkijärven parkkipaikalta järven toisessa päässä sijaitsevalle Metsähallituksen laavulle polttopuuta, koivua.
– Aiemmin puut tulivat isoissa säkeissä. Yksi säkki saattoi painaa 600 kiloa. Käsivoimin se piti silloinkin saada kyytiin. Suuaukko vain kiinni, reen takalava auki ja säkki kaadettiin kyytiin, Pääkkö juttelee.
Uuden puutoimittajan myötä säkit ovat vaihtuneet kymmenkiloisiin.
– Meidän kannaltamme se tietenkin on hyvä, miellyttävämpihän noita on lappaa. Puut saa myös siistimmin ladottua liiteriin.
Puusäkit ovat muoviroskaa. Tulipaikoilta kertyneet tyhjät säkit toimitetaan muovijätteen kierrätykseen.
Ylläksen lähialueen laavuilla tehdään puuhuoltoa kaksi kertaa talven aikana. Viikoilla 6–7 ajetaan ensimmäinen kuorma, toinen huhtikuun puolivälissä tai loppupuolella.
– Täällä hiihtokeskuksen ympäristössä korostuu tarve puulle. Esimerkiksi Pallaksen ja Kilpisjärven seuduilla riittää, että puuvarastoja täydennetään kerran vuodessa, puistomestari Henri Arponen sanoo.
Puuhuolto on tehtävä lumien aikaan. Kesällä polut eivät kestäisi jatkuvaa ajoa suurella kuormalla.
– Eikä joka paikkaan edes pääse kesällä, Arponen toteaa.
Puistomestarina hän vastaa siitä, että rakennus- ja huoltotyöt maastossa hoituvat sovitusti. Puun hankinnassa puistomestarin työtä ohjaa hankintalaki. Vuonna 2020 polttopuun kilpailutuksessa sovellettiin ensimmäisen kerran tarjousten vertailuperusteena raakapuun kuljetuksen ja valmiin polttopuun kuljetuksen laskennallisia hiilidioksidipäästöjä.
– Meillä on Ylläksen alueella kolme eri sopimusyrittäjää. Yksi toimittaa puut tienvarteen ja kaksi maastoon. Nämä klapit on toimittanut Powerplay, jolla on toimipiste Äkäsjokisuulla. Sopimuksen mukaan he hankkivat raakapuun sadan kilometrin säteeltä. Sillä on iso merkitys hiilidioksidipäästöihin, koska suurimmat fossiiliset päästöt tulevat kuljetuksista, maantiekuljetuksista kaikkein suurimmat, Arponen kertoo.
Puut kuljetettiin aiemmin 600 kilon säkeissä. Arto Pääkkö on tyytyväinen nostellessaan nykyisiä kymmenen kilon säkkejä.
Muoviroskaa syntyy, mutta sekin menee kierrätykseen. Puiden käyttäjät ovat hyvin osanneet kerätä säkkiin muovipussit, josta ne on sitten helppo viedä eteenpäin. Ei ole ongelmaa, että lojuisivat jossain.
Powerplay on toimittanut Kesänkijärven parkkipaikalle puuta 20–30 kuutiota kerta-ajolla. Parkkipaikalla työtä jatkaa Pohjolan Luontopalvelut Oy:n yrittäjä Arto Pääkkö yhdessä veljensä Joonas Pääkön kanssa. Miehet ajavat kahdella moottorikelkalla seitsemän reissua järven halki, jotta yksi liiteri saadaan täyteen.
– Täällä kuljetusmatkat ovat aika lyhyet. Kesänkijärven laavun puuhuolto on tehty päivässä. UK-puistossa huoltomatkat ovat pitkiä, saattaa olla 25 kilometriäkin. Pallaksen seudulla pisimmän matkan takana taitavat olla Keimiöjärven tuvat. Sinne ajetaan Lommoltunturin kautta, Arponen kertoo.
Retkeilyn suosio on kasvanut koronapandemian ja -rajoitusten myötä. Se näkyy Lapin kansallispuistojen viime vuoden käyntimäärissä. Puistoissa vierailtiin lähes 114 000 kertaa edellisvuotta useammin, yhteensä 1,47 miljoonaa kertaa. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on kaikista maamme kansallispuistoista vilkkain. Puistojen suosion kasvu näkyy polttopuumenekin kasvuna.
– Ensi kesänä palaa luultavasti paljon puuta. Ylläksen alueella puumenekki on suurinta matkailualueen lähikohteissa, kuten Kesänki, Tahkokuru, Varkaankuru ja Hangaskuru, Arponen luettelee.
Normaalivuosina heilahduksiin vaikuttavat esimerkiksi metsäpalovaroitukset.
– Jos kesä on kuiva ja metsäpalovaroitukset jatkuvat pitkään, puuta kuluu todella vähän. Taukopaikkojen rakenteillakin voi vaikuttaa puunkulutuksen määrään. Talvikauden kylminä päivinä kota palvelee paremmin, se antaa lämpöä enemmän kuin kylmä laavu.
Mitä useampi paistaa makkarat samoilla tulilla, sitä pienemmiksi hiilidioksidipäästöt jäävät per pää.
Jokainen tulipaikkojen käyttäjä voi vaikuttaa itsekin hiilijalanjälkeen.
– Pitäisi muistaa, ettei poltella tyhjänpäiten tulia, eikä lähtiessä lisätä puita seuraavia varten, jos seuraavat eivät ole jo näköpiirissä. Jokainen voi kiinnittää huomiota määrään, jonka polttaa puita.
Miten on, kuinka monta klapia puistomestari tarvitsee yhden makkaran paistamiseen?
– Tuota tuota, Arponen nauraa.
– Jos ajattelee, että on yksin liikenteessä ja pitäisi yksi makkara paistaa, kyllä siihen ehkä se viisi klapia menee, että saa kunnon tulet, hän pohtii.
– Mutta jos samoilla tulilla moni muukin paistaa makkaransa, tuleekohan edes klapia per pää.
Metsähallitus jatkaa kohteidensa puuhuoltoa huhtikuun loppuun saakka. Ajantasaista tietoa huoltotöistä löydät osoitteesta luontoon.fi ja Facebookista Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sivulta.
Juttu on tehty kaupallisena yhteistyönä Metsähallituksen kanssa.
Hyvä tietää:
Puu on kotimaista ja mahdollisimman läheltä tuotua.
Puut kuljetetaan kohteisiin lumien aikana, sulan maan aikana polkujen pinnat eivät kestäisi.
Puut toimitetaan kohteisiin kymmenen kilon säkeissä, jotta säkkien liikutteleminen ja kasaaminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Muoviset säkit kerätään talteen ja kierrätetään.
Vilkkaalla laavupaikalla saattaa palaa jopa 20 kuutiota puuta keväässä. Voit vaikuttaa hiilijalanjälkeen käyttämällä puita harkiten.
Kaikkia retkeilyrakenteita ei ole suunniteltu yöpymiseen. Päiväkäyttöön tarkoitettu kota kuluttaa polttopuuta paljon enemmän, mitä yöpymiseen suunniteltu autiotupa.
Yhden klapin hinta on yhdestä eurosta ylöspäin – mitä pidempi kuljetusmatka puutavaralla on, sen kalliimpi halko sinulla on kädessäsi.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.