Omiin retkeilyvarusteisiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin ennen retkeä, jotta osaa käyttää niitä maastossa – tämä koskee myös keittimien käyttöä.
Syksyllä 2024 Pelkosenniemellä Karhunjuomalammen päivätuvassa räjähti retkikeitin. Onnettomuus sai Metsähallituksen tarkistamaan tupaetikettiään retkikeittimien käytön ja tuhkien käsittelyn ohjeiden osalta. Päivitettyjen ohjeiden myötä retkikeittimen käyttö ei ole enää sallittua tuvissa paloturvallisuussyistä. Metsähallitus myös muistuttaa, että keitinten kanssa saa olla tarkkana ulkonakin.
– Oman retkikeittimen käyttöohjeeseen kannattaa tutustua hyvissä ajoin ennen retkeä, jotta osaa käyttää keitintä maastossa. Perehdy siihen, miten keitin toimii oikein ja millaista kaasua tai polttoainetta siinä käytetään. Keittimet eivät ole täysin huoltovapaita. Varsinkin ennen pidempää retkeä kannattaa tarkastaa laitteen toimintakunto. Talvella veden keittäminen tai ruoan valmistaminen retkikeittimellä vie huomattavasti enemmän aikaa kuin kesällä. Lyhyille retkille voi ottaa mukaan kuumaa vettä termospullossa ja eväät pakattuna niin, etteivät ne jäädy pakkasessa, Metsähallituksen Luontopalvelujen virkistyskäytön erityisasiantuntija Erkki Ollila suosittelee.
Taukopaikkojen halkovajoihin tai sisälle tupiin varattu kuivakin polttopuu erityisesti tunturialueilla voi kostua talven vaihtelevissa olosuhteissa eivätkä halot syty helposti kamiinan pesässä tai taukopaikalla. Ota tarvittaessa mukaan sytykkeitä tai vuole kiehisiä tulen syttymisen varmistamiseksi.
Talven kylmyydessä tupien seinät ja rakenteet keräävät kosteutta ja lämmityksessä on oltava maltillinen. Tupa ei lämpiä talvella hetkessä. Tutustu kamiinan toimintaan ja sen ominaisuuksiin ennen tulen sytyttämistä. Lataa kamiinaan kerrallaan kohtuullinen määrä polttopuuta.
Retkeillessä kostuneita tai sateessa kastuneita vaatteita tai varusteita ei saa kuivattaa suoraan kamiinan päällä tai liian lähellä sitä. Vaatteet voivat pudota kamiinan päälle ja sytyttää tulipalon.
Polta kynttilää aina palamattomalla ja tasaisella alustalla, ja sammuta kynttilä ennen nukkumaanmenoa.
Jos aiot yöpyä tuvassa, ota retkelle mukaan oma yhdeksän voltin paristo palovaroitinta varten.
Autiotupia ei saa käyttää yritystoiminnan yöpymispaikkana.
Tupaturvallisuuteen liittyy myös puun poltosta syntyvän tuhkan käsittely. Metsähallituksen tupia huoltavat oma henkilöstö ja huoltoyrittäjät, jotka tyhjentävät kamiinoiden pesistä tuhkat huoltokäynneillään. Älä siis tyhjennä tuhkaa pesästä, ellei se ole aivan välttämätöntä. Tuhkaa saa käsitellä vain jäähtyneenä, ja se tyhjennetään asianmukaiseen astiaan, kuten metalliseen sankoon, ja viedään ulos tuvasta sille tarkoitettuun paikkaan. Tuhka voi kyteä jopa viikon ja leimahtaa tuleen äkkiarvaamatta.
Tupaetiketti lyhyesti
Noudata sääntöjä: Tutustu tuvan sääntöihin ja kunnioita muiden retkeilijöiden oikeuksia. Käytä tuvan varusteita ja tiloja vastuullisesti ja huolehtien omasta ja muiden turvallisuudesta.
Pidä tupa siistinä: Siivoa jälkesi ja vie roskat mukanasi pois. Tupakointi on kielletty. Tuo seuraavia tuvan käyttäjiä varten klapeja sisälle tupaan. Älä jätä tupaan ruokatarvikkeita, jottei se houkuttele haittaeläimiä tupaan.
Kunnioita muiden rauhaa: Anna muille tilaa. Vältä turhaa tavaroiden levittämistä ympäri tupaa. Älä melua ja vältä tupaan saapumista myöhään illalla.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.