Kolari on saanut koronavuoden aikana 44 uutta kuntalaista. Kolaria, Rovaniemeä, Savukoskea ja Pelkosenniemeä lukuun ottamatta muualla Lapissa luvut joko pysyivät ennallaan tai näyttivät muuttotappiota.
Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen julkaisemista ennakkotiedoista, joista selviää, miten Suomessa on muutettu tammikuun alun ja elokuun lopun välisenä aikana.
Jo keväällä, kun koronakriisi vasta kuopi lähtöpölyjä, muuttoliiketutkija Timo Aroa tentattiin yhdessä jos toisessa mediassa: Olisiko edessä massapako kaupungeista maalle? Aro ennusteli, että kyllä, koronakriisi saattaisi lisätä muuttoa kaupungeista maalle.
Buumista hän ei puhunut tuolloin eikä nyt, kun ennuste sai tilastot tuekseen. Sen sijaan Aro toppuuttelee: muuttotappiota on tullut joissakin pienissä kunnissa tavallista vähemmän, mutta maallemuuttobuumista ei voida puhua. ”Kaupungista maalle muuttaminen on edelleen marginaalinen ilmiö kaikissa muuttovirroissa”, hän totesi Kauppalehdelle.
Kolarille tämä nyt koettu marginaalinen ilmiö on käytännön kannalta merkittävä asia ja positiivinen ongelma. Etenkin, jos uudet tulijat keskittyvät pääsääntöisesti Yllästunturin läheisyyteen. Kolme vuotta sitten rakennettuja hirsikouluja on pian laajennettava sekä Ylläsjärvellä että Äkäslompolossa. Mutta mikäpä kunta ei iloitsisi uusista, työikäisistä ja perheellisistä kuntalaisista.
Luontoon, matkailuun ja vapaa-aikaan liittyvät vetovoimatekijät ovat suuri houkutin muuttaa pois kaupungista. Elämä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeessa on houkutin jos jokin.
Koronan myötä Suomi siirtyi etätöiden kulta-aikaan – ainakin niillä aloilla, joilla etänä työskenteleminen on mahdollista. Eikä etätöille näy loppua ihan heti.
Hallitus on saanut valmiiksi suosituksensa alueiden koronatoimista ja suosittelee kaikkia julkishallinnon työntekijöitä tekemään etätöitä, jos se on mahdollista. Sama suositus koskee myös yksityisen puolen työpaikkoja. Suositusten tarkoituksena on välttää suurempi yhteiskunnallinen sulkutila.
Nyt valokuituhankkeet, joita Kolarissa on rehkitty hartiavoimin, kantavat hedelmää. Toimivat yhteydet ovat tehokkaan etätyöskentelyn a ja o.
Äkäslompolossa kuitu otettiin käyttöön pari vuotta sitten, Ylläsjärvellä saatiin kuidut maahan sopivasti ennen lumien tuloa. Ylläsjärven verkkoa päästään testaamaan marras–joulukuussa. Työtä Ylläsjärvellä jatketaan vielä ensi kesänä, koska moni heräsi kyselemään valokuidun perään vasta siinä vaiheessa, kun hanke oli jo täydessä vauhdissa.
Nähtäväksi jää, palaako yhteiskunta koronan jälkeen tavalliseen toimistoarkeen vai onko etätyönteko tullut jäädäkseen. Nyt on monella kuitenkin käsillä hetki, joka houkuttelee kokeilemaan etätyöntekoa ja elämää kaukana kotikulmilta.
Kävin syyslomareissulla Itä-Suomessa. Teki hyvää hypätä turistin saappaisiin. Olla se, joka tulee uuteen paikkaan ja ihmettelee, että mitä, missä ja milloin. Ilmaisjakelulehti lähti tietenkin ruokakaupasta matkaan. Paikallisen ravintolan ruokalistan kaivoin netistä.
Onnistuneen loman lähtökohta on helposti saatavilla oleva tieto. Sitä haluamme tarjota teille nyt paperisen Kuukkelin lisäksi myös uudistuneilla verkkosivuillamme osoitteessa kuukkeli.com. Kannattaa käydä tutustumassa!
P.s. Jos mielit asumaan Ylläkselle, lehdestä löydät myynnissä olevia mökkejä ja asuntoja. Ylläksen vuokra-asuntotilanne on huono. Asunnot menevät ennen kuin ehtivät edes markkinoille.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.