Kyllähän se niin on, että jo pelkästään sanalla kansallispuisto on sinivalkoinen, juhlava klangi. Pitää vähän röyhistää rintaa ja oikoa selkää – nyt lähdetään kansallispuistoon!
Kansallispuistot ovat nauttineet koronan myötä ennennäkemätöntä suosiota. Lapin kansallispuistoihin tehtiin 1,76 miljoonaa käyntiä vuonna 2021. Suosituimpana kansallispuistona jatkoi Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, jossa vierailtiin lähes 700 000 kertaa. Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 24 prosenttia.
Matkailumarkkinoinnissa on osattu hyödyntää kansallispuiston arvo. Kansallispuistolla myydään majoitusta ja retkiä ja vuokrataan välineitä. Puisto naapurina hyödyttää välillisesti jokaista lähialueen yritystä.
Metsähallitus puolestaan korjaa, purkaa, kunnostaa ja rakentaa minkä kerkeää, jotta rakenteet pysyisivät kulutuksen tahdissa ja turvallisina. Pitkospuun läpi painuva jalka ei vastaa laatukriteereitä. Samalla on paimennettava käyttäjiä: muista säännöt, ohjeet ja luontoarvot, pysy poluilla, älä tee kivipyloneita, vie roskat pois luonnosta.
Vaikka kasvaneet kävijämäärät nähdään positiivisena asiana – myös Metsähallitusta hyödyttävänä – on kolikolla aina kääntöpuolensa. Mitä enemmän puistoon on uutta tulijaa, sitä enemmän luonto kuluu. Etenkin, jos säännöt eivät ole tuttuja.
Harva esimerkiksi tietää, mikä on rajoitusalue. Sana sinänsä sen jo kertoo, mutta vain karttaa tutkimalla voi nähdä, missä rajoitusalueita on. Uskallan epäillä, ettei kovin moni näe sitä vaivaa. Tämän voi todeta kesäaikaan pienellä empiirisellä tutkimuksella Varkaankurussa. Polkuja risteilee siellä täällä, maaperä on paikon pahasti kulunut – ja kyseessä on rajoitusalue, jolla pitäisi pitää töppöset tiukasti merkityllä reitillä.
Koronan aiheuttamat matkustusrajoitukset ovat helpottamassa, mutta vasta kesä näyttää, jatkaako vahvan alun saanut luontomatkailubuumi nousuliitoaan. Jos käyntimäärät pompsahtavat taas 24 prosentilla ylöspäin, kestääkö puisto?
Tätä pohdintaa käydään parhaillaan. Kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman uudistaminen on jo aloitettu. Sidosryhmätyö ja keskustelutilaisuudet pyörähtänevät käyntiin loppukesästä.
Ennusmerkit lupaavat aiempaa tiukempaa otetta esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen kansallispuistossa. Tapahtumien luonteen on istuttava puiston arvoihin ja osallistujien on kuljettava merkityillä reiteillä. Tämä karsisi muun muassa suunnistustapahtumat puiston ulkopuolelle.
Entä pyöräily? Keskustelu lajin sopimisesta puiston rajojen sisäpuolelle tulee takuulla jatkumaan. Matkailutoimijoille pyöräily on kuitenkin tuonut merkittävää kasvua. Lajiin on myös investoitu isosti.
Liiketoiminnan harjoittaminen puiston alueella kaipaa niin ikään tarkastelua. Osa kansallispuistoa hyödyntävistä yrityksistä on Metsähallituksen yhteistyökumppaneita ja maksaa toiminnastaan kansallispuistossa, mutta kuten aina kaikkeen, tähänkin junaan mahtuu vapaamatkustajia.
Lisää kansallispuistoon kohdistuvista paineista voit lukea tämän lehden sivuilta 14–16.
Paliskuntain yhdistys on äänestänyt jaloin ja eronnut Kaivosvastuuverkostosta.
”Työ- ja elinkeinoministeriön lausuntokierrokselle toimittama hallituksen esitys kaivoslaiksi jättää huomiotta sekä Marinin hallitusohjelman tavoitteet, että lain toimivuuden arvioinnissa todetut muutostarpeet. Kaivosvastuuverkoston tehtäväksi jää kaivostoiminnan viherpesu”, paliskuntain yhdistys toteaa tiedotteessaan.
”Elinvoimainen luonto, puhtaat vedet ja tila toimia ovat pohjoisen ruoantuotannon ja elämän perusta. Kaivoslakiesitys lahjoittaa pohjoisen elämän perusedellytykset kansainväliseen pörssipeliin.”
Tiesitkö muuten, että aikoinaan Kesänkitunturin pohjoisrinteelle kaavailtiin uraanikaivosta? Aikeet kuopattiin ennen kuin tunnelia ehdittiin kaivaa. Jos kaivos olisi toteutunut, käsissä saattaisi olla tänä päivänä jotain ihan muuta kuin kansallispuisto.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.