Kai se on sitkeimmänkin Mamban luukuttajan luovutettava ja todettava, että enää ei ole kesää jäljellä. Vaikka vielä elokuun puolivälissä koivunlehdet pitävät tiukasti kiinni vihreästä väristään, koulujen alku muistutti, että tästä se syksy taas alkaa.
Mutta katsotaanpa hieman mennyttä, Ylläksen kesää, joka edusti ”uutta normaalia”. Enää ei ollut koronaa, enää ei ollut matkustusrajoituksia, ja tapahtumia on järjestetty ympäri Suomen. Alkukesästä LiveFIN arvioi, että kesälle osuisi peräti 300 musiikkifestaria, joista 55 aivan uusia. Tapahtumien lisäksi matkailijoiden huomiosta taistelivat kaikki Suomen kesäkylät ja -pitäjät. Siihen vielä päälle kohteet meren, tai merten, toisella puolen. Oli siis itsestään selvää, ettei mikään yksittäinen kohde haali pelimerkkejä samassa mittakaavassa kuin parina viime kesänä. Ei edes Ylläs – vaikka hieman puolueellisesti sanottuna – ykkönen onkin.
Heinäkuun lukuja ei vielä ole saatavilla, mutta jos verrataan tämän vuoden kesäkuuta vuoden 2021 kesäkuuhun, Ylläs on tullut rekisteröidyissä yöpymisissä noin 20 prosenttia alaspäin. Jos taas tämän kesän lukuja verrataan aikaan ennen koronaa, vuoteen 2019, kesämatkailun kasvu on yhä tasaisen nousujohteista.
VR:n tilastojen valossa on tehty jopa ennätyksiä: kun vuoden 2019 heinäkuussa Kolariin saapui ja lähti junalla 5000 matkustajaa, tämän vuoden heinäkuussa pääluku oli jo 9600.
Myös ulkomaalaisia on piipahtanut Ylläksen kesässä jonkin verran enemmän kuin vuonna 2019. Mistään suurista luvuista ulkomaalaisten kohdalla ei toki vielä puhuta. Pohjoisen matkailukeskuksilla ja Visit Finlandilla on kuitenkin vahva tavoite saada entistä enemmän ulkomaalaisia kesämatkailijoita Suomen Lappiin.
Ylläksen ja Levin yhteisenä työvoittona Air France aloittaa talvikaudella suorat lennot Pariisista Kittilään. Seuraava tavoite on saada Air France jatkamaan lentojaan myös kesäkaudella. Sen toteutuminen vaatii paitsi matkanjärjestäjien uskoa kansainvälisen kesämatkailun mahdollisuuksiin, myös kaikkien alueella toimivien yritysten luottamusta.
Kasvun hakeminen valtavilla markkinoilla, sekä kotimaassa että maailmalla, on vaikeaa, eikä sitä helpota maailman tilanne. Finanssiryhmä OP:n vasta julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista kertoo hintojen nousun vaikuttaneen omaan kuluttamiseensa tänä vuonna. Eniten on tingitty ruoka- ja päivittäisostoksista, mutta inflaation vaikutus näkyy myös autolla liikkumisen, ravintolapalveluiden käyttämisen ja matkustamisen vähentämisenä.
Suurin osa vastaajista on huolissaan hintojen noususta, ja 42 prosenttia uskoo oman taloustilanteensa huonontuvan tänä vuonna. Erityisesti työssäkäyvät 35–49-vuotiaat uskovat taloustilanteensa huononevan.
Kaikesta huolimatta Ylläksellä odotetaan hyvää talvikautta.
Aiheesta lisää sivuilla 20 ja 26.
Ei auta Kuukkelinkaan räpytellä paikoillaan. Me olemme nyt myös Instagramissa! Olisihan siellä pitänyt olla jo ajat sitten – niinhän teistä lukijoistammekin suurin osa on. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan?
Kuukkelin Instassa vinkkaamme ajankohtaisia artikkeleita ja pidämme teidät ajan tasalla tulevista tapahtumista. Saatammepa myös raottaa toimituksen arkea ja sitä, keitä me täällä lehden takana olemme.
Käykäähän ottamassa meidät seurantaan ja tägäilkää (@kuukkelilehti) kuulumisianne Ylläkseltä. Ollaan yhdessä sosiaalisia somessa!
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.