Huminan laajennus varmistui, Hotelli Ylläsrinne avattiin kiirastorstaina, viivästyksiä miljoonan markan tunnelihankeselvityksessä, Seitapirtti on valmis, Ylläskaltio rakenteilla, matkailun ripeä kasvu on saanut VR:n lisäämään junavuoroja, Jounin Kauppa laajentaa ja ukkometso pelottelee – tässäpä muutama rivi otsikoita, joista osa voisi aivan hyvin olla huhtikuulta 2023. Ne ovat kuitenkin tasan 34 vuoden takaa. Kaikkien aikojen ensimmäinen Kuukkeli näki päivänvalon 18.3.1989.
Sittemmin vanhat Kuukkelit ovatkin uinuneet arkistokaappien pimennossa. Kerran tai pari vuodessa olen saattanut tutkailla vanhoja lehtiä, ja joka kerta käy samalla tavalla: lehtien ääreen jumittuu. Vanhat jutut, kuvat ja mainokset tempaisevat nostalgiamatkalle, ja kiire unohtuu.
Vanhojen Kuukkeleiden sivut ovat vuosikymmenten saatossa haurastuneet ja kellastuneet. Siksi olikin aika toimia. Viime kesänä ryhdyimme digitoimaan lehtiä Helsingissä. Halpaahan tämä lysti ei tietenkään ole eikä aivan helppoakaan. Koska kansioissa on arvokas pala historiaa, emme uskalla luottaa niitä Postin matkaan – sen verran hitaasti ja epävarmasti nykypäivänkin lehdet löytävät tilaajiensa luo. Hoidamme itse lehdet digitoitaviksi ja takaisin Ylläkselle.
Projekti on edennyt sen verran mukavalla tahdilla, että päätimme pääsiäisen kunniaksi julkaista sen, mitä olemme tähän mennessä saaneet kasaan: kuusi Kuukkelin ensimmäistä vuosikertaa eli lehdet vuosilta 1989–1994. Nämä kaikki tulevat Kuukkelin digitilaajien selattaviksi näköislehtiarkistoon parhaassa tapauksessa tämän lehden ilmestymispäivänä, hieman huonommassa tapauksessa pari päivää myöhässä.
Ja digitoitavaahan riittää yhä. Kuukkelista on tehty verkkoon näköislehteä vasta vuoden 2017 alusta, ja onhan meillä paperilehtiarkistossa myös Ylläksen Uutiset, jota julkaistiin usean vuoden ajan ennen Kuukkelin syntyä. Ylläksen Uutiset oli tiettävästi Suomen ensimmäinen tunturikeskuslehti. Sen perusti Timo Luoto, samoin kuin Kuukkelinkin.
Historia-arkisto kasvaa sitä mukaa, kun lehtiä digitoidaan lisää, mutta aikataulua tälle emme lupaa. Myös arkiston muotoa tullaan viilaamaan, kunhan kevätkiireet helpottavat.
Jos tarina Kuukkelin syntyvaiheista ja kehityksestä kiinnostaa, löydät sen osoitteesta kuukkeli.com. Toisin kuin muut artikkelit, tämä löytyy päävalikosta Kustantaja-otsakkeen alta (Kuukkelin historiaa). Artikkeli julkaistiin Kuukkelin 30-vuotisjuhlavuonna ja on maksutta kaikkien luettavissa.
Kuukkelissa 8.4.1989 jututettiin hiihtäjiä, jotka jakoivat mietteitään päivän hiihtoreissulta. Otsikko kertoi, että perinteinen hiihto on Ylläksen ympäristössä hiihtäjien ehdoton suosikkityyli, ingressi puolestaan paljasti, että luisteluhiihtäjät saattoi laskea kahden käden sormilla. Luisteluhiihdossa oli muutamien vastaajien mielestä jopa hieman riehumisen makua.
Molempia tyylejä päästään ihastelemaan puolentoista viikon päästä, kun Ylläs–Levi-kisa huipentaa kevään hiihtokauden. Tapahtumassa voi ensimmäistä kertaa valita itse, kummalla tyylillä reitille suuntaa.
Osallistujia on tähän mennessä ilmoittautunut vähän päälle 500. Vielä ehtii ilmoittautua mukaan!
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.