Yle kertoi 9. kesäkuuta, että hallitus suunnittelee niin sanotun matkustuskuplan luomista. Suomesta pääsisi ehkä jo ensi maanantaista lähtien matkustamaan Norjaan, Latviaan, Liettuaan, Tanskaan ja Islantiin. Saksan-matkailua avattaisiin heinäkuun alusta laivaliikenteen verran, Ruotsinkin suhteen olisi suunnitteilla lievennyksiä.
Hallitus neuvottelee matkailurajoitusten osittaisesta purkamisesta torstaina, samana päivänä, kun tämä lehti menee painoon. Uusin käänne jää siis tästä lehdestä pois.
Matkailualan yrittäjille matkustusrajoitusten purku olisi helpotus. Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi huhtikuussa, että suomalaisten ja ulkomaisten matkailijoiden Suomessa käyttämä rahan määrä oli arviolta 16,1 miljardia euroa vuonna 2019.
Jos katsellaan laajemmin asiaa, Euroopan unionin alueella turismi työllistää arviolta noin 13 miljoonaa ihmistä. EU on arvioinut, että koronakriisinaikana matkailuala menettää joka kuukausi noin miljardin euron edestä tuloja.
Saattaa kestää ainakin pari vuotta ennen kuin kysyntä palautuu viime vuoden lukuihin. Varmaa ei tietenkään ole, palataanko samaan enää ollenkaan. Tulevaisuudessa matkailu saattaa näyttää ihan erilaiselta, kuin mitä se ennen koronaa oli.
Finnair selvitti huhti–toukokuussa omien matkustajiensa matkustusintoa. Puolet vastaajista oli innokkaita matkustamaan lentäen vapaa-ajan matkalle, ja 36 prosenttia vastaajista suhtautui vapaa-ajan lentomatkustamiseen neutraalisti. Lähes 90 prosenttia vastaajista odottaa tekevänsä ainakin yhden lentomatkan vuoden sisällä.
Kyse ei kuitenkaan ole vain innosta ja halusta – miten käy lentojen hinnoille, kun koneet lopulta pääsevät siivilleen?
Suomessa povataan kuumaa kesää kotimaan matkailulle. Auto kuljettaa halki Suomen ja pian junakin puksuttaa taas kohti Kolaria.
Mökkiläiset ovat selvästi jo löytäneet tiensä Ylläkselle. Kesäkuun alusta saakka kuhina katukuvassa on ollut huomattavasti vilkkaampaa kuin yhtenäkään niistä kymmenestä kesästä, jotka olen täällä asunut. Kovin tieteellinen tämä otanta ei tietenkään ole.
Vaikka korona ei ole vielä taakse jäänyttä elämää, paluu edes vähän normaalimpaan tuntuu hyvältä.
Hannukainen Mining teetti huhtikuussa tutkimuksen, jolla se selvitti, mitä kolarilaiset tällä hetkellä miettivät Hannukaisen kaivoshankkeesta.
Oikeastaan mikään tuloksissa ei yllättänyt: Enemmistö kolarilaisista kannattaa kaivosta, ja vastustus on suurinta tunturikylissä.
Vastaajien huoli ympäristöasioista ja etenkin vesistön voinnista oli sekin tiedossa ennestään.
Sen sijaan se, että vastaajat luottivat viranomaisten osaamiseen, saattoi aiheuttaa hymähdyksen. Etenkin kun juuri huhtikuussa hallinto-oikeus palautti viranomaispäätöksiä takaisin sekä aviin että Tukesiin, syynä päätöksistä löytyneet virheet ja lainvastaisuus.
Kaivosyhtiö rajasi kyselyn koskemaan pelkästään kolarilaisia, ja siitäkin joukosta ääneen pääsi vain kymmenen prosenttia. Miltäköhän vastaukset olisivat näyttäneet, jos mukaan olisi otettu vapaa-ajan asukkaat? Tai entä jos myös jokivarren kunnat olisivat saaneet äänensä kuuluviin? Tutkimuksia on toki pakko rajata. Kaivoksen vaikutukset eivät sen sijaan pysähdy kuntarajaan.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.