Kun kevään viimeinen Kuukkeli ilmestyi huhtikuun toiseksi viimeisellä viikolla, odotettiin tietoa siitä, miten kaivosyhtiö Hannukainen Miningin pian kymmenvuotinen lupasaaga jatkuu.
Kaivosyhtiö haki maaliskuussa aluehallintovirastolta eli avilta jatkoaikaa Hannukaisen kaivoshankkeeseen liittyvän ympäristö- ja vesitalouslupahakemuksen täydennysten toimittamiseen. Eikä tämä ollut ainoa kerta, kun deadlinet paukkuivat. Ympäristö- ja vesitalouslupahakemus jätettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2015. Sittemmin avi löysi täydennettävää reilusti yli sadan kohdan verran. Hakemus on kuulutettukin jo pariin otteeseen. Kun kaivosyhtiö ei saanut selvityksiään valmiiksi ajoissa, se peruutti hakemuksensa keskeneräisyyden vuoksi marraskuussa 2020 ja jätti kokonaan uuden hakemuksen joulukuussa 2021.
Reilu kuukausi sitten huhtikuun lopussa avi antoi jatkoaikapäätöksensä: seuraavaksi takarajaksi kalenteriin nakutettiin 30. marraskuuta 2023. Avista kerrottiin Kuukkelille, että täydennyspyynnöissä, joita on kaikkineen noin 80, on esitetty kysymyksiä, jotka vaativat kesäaikaan selvittelyä maastossa.
Samoihin aikoihin tapahtui myös toisaalla: Euroopan komissio julkaisi 16. maaliskuuta ehdotuksensa asetuksesta, jolla kiirehdittäisiin luvitusta kriittisille raaka-aineille. Strategisten prosessointi- ja kierrätyshankkeiden suunnittelulle, rakentamiselle ja toiminnalle tarvittavat luvat tulisi käsitellä 12 kuukaudessa, kaivoshankkeille käsittelyaika olisi 24 kuukautta. Jos jäsenvaltio ei tekisi kokonaisvaltaista päätöstä asetuksessa säädettyjen määräaikojen kuluessa, katsottaisiin luvan myöntämistä koskeva hakemus automaattisesti hyväksytyksi.
Aloitteen taustalla on huoli Euroopan raaka-aineriippuvuudesta. Komission esittämillä toimilla lisättäisiin kriittisten raaka-aineiden, kuten esimerkiksi kuparin tuotantoa.
Hannukainen Miningin hankejohtaja Jaana Koivumaa kommentoi Ylelle toukokuun alussa, että asetus olisi kaivosyhtiön näkökulmasta hyvä – Hannukaisen kaivosalueella on hänen mukaansa suuret kuparivarannot.
Komission ehdottaman asetuksen myötä viranomaisille osoitettaisiin uusia tehtäviä. Tällainen olisi esimerkiksi keskitetylle yhteysviranomaiselle osoitettu velvoite lupaprosessin kokonaisvaltaisesta koordinaatiosta.
Kokonaisvaltaisuutta tämä prosessien ja luvitusten sekametelisoppa kaipaisikin, mutta minkälaisen viranomaislauman koordinointi mahtaisi vaatia onnistuakseen? Etenkin jos päätöksentekoakin pitäisi saada moninkertaisesti nopeammaksi.
Suomen hallitus toimitti toukokuun puolella aloitteesta kirjelmän eduskuntaan. Lisää kuulunee syksyllä.
Ylläksen Ystävät ry teetti keväällä jäsenistölleen kyselyn, jonka tulokset julkaistiin kesäkuun alussa. Kyselyyn vastasi lähes parisataa Ylläksen ystävää eli 44 prosenttia kaikista niistä jäsenistä, joiden sähköpostiosoite on yhdistyksen tiedossa. Vastaajista lähes 90 prosenttia on matkaillut Ylläksellä yli kymmenen vuotta.
Edellisessä kyselyssä viisi vuotta sitten Yyry keskittyi siihen, mitä jäsenet yhdistykseltä odottavat. Silloisiin tuloksiin verrattuna kaivosasian edunvalvonta on jäsenille nyt vieläkin tärkeämpää – vastauksissa ei ollut yhtään sellaista, jossa asiaa ei olisi pidetty tärkeänä.
Meitä Kuukkelin toimituksessa lämmitti myös suuresti tieto siitä, että kyselyyn vastanneista 87 prosenttia piti Kuukkelia alueen tärkeimpänä tietolähteenä. Kiitämme luottamuksestanne!
Lisää kyselyn tuloksista voit lukea kuukkeli.comista tai yyry.fistä.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.