”Tule nyt katsomaan, täällä ollaan oltu jo toista tuntia jonossa. Osa on lähtenyt poiskin, kun ei ehdi odottamaan. Ihan täysi farssi!” Maanantaina päätoimittajan puhelin pirisi normaalia tiuhempaan. Puhelut tulivat Äkäslompolon koululta ennakkoäänestysjonosta. Äänestysaika alkoi kello 11 ja päättyi – tai ainakin oli tarkoitus päättyä – kello 17. Viimeiset jonottajat jättivät äänensä kello 18.30.
Sosiaalisessa mediassa ennakkoäänestysjärjestelyitä moittivat kovin sanakääntein sekä paikalliset että matkailijat. Sesonkityöntekijöille äänestysaika, joka osui keskelle työpäivää, oli jo itsessään hankala. Osa tuli Ylläsjärveltä skibussilla äänestyspaikalle vain todetakseen, että voi palata seuraavalla bussilla takaisin. Parin tunnin jono teki äänestämisen monelle mahdottomaksi. Paikalle saatiin neljäs virkailija ja lisäkone kello yhden aikaan, mutta soppa oli jo valmis.
Onkin aivan aiheellista miettiä näin jälkikäteen, mikä meni pieleen. Ennakkoäänestyspäivistä, -paikoista ja -ajoista päätti kunnanhallitus joulukuussa. Ennakkoäänestyspäiviä oli Äkäslompolossa vain yksi. Kolarin kirkonkylällä oli seitsemän ennakkoäänestyspäivää, Sieppijärvellä yksi. Kiertävä äänestysauto vieraili Lappeassa, Väylänpäässä, Koivumaassa, Nuottavaarassa, Pasmajärvellä, Ruokojärvellä, Taapajärvellä ja Venejärvellä. Ylläsjärvellä ei järjestetty ennakkoäänestystä lainkaan eikä saatu edes äänestysauton vierailua.
Entä sitten äänestäjät – minne he sijoittuivat? Digi- ja väestötietoviraston mukaan kunnassa on yhteensä 3823 äänioikeutettua viidellä äänestysalueella: Sieppijärvellä 507, Äkäslompolossa 519, Vaattojärvellä 186, Kolarissa 2316 ja Kurtakossa 295. Ylläsjärvi lukeutuu Kurtakon alueeseen. Kolarin alueeseen puolestaan lasketaan mukaan kaikki kuntalaiset, jotka asuvat loma-asunnoissa eli ”vailla vakituista asuntoa”. Äänestyspaikat ja -ajat on suhteutettu väkilukuun, mutta onko päätöksenteossa katsottu vain lukuja ja jätetty miettimättä, mitä ne pitävät sisällään? Kunnan rakennuslautakunnan arvion mukaan Kolarin äänestysalueeseen kuuluvista 2316 henkilöstä reilut 300 on kuntalaisia, jotka asuvat loma-asunnoissa Ylläksellä. Se tarkoittaa, että kaikista kunnan äänioikeutetuista noin kolmasosa asuu todellisuudessa Ylläksellä tai sen lähialueilla.
Ylläksellä ennakkoon äänestävien joukkoon on tietenkin laskettava mukaan myös matkailijat. Ylen uutisointi maanantain tapahtumista kalahtikin vähän ikävästi korvaan: Hiihtoturistit ruuhkauttivat äänestyspaikan Lapissa – kunta ei saa korvauksia turistiäänistä. Kunta ei saa korvausta turistiäänistä mutta kyllähän matkailullisesti mahdottoman hyvä kevätsesonki tuo kuntaan siinä määrin tuloa, että Kolarin keskusvaalilautakunnan rutina hiihtoturistien aiheuttamista äänestämiskuluista tuntuu erikoiselta.
Tällainen kommentointi ei myöskään ole linjassa kunnan Ylläs III -kehittämissuunnitelmassa asetettujen kasvutavoitteiden kanssa: petipaikkamäärää halutaan kasvattaa vuoteen 2040 mennessä nykyisestä 25 000 petipaikasta 50 000 petipaikkaan. Petipaikat tarkoittavat lisää matkailijoita ja matkailijat vastuita kunnalle – kuten esimerkiksi ennakkoäänestysten järjestämisen.
Eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta. Virallisena äänestyspäivänä Ylläsjärvellä ja Äkäslompolossa loma-asunnoissa asuvien kuntalaisten on äänestettävä kirkonkylällä, jonne ei ole julkista liikennettä.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.