Tämä kyltti ohjaa ladulle, mutta mistä kulkija tietää, että vain kesällä kyseisellä reitillä saa kävellä?
Ylläksellä on kolmisen sataa kilometriä latuja. Voi siis todella sanoa, että jokaiselle löytyy sopivaa sivakoitavaa. Silti yksi alle sadan metrin latupätkä – tai oikeastaan vielä lyhyempi mutta jyrkkä latumutka – aiheuttaa harmia. Kyseessä on Kesänkijärven laitaa kulkeva, karttoihin helpoksi merkitty latuosuus, ja sen varrelle osuva yksi vaativampi lasku, joka tulee vastaan, kun hiihdetään Kesängin Keitaan suunnasta kohti kylää.
Kyseinen pätkä on saanut Kuukkelin lukijat lähettämään lehteen palautetta. Palautteen antajat ovat valitelleet, etteivät enää uskalla hiihtää Kesängin Keitaalle, sillä kaatuminen pelottaa. Mutkassa onkin sattunut lukuisia ikäviä tapauksia, joissa ei aina ole selvitty pelkällä säikähdyksellä.
Kävin maanantaina hiihtämässä lähireittejä ja katsastamassa tämänkin latuosuuden. Karttaa katsellessani en ollut varma, mitä kohtaa palautteiden jättäjät ovat tarkoittaneet, mutta paikan päälle päästyäni asiasta ei ollut epäselvyyttä. Silmämääräisesti mäki ei näyttänyt kovin pahalta, mutta kun olin nousemassa mäkeä ylös, heti ensimmäinen vastaantulija kaatui ladulle. Mäen päälle, mutkaan, oli muodostunut jonoa, kun hiihtäjät laskivat mäestä yksitellen. Osa hiihtäjistä päätyi nappaamaan sukset kantoon ja kävelemään alas. Latu alaspäin oli perunapeltoa, syynä auraajat ja kävelijät.
Kesänkijärven lähilatu helppona lenkkinä on iäkkäämpien hiihtäjien, lapsiperheiden ja ulkomaalaisten suosiossa. Jos vaativan laskun haluaa kiertää, pitäisi hiihtää Kesänkijärvellä kulkevaa epävirallista latua, jota kaikessa epämääräisyydessään on vaikea edes laduksi kutsua.
Kartoista ei myöskään saa ennakkoon tietoa, että helpoksi merkityllä reitillä on vaativampi lasku, koska sitä ei ole erikseen merkitty latukarttaan, ei sähköiseen eikä paperiseen. Maastossa mäki tulee hieman puskista – vaativasta laskusta varoittavaa kylttiä ei ole.
Samaa reittipätkää käsiteltiin viimeviikkoisessa Ylläksen yhteistyöryhmässä, jossa kokoontuu säännöllisesti yhteisten asioiden ääreen muun muassa Metsähallituksen, Kolarin kunnan, Visit Ylläksen ja Äkäslompolon kyläyhdistyksen edustajat.
Soittelin kokouksen jälkeen Metsähallituksen edustajille ja kysyin, joko tähän vuosia puhuttaneeseen ongelmakohtaan tartutaan. Kokouksessa mukana ollut Metsähallituksen Luontopalvelujen edustaja oli käynyt itsekin hiihtämässä latuosuuden ja tarkistamassa, mistä on kyse. Hän totesi, että ladun uudelleen linjaaminen voisi tulla kyseeseen, mutta hidasteena on tietenkin kansallispuisto – suojelualueella ladun uudelleen linjaaminen ei ole läpihuutojuttu. Se vaatii kasvillisuus- ja luontoselvityksiä.
Luontopalveluista kuitenkin kerrottiin, että asia on otettu nyt työn alle. Mahdolliset selvitystyöt menevät kesälle, jolloin voidaan puntaroida tarkemmin vaihtoehtoja.
Pikaensiapuna reitille pitäisi ehdottomasti merkitä vaaran paikat. Metsähallituksen mukaan tämä tehtävä kuuluu reitin ylläpitäjälle.
Kyllä menee laduilla kävely monessa kohtaa aivan täysin Ylläksen epäselvien kylttien piikkiin. Samaisella hiihtoreissullani, josta alussa mainitsin, tuli Kesängin Keitaan suunnasta vastaan perhe, joka oli lähtenyt vauvanvaunujen kanssa kävelemään latua pitkin järven ympäri. He olivat aivan ihmeissään, kun kerroimme, että nyt on väärä suunta. Opastimme takaisin oikealle reitille ja kävimme samalla yhdessä katsomassa kylttejä, joiden perusteella perhe oli lähtenyt väärään suuntaan. Ja kyllä, olisin tulkinnut kylttiä ihan samalla tavalla kuin he, jos en tuntisi aluetta. Vanhassa puisessa kyltissä luki Äkäslompolo 4,6, ja vieressä oli kuva hiihtäjästä ja kävelijästä. Puisen kyltin vieressä oli uudempi metallikylttiviidakko, josta perhe ei yhtään sen paremmin osannut tulkita oikeaa suuntaa.
Onkohan tämä sillisalaatti enää mitenkään laastaroitavissa vai onko ainoa vaihtoehto aloittaa kokonaan puhtaalta pöydältä?
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.