Helmikuun alussa kirjoitin moottorikelkkailusta, joka tahtoo livetä alueille, joilla se ei ole sallittua. Toisin kuin viime keväänä, kyse ei ole tällä kertaa niinkään kävelyteistä ja penkereistä, vaan metsästä ja umpihangesta. Moottorien ulinaa ja siihen liittyviä soraääniä kuuluu molemmin puolin tunturia, sekä Äkäslompolosta että Ylläsjärveltä.
Pitkällä telalla varustettujen umpilumen erikoiskelkkojen suosio on ollut jo kauan kasvussa, vaikka hankiajon mahdollisuudet ovat Suomessa huonot: tarvitset aina maanomistajan luvan ajaessasi virallisten reittien ulkopuolella.
Norjassakin umpihankikelkkailu on tiukan syynin alla. Sakottaminen on siellä myös tehokkaampaa ja mojovampaa kuin Suomessa.
Ruotsissa ajaminen on vapaampaa. Sinnekö on siis suunnattava, jos haluaa ajaa umpista?
Kainuussa on kaksi vapaan kelkkailun aluetta: Kuhmossa (2500 ha) ja Puolangalla (130 ha). Keuruulla puolestaan on Suomen eteläisin valtion mailla sijaitseva vapaan kelkkailun alue (120 ha). Nämä alueet on saatu Metsähallituksen ja paikallisten sidosryhmien yhteistyönä.
Metsähallituksesta todetaankin, että vapaan kelkkailun alueet ovat hyvä esimerkki kyseisen organisaation tehtävästä sovittaa yhteen eri käyttäjäryhmien toiveita ja tarpeita ja tukea samalla aluetaloutta.
Ylläkselläkin kokeiltiin nelisen vuotta sitten vapaan kelkkailun aluetta. Se valitettavasti jäi vain kokeiluksi. Ajatus oli hyvä, mutta paikka oli harrastajien tarpeisiin liian pieni ja tasainen.
Sittemmin tarkoitukseen sopivaa uutta aluetta ei ole löytynyt, ja nyt osa umpiselle mielivistä kelkkailijoista huristelee missä sattuu.
Kaikessa liikkumisessa paras tapa ohjata ihmisiä on luoda reittejä, joilla liikkua. Jos ja kun ei vielä tälle keväälle, niin ainakin seuraavalle olisi oltava alue hankikelkkailulle. Vain sopivia puitteita luomalla voidaan oikeasti vaikuttaa siihen, ettei luvaton kelkkailu aiheuta haittaa lintujen pesinnöille, poroille ja taimikoille tai vaaratilanteita muille metsässä liikkuville.
Keskustelua kelkkailusta käydään muun muassa Facebookissa Ylläksen alueen kelkkafoorumissa. Jos sinulla heräsi asiasta mietteitä, laitahan postia Kuukkeliin.
Nyt rinnat rottingille: Ylläs on ehdolla Pohjoismaiden parhaaksi ulkoilukohteeksi! Myös Pallas-Yllästunturin kansallispuisto kilpailee samassa kategoriassa.
Palkinto jaetaan matkakohteille ja matkailuyrityksille kerran vuodessa. Palkintoa myönnettäessä arvioidaan edellisten vuosien saavutuksia. Ylläs on viime vuodet panostanut voimakkaasti kesämatkailuun. Se on huomattu myös kansainvälisesti.
Virallisen palkintojenjakotilaisuuden piti olla maaliskuun alussa ITB Berlin -messuilla Saksassa, mutta tapahtuma on peruttu koronaviruksen vuoksi.
Palkinnot joka tapauksessa jaetaan. Tieto voittajista julkistetaan samana päivänä, kun tämä lehti menee painoon.
Oli lopputulos mikä tahansa, hienoa, että Ylläs ja kansallispuisto ovat ehdolla ja saavat ansaitsemaansa näkyvyyttä.
P.s. Kelkkailija, kymmenen euron sijoituksella saat reittikartan. Sen ostamalla olet paljon viisaampi siitä, missä on luvallista kelkkailla. Karttatulot käytetään reittien ylläpitoon.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.