Vaikeneminen on myöntymisen merkki? Siltä se vaikutti, kun Kolarin vt. kunnanjohtaja Hannu Haapala esitti viime tiistain kunnanhallituksen kokouksessa, ettei kunnalla ole mitään huomautettavaa Hannukainen Miningin Tukesille jättämään kaivoslupahakemukseen.
Kokouksen aikana toki tehtiin muutettu esitys, johon lisättiin, ettei kaivosyhtiön purkuputken rakentamisesta saa koitua taloudellisia vastuita Tunturi-Lapin Vedelle.
Minne lausunnossa unohtuivat muut elinkeinot, kuten esimerkiksi matkailu ja porotalous, entä vaikutukset asumiselle ja ympäristölle? Pölyä, melua ja kaivoksen vaikutuksia vesistöön ei tässä kohtaa nähty enää olennaisiksi asioiksi lausua ääneen.
Kaivospiirihakemus on alkujaan jätetty jo vuonna 2010. Sittemmin sitä on useaan kertaan täydennetty. Vuonna 2017 Tukes myönsi kaivospiiriluvan, josta seurasi valitusryöppy. Lopulta vuonna 2020 Pohjois-Suomen hallinto-oikeus palautti hakemuksen Tukesille.
Kaivoslakikin ehti uudistua tässä välissä, joten uusimmalla kierroksella hakemus käsiteltiin kaivospiirihakemuksen sijaan uuden kaivoslain mukaisena kaivoslupahakemuksena. Kaivosyhtiö pyöräytti jälleen paperit uuteen uskoon ja jätti hakemuksensa Tukesille huhtikuun lopussa.
Kunnanhallituksen kokouksessa Kati Hursti esitti Johanna Koivumaan kannattamana, että kunnan lausunto kaivosluvasta palautettaisiin valmisteluun ja kunta hakisi elokuun loppuun saakka jatkoaikaa lausunnon antamiselle. Kunnanhallituksen jäsenillä oli ollut vain vajaa viikko aikaa tutustua noin tuhatsivuiseen materiaalipumaskaan.
Kun esitys ei saanut kannatusta, Kati Hursti esitti Johanna Koivumaan kannattamana, että otetaan esiin kunnan vuonna 2016 antama lausunto ja päivitetään se. Kun tämäkään ei saanut kannatusta, Hursti ja Koivumaa jättivät eriävän mielipiteen.
Kuntalaisten pitäisi pystyä luottamaan, että kunnan päätöksentekokoneisto toimii kuntalaisten parhaaksi. Eikö silloin olisi kaikkien etu – kaivosta kannattavien, kaivoskriittisten ja myös päättäjien – että kunnanhallitus perehtyy saamaansa aineistoon asian vaatimalla vakavuudella?
Kolari oli vuonna 2021 Rovaniemen lisäksi ainoa merkittävästi muuttovoittoinen alue Lapissa. Keväällä Kuukkeli toteutti kyselyn, jossa kysyttiin Kolariin viimeisten seitsemän vuoden aikana muuttaneilta, mikä sai heidät valitsemaan juuri Kolarin. Luonto ja ympäristö nousivat kaikista vetovoimatekijöistä kiistattomiksi ykkösiksi. Työtäkin oli löytynyt helposti, ja osa teki töitä etänä etelään. Vastaajista puolet uskoi, että asuu Kolarissa vielä viiden vuoden päästäkin. Suurimmaksi epävarmuustekijäksi Kolariin jäämiselle nousi kaivoshanke.
Miltä heidän ja meidän kaikkien muiden silmissä näyttää se, että kunnanhallitus päättää olla lausumatta käytännössä yhtään mitään kaivoshankkeesta, joka vaikuttaa jokaisen kuntalaisen elämään? Aikamoinen pyllistys.
Toisin kuin kunnahallituksen pöydällä käynyt tuhatsivuinen aineisto, Kuukkelin tutkimus on nopea tutustua. Suosittelen perehtymään aiheeseen osoitteessa kuukkeli.com, jossa juttu on maksutta luettavissa.
Tähän lehteen tehtiin listaa Ylläksen ja lähialueiden kesätapahtumista. Niitäpä olikin aivan nokko! Piti ryhtyä karsimaan, jotta mahtuivat lehteen. Toivottavasti jokaiseen tapahtumaan löytyy myös yleisöä. Poimi Kuukkelin menovinkit sivulta 13.
Hyvää juhannusta!
Asia eteni seuraavalla viikolla
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.