Edellisessä Kuukkelissa kirjoitimme koiraladuista ja siitä, voisiko niitä olla enemmän. Nykyisellään Ylläksellä on 62 kilometriä koiran kanssa hiihdettäviä latuja. Latuverkosto on kaikkineen 330 kilometriä.
Kilometreissä koiralatujen määrä kuulostaa varsin hyvältä, mutta jos avaa Ylläksen talviurheilukartan, ymmärtää yskän. Kartalta löytyy kolme irrallista koiralatualuetta, jotka eivät ole liitoksissa toisiinsa. Äkäslompolon kylän tuntumassa oleva lenkki on näistä vaatimattomin, muutaman kilometrin pyrähdys. Ylläsjärven kylän ja Ahvenkankaan liepeillä on jo hieman enemmän lykittävää. Pisimmän matkan koirakaverin kanssa saa suihkittua ladulla, joka lähtee Velhon Kodalta Hannukaisen suuntaan.
Ylläs ei ole koiralatujensa kanssa mikään poikkeus. Lähes kaikkialla koiran kanssa hiihtolenkkeily kunnossapidetyillä laduilla on pääsääntöisesti kiellettyä ellei latua ole erikseen osoitettu koirahiihtoon.
Mutta olisiko Ylläksen verkostossa silti mahdollisuuksia kehittämiselle?
Kun artikkelimme koiraladuista ilmestyi, kysyimme Facebook-sivullamme, mitä mieltä lukijamme ovat Ylläksen koiraladuista. Pakko myöntää, että odotin negatiivissävytteistä keskustelua. Siksi yllätyin, kun kommenteissa pääosin kannatettiin laajempaa koiralatuverkostoa. Kannattajina oli myös koirattomia.
Keskustelussa nostettiin esille Iso-Syöte, jossa lähes kaikki ladut ovat koiran kanssa hiihtävien käytettävissä. Jutussamme kysyttiin Iso-Syötteeltä kokemuksia. Salliva linja on siellä todettu hyväksi, ongelmia ei ole ollut.
Lukijamme nostivat esiin monta punnitsemisen arvoista ehdotusta. Miksei kakkos- ja kolmosluokan latuja voisi sallia koirille? Voisiko koiralatu jatkua Aurinkotuvalta Luosujärven rantakahvilalle? Ja miten olisi Luosun ja Lainion väli?
Ylläsjärveltä tuntuu löytyvän helpommin hyviä vaihtoehtoja, Äkäslompolossa on ruuhkaisampaa. Kaikista vilkkaimmille laduille ei kukaan koiransa kanssa kaipaa. Ruuhkassa riskit kasvavat, ja turvallisuus on tietenkin kaiken a ja o.
Turvallisuutta silmällä pitäen ehdotettiinkin yksisuuntaisia rengasreittejä, joissa olisi vain yksi hiihtoura. Tällöin kohtaamiset luonnollisesti vähenisivät. Vaihtoehtoisesti apu voisi löytyä perinteisen ladun oikealle puolelle koiralle tampatusta jolkottelutilasta – koira ei häiritsisi luistelijoita eikä vastaantulijoita.
Joillain kunnilla on myös käytössään ”koirahiihtovuorot” eli vakituiset viikonpäivät tai kellonajat, jolloin ladut ovat koirien kanssa hiihdettävissä. Ei huono idea sekään.
Ratkaisuja on siis monenlaisia, loppu riippuu alueen halukkuudesta kokeilla.
Se on kuitenkin sanottava, että vaikka Kuukkeliin tulee monenlaista valitusta – ja paljon aivan aiheellista – en muista koskaan saaneeni postia, jossa olisi moitittu ladulla kohdattua koirahiihtäjää.
Paljon on kiinni hiihtäjästä itsestään: on tunnettava omat taidot ja tiedettävä, kuinka neliveto hihnan päässä pysyy hallinnassa.
Viime perjantaina päättyi vastausaika tutkimuksessa, jossa selvitimme Kolariin viimeisten seitsemän vuoden aikana muuttaneiden mietteitä uudesta kotikunnastaan. Vastauksia tuli noin 140 – paljon enemmän kuin uskalsimme toivoa. Avoimiin kysymyksiin on myös vastattu harvinaisen huolellisesti.
Vastauksia on jo käyty alustavasti läpi, mutta syvempi tarkastelu ja analysointi vievät muutaman viikon.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.