Keskiviikkona 26. maaliskuuta järjestettiin Kolarin virastotalon valtuustosalissa kuntavaalikevään ensimmäinen vaalipaneeli. Jokaisesta puolueesta tai ryhmästä oli mukana kaksi edustajaa, paitsi vihreistä ja kristillisdemokraateista, joilla kummallakin on vain yksi ehdokas.
Paneelin anti oli valitettavan laiha. Ehdokkaat vastasivat kysymyksiin, jotka he olivat saaneet ilmeisesti ennakkoon, osa suoraan paperista lukien. Alkuesittelyissään kaikki puolueet tai ryhmät tuntuivat edustavan jopa samoja asioita ja arvoja. Aika erikoista siihen nähden, kuinka riitainen valtuusto meillä on ollut kuluneella valtuustokaudella.
Illan aikana ei syntynyt keskustelua, haastamista tai minkäänlaista vuorovaikutusta, joka varmasti johtui myös tilaisuuden juoksutuksesta.
Koska tässä lehdessä on artikkeli, jossa käsittelemme matkailun hiilijalanjälkeä ja vastuullisuussertifikaatteja, tartun paneelin viimeiseen kysymykseen, jonka teemana oli luonto ja ympäristövastuu. Ehdokkailta kysyttiin, millä tavalla kunnan tulee edistää ympäristö- ja luontoarvoja tulevalla vaalikaudella.
Vastauksissa lähinnä lueteltiin termejä, kuten luonnon monimuotoisuus, ilmastonmuutos, energiaratkaisut ja vihreä siirtymä, mutta ilman ajatuksia siitä, miten kunnan näitä asioita tulisi edistää. Muutamalta ehdokkaalta irtosi enemmän konkretiaa: kaavoittaminen on yksi merkittävimmistä kunnan työkaluista vaikuttaa ympäristöön, ja etenkin Ylläksen alueella pitäisi tehdä viisaampia kaavoitusratkaisuja – nyt kaavoituksessa ollaan jääty jo pahasti alueen muusta kehityksestä jälkeen.
Tartutaan vielä siihen paneelissakin mainittuun vihreään siirtymään. Viime viikolla Lapin liitosta kerrottiin, että Lappi ei ole edennyt riittävän hyvin vihreän siirtymän saralla. Vihreän siirtymän tilaan ja edistymiseen liittyvän arvioinnin tulokset ja sen pohjalta ehdotetut toimenpiteet on koottu Lapin Green Deal -tiekartan arviointiraporttiin. Tiekartan useista teemoista esimerkiksi kestävä liikenne on yksi heikoiten edenneistä vihreän siirtymän kulmakivistä.
Minun korvaani ei sattunut, että kukaan ehdokkaista olisi nostanut paneelissa esille esimerkiksi kunnan sisäistä liikennettä tai liikennettä Kolarin ja sen naapurikuntien välillä. Tätähän on erinäisissä hankkeissa tutkittu ja pohdittu, mutta ilmeisen tuloksetta.
Lapin liitto tavoittelee hiilineutraalia maakuntaa vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraaliuden tavoittelu vaatii pitkäjänteistä työtä, niin kunnalta kuin yrittäjiltä. Yhden yrityksen polusta voi lukea lisää tämän lehden sivuilta 18–19.
Seuraavassa vaalipaneelissa keskitytäänkin sitten enemmän Ylläksen alueeseen, kun Äkäslompolon kyläyhdistys järjestää oman tenttinsä maanantaina 31. maaliskuuta Äkäshotellin auditoriossa. Toivottavasti tässä tilaisuudessa ehdokkaatkin pääsisivät edes vähän haastamaan toisiaan ja yleisö ehdokkaita.
Keväällä olen pariin otteeseen kirjoittanut kaivoshankkeisiin liittyvästä EU:n kriittisten raaka-aineiden asetuksesta (CRMA). Jos kaivosyhtiö saa EU:n strategisen hankkeen statuksen, se tarkoittaisi luvituksen käsittelyyn 27 kuukauden enimmäisaikaa.
Nyt EU-komissio on julkistanut strategisten kaivoshankkeiden listan, jolla on 47 CRMA-statuksen saanutta hanketta. Hakijoita oli 170. Suomesta statusta haki 16 hanketta, ja näistä kuusi on EU-komission listalla. Mukana on kolme kaivoshanketta: Terrafame Sotkamon Talvivaarassa, toimintaansa aloitteleva Keliberin litiumkaivos Kaustisella ja Sakatin kaivoshanke Sodankylässä.
Työ- ja elinkeinoministeriö ei kerro, mitkä kaikki hankkeet ovat statusta hakeneet. Ylen selvityksen mukaan ilman paikkaa jäi ainakin Sodankylän Kevitsan kaivos.
Hannukaisen kaivoshankkeen hankejohtaja Jaana Koivumaa kertoi Kuukkelille 26. maaliskuuta, että se ei ole vielä jättänyt hakemusta, mutta tulee sen jättämään. Koivumaa kertoi, että yhtiö keskittyy ensin ympäristölupahakemuksen valmiiksi saattamiseen. Se on tarkoitus jättää viranomaisille ”vuoden 2025 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana” eli ilmeisesti viimeistään kesäkuussa.
EU-komissio suunnittelee seuraavaa hakukierrosta syksyksi.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.