Nyt se on lopultakin saatu tämän lehden kansien väliin – tutkimus Kolariin vuosien 2015–2021 aikana muuttaneista. Keitä he ovat, miksi he muuttivat juuri Kolariin ja onko elämä Kolarissa vastannut odotuksia?
Vastauksia tuli 142, joka oli huomattavasti enemmän kuin osasimme odottaa. Avovastauksiin oli myös käytetty aikaa: on kerrottu hypystä tuntemattomaan, muutosta hellun perässä, irtiotoista oravanpyörästä ja ihan vain rauhallisemman elämäntahdin etsimisestä. Kolarin luonto ja ympäristö ovat vetovoimatekijöistä selkeä ykkönen.
Vastaajista 39 prosenttia muutti Kolariin yksin, 31 prosenttia kumppanin kanssa ja 30 prosenttia perheen kanssa. Yksin muuttaneista moni kertoi, että alussa oli haikeaa, ehkä jopa yksinäistäkin. Läheiset olivat kaukana ja uusi paikkakunta ihmisineen vieras. Sosiaalinen piiri oli kuitenkin kasvanut harrastusten ja töiden kautta. Kolarilaiset koettiin leppoisiksi ja auttavaisiksi. Useampi etenkin Ylläksen tunturikylissä asuva mainitsi, että loppujen lopuksi oli helppo löytää samanhenkistä seuraa.
Tapasin neljä kyselyyn vastannutta: yhden äkäslompololaisen, yhden ylläsjärveläisen, pariskunnan kirkonkylältä ja paluumuuttajan Sieppijärveltä. Jokainen heistä oli onnistunut luomaan omannäköisensä elämän Kolarissa. Jokainen heistä myös näki itsensä täällä vielä viiden vuoden päästä – kuten yli puolet kaikista kyselyyn vastanneista. 37 prosenttia ei osannut sanoa jääkö vai lähteekö, ja 7 prosenttia tiesi, ettei jäisi.
Sitä kysely ei kerro, mistä syystä viimeiseksi mainittu ryhmä ei aio jäädä kuntalaisiksi. Siksikö, että eivät halua, vai siksi, ettei se heistä itsestään riippumattomista syistä ole mahdollista? Entä olisiko jotain, mikä saisi epävarmat jäämään? Siinäpä kunnalle selvittämisen paikka. Kyselyssä ainoat selkeästi esille nousseet syyt epävarmuudelle olivat heikko asuntotilanne ja kaivoshanke.
Pienille kunnille uudet asukkaat ovat tärkeitä. Positiivinen väestökehitys vaikuttaa kuntien toimintaedellytyksiin ja kehitysnäkymiin. Monissa kunnissa tehdäänkin hartiavoimin töitä sen eteen, että nykyiset kuntalaiset pysyisivät ja että uusia tulisi. Ideoidaan kampanjoita ja kehitetään kannustimia, kuten vauvarahaa ja vuokra-asumisen tukia.
Naapurikunnassa Pellossa lukio tarjoaa ensi syksystä alkaen opiskelijoille ilmaisen ajokortin. Pellon kunnasta todettiin Ilta-Sanomille, että kyse on sekä pito- että vetovoimasta: ettei Pellon peruskoulun lopettava ikäluokka karkaisi Rovaniemelle tai Tornioon, ja että saataisiin houkuteltua naapurikunnistakin oppilaita Pelloon.
Moni on varmasti myös törmännyt Porin youtube-kampanjaan: koomikko Joonas Nordmanin tähdittämistä Porisuhdeneuvoja-videoista tuli valtava hitti. Muutaman minuutin sketsipätkät ovat keränneet satoja tuhansia näyttökertoja.
Kuinka moni sitten muuttaa kannustimien tai hauskojen mielikuvien perässä, sitä on vaikeampi seurata. Kannustimilla ei pötkitä pitkälle, jos ei ole töitä.
Oli mukava huomata, kuinka kyselyyn vastanneista moni totesi, että on työllistynyt yllättävän helposti ja ympärivuotisesti. Tämä on siinäkin mielessä merkittävää, että vastaajista lähes 80 prosenttia oli muuttanut tunturialueelle, jota usein soimataan talvisesonkipainotteisuudestaan. Avovastauksissa useampi vastaaja kertoi, kuinka sesonkiluontoiseksi aiottu työ jatkuikin ympärivuotisena – elämä tunturikylissä on muuttunut vilkkaaksi myös kesällä.
Imua ja työmahdollisuuksia Kolarissa tuntuu olevan. Hokkuspokkuskampanjoiden sijaan tarvitaan asuntoja.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.