Jos olet lähiaikoina kulkenut luontopolkua Varkaankurun kodalta alas kohti Luontokeskus Kellokkaan risteystä, olet saattanut pistää merkille oranssit ruksit pitkospuiden pinnassa. Ne kielivät meneillään olevasta työmaasta, josta osa on jo valmistunut: reitti Kellokkaan risteyksestä Kesänkijärvelle on siirretty tämän kesän aikana pois puron tuntumasta, ylemmäs harjulle. Pitkospuut on purettu, ja uusi reitti on rakennettu sorasta ja kivituhkasta.
19. syyskuuta Metsähallituksen väki ryhtyy purkamaan kurussa vielä polveilevia, ylös kohti kotaa vieviä pitkospuita. Reitti suljetaan, kun purkutyöt alkavat. Uudet rakenteet tehdään ensi kesänä, ja ne tulevat purettujen paikalle – yläosan reitti pysyy siis jatkossakin puron tuntumassa.
Muutokset herättävät aina tunteita, niin tässäkin tapauksessa. Ensimmäiset Varkaankurun reittiin liittyvät puhelut tulivat Kuukkeliin jo kesäkuussa, heti kun työt alkoivat. Jos pitkospuiden purkaminen ihan mistä tahansa saa lapinkävijän sydämen sakkaamaan, Varkaankurun kohdalla se on koettu vielä tavallista suurempana menetyksenä. On myös epäilty, että uuden kivituhkapolun rakentaminen tuhoaisi enemmän kuin vanhan uudistaminen.
Varkaankurun kymmenisen vuotta vanhat pitkospuut ovat monin paikoin tulleet tiensä päähän. Tarvitaan pitkäikäisempiä ratkaisuja. Lisäksi lehdon kasvusto kaipaa suojelua. Alueella viihtyy erittäin uhanalaisia ja harvinaisia lajeja, kuten esimerkiksi sauvaneulajäkälä ja nipponinlähdesammal.
Näiden pienten lajien suurin uhka on retkeilijän kenkä. Koronan myötä Ylläksen kesäreiteillä kulkevien kenkäparien määrä kasvoi, mikä tiesi lisäkulutusta Varkaankurun kaltaisille helpoille lähireiteille.
Varkaankurun alue on rajoitusvyöhykettä. Se tarkoittaa, ettei reitiltä saisi poiketa – ei purolle täyttämään kuksaa, ei alas Varkaanlammelle ihailemaan vesiputousta. Maaston kulumisen perusteella moni ei tiedä sääntöjä – eikä ihme. Rajoitusvyöhykkeen olemassaoloa tai sen merkitystä ei ole avattu Ylläksen kesäkartassa. Eipä siitä ole mainintaa maastossakaan.
Purkutyöt ajoittuvat nyt hankalasti juuri vilkkaimpaan ruska-aikaan, mikä sekin harmittaa kulkijoita. Mutta työ on tehtävä, jotta pitkokset saadaan heti lumien tultua kuljetettua pois alueelta. Kokonaisuudessaan reitti on valmis kesän 2023 aikana. Uudistamisen myötä alueelle on tulossa rajoitusvyöhykkeestä kertovia kylttejä.
Heinäkuun lehdessä julkaisimme isomman artikkelin Varkaankurun työmaasta. Artikkeli löytyy verkkosivuiltamme osoitteesta kuukkeli.com. Reittitöistä löydät tietoa myös tämän lehden sivulta 17.
Muistatko vielä kunnanhallituksen kesäkuisen kokouksen, jossa Kolarin vt. kunnanjohtaja Hannu Haapala esitti, ettei kunnalla ole mitään huomautettavaa Hannukainen Mining Oy:n Tukesille jättämään kaivoslupahakemukseen? Haapalan esitys meni läpi, mutta heti seuraavalla viikolla päätös pyörrettiin.
Elokuun lopulla kunnanhallitus otti asian uudelleen käsittelyyn. Tämä pääsi livahtamaan Kuukkelin tutkan ali. Erikoinen tapaus päättyi lopulta lausuntoon, jossa kunta lyhyesti kertoo pitävänsä tärkeänä, että hanke toteutetaan siten, etteivät kaivoshankkeen vaikutukset ole minkään alueen toiminnon, toimijan tai ympäristön kannalta kohtuuttomia.
Lapin ely-keskuksen lausunto oli kantaa ottavampi. Siinä todetaan Hannukainen Miningin uusien lupahakemusten tietopuutteet niin merkittäviksi, ettei viranomainen pysty arvioimaan kaivostoiminnan vaikutuksia ympäristöön, turvallisuuteen ja luonnonsuojeluun.
Vaikutusten kohtuullisuutta tai kohtuuttomuutta on tältä pohjalta mahdoton määritellä.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.