Milla Salo ja Jyrki Vaattovaara kävivät pokkaamassa kuntamarkkinoinnin SM-hopeaa. Kuva: Kolarin kunta
Kolarin kunta
Monelle ulkopaikkakuntalaiselle Kolarista tulee varmasti ensinnä mieleen Ylläksen tunturikeskus. Kunnasta löytyy kuitenkin lukuisia muita käymisen arvoisia kohteita, joita kartoitettiin Kylien Kolari -kehittämishankkeessa. Hanke huomioitiin myös valtakunnallisesti: se voitti hopeaa kuntamarkkinoinnin SM-kilpailuissa. ”Ei mitään päälleliimattua”, tuomarit totesivat Kylien Kolari -hankkeesta.
Huhtikuussa 2019 päättyneessä 2,5-vuotisessa hankkeessa selvitettiin Kolarin historiaa ja kylien identiteettejä. Tuloksena syntyi kylienkolari.fi-nettisivusto, jossa tarinalliset tekstit, kuvat ja videot kuljettavat lukijaa kylästä kylään. Mikä olikaan Siepin-Pekan taikamänty, entä kenelle Erakko-Eemeli suuntasi tulikivenkatkuiset saarnansa?
Nettisivuston lisäksi projektissa toteutettiin Kolari 150 -teatteriesitys sekä 11 kylää yhdistävä tarinallinen pyörä- ja vaellusreitti Kolarin kunnan läpi. Hankkeen aikana kylille suunniteltiin ja toteutettiin uusia tapahtumia, muun muassa Teuranhiihto, yhteinen kulttuuripäivä Ruotsin Pajalan kunnan kanssa sekä Nuottavaarassa järjestetyt kansainväliset koiravaljakkokilpailut. Hanke rahoitettiin Leader Tunturi-Lappi ry:n kautta EU:n maaseuturahastosta. Kyläläisten talkootyö oli myös merkittävää hankkeelle.
– Mukana on ollut yli 300 talkoolaista. Työtä on tehty porukalla, tämä on ollut yhteinen asia, meän projekti, projektipäällikkönä toiminut Jyrki Vaattovaara kertoo.
Miehen mukaan hankkeen tavoitteena oli kulttuurimatkailun kehittäminen. Vaattovaaran apuna työskenteli Pete Huttunen, joka valokuvasi, teki videoita ja tuotti muuta markkinointimateriaalia.
– Pete teki huisia jälkeä! Oli mahtavaa toteuttaa kyläläisten unelmia, tuoda heidän identiteettiään esiin. Hyviä aihioita on, ja tarinoiden kerääminen jatkuu nyt talkootyönä, Vaattovaara kertoo.
Kuukkeli tutustui kylienkolari.fi-sivustoon ja esittelee tässä Kolarin kylät. Nappaa aukeama talteen ja tee sopivan kesäpäivän tullen kyläkierros!
Kyläesittelyn kuvat: Kolarin kunta/Pete Huttunen.
KOLARIN KYLÄT:
Kolarin vanhan kirkon seutu on vanha markkinapaikka, jossa Suomen sotaan (1808–1809) asti pidettiin pohjolan suuria talvimarkkinoita. Kirkonkylästä löytyy kunnan hallinto, Suomen pohjoisin rautatieasema sekä hyvät mahdollisuudet reippailuun ja liikkumiseen. Jäähalli, jalkapallokenttä ja hiihtolatu ovat koulujen läheisyydestä. Kunnan nuoret käyvät kirkonkylällä koulua 13-vuotiaasta eteenpäin.
Saarenpudas sijaitsee Muonionjoen eli Väylän varrella, kirkonkylältä pohjoiseen. Kyläläisten mukaan pudas tarkoittaa joen sivu-uomaa, joka kiertää saarta. Perinteisesti saaren asukkaat ovat eläneet tervanpoltosta, maataloudesta, rautamalmista ja sepäntöistä. Kanssakäyminen ruotsalaisten rajanaapureiden kanssa oli luontevaa: harjoitettiin joppausta eli salakuljetusta ja saaren tyttäriä poikkinaitiin Ruotsin puolelle. Nykyisin putaalaiset ovat kovia talkoilemaan. Kylään on rakennettu katuvalot ja valokuituverkko talkootyönä.
”Hei mummo, mitä kuuluu sinne teille? Me lomalla taas tullaan pohjoiseen.”
Muonionjokivarren kylässä sijaitsee mummola, josta on tehty laulukin. Suvi Teräsniskan kotikylälle tärkeä on läheinen joki, jota pitkin terva, kalkki ja uittopuut matkasivat entisaikoina kohti Torniota, ja josta nykyisin kalastetaan lohia. Kalkkikivestään tunnetussa kylässä sijaitsee Halingon päärakennus, joka toimi saksalaisten tukikohtana vuonna 1945. Myöhemmin rakennuksesta tuli kestikievari ja tämän jälkeen koulu.
Tärkeästä väylien ja teiden risteyksestä oli tulla kaupunki 1650-luvulla. Tuolloin suunniteltiin uutta Tornionlaakson kaupunkia, joka saisi Tornion ja Kemin kaikki kauppaoikeudet itselleen. Tornio kuitenkin piti pintansa. Lappeassa säilyi tiivis yhteys joen toiselle puolelle, ja 1900-luvun elintarvikepulassa suurin osa tavaroista salakuljetettiin Ruotsista Suomeen. Suomeen tuotiin etenkin kahvia ja sokeria sekä kieltolain aikaan viinaa. Lapin sodan jälkeen salakuljetus kiihtyi, kun monet jokivarren kylistä poltettiin maan tasalle. Tämän päivän Lappeassa marttatoiminta on vilkasta ja kalastusmatkailu suosittua.
Belgialaiset valloonit perustivat kylät 1600-luvulla. He olivat tunnettuja taidostaan takoa rautaa, ja niitä taitoja tarvittiin Pajalan Köngäsen ruukilla. Nykyisin kylät ovat tunnettuja lohesta, Lohikuninkuus-kalastuskilpailusta, H-Pilkistä sekä Meän Hihto -kilpailusta. Näissä kylissä ei tuijoteta kuntarajaa, vaan Jokivartisten kyläseura kokoaa naapurit Kolarin ja Pellon kunnista sekä Ruotsista yhteisiin tapahtumiin.
Sieppijärven kylä on Kolarin suurimpia, ja siellä sijaitsee kunnan kotiseutumuseo. Museon päärakennus Pääkön pirtti on harvoja Sieppijärven taloja, joita ei Lapin sodassa poltettu. Vilkkaassa kylässä toimii kaksi kyläkauppaa ja kahvila sekä perinteikäs hiihtoseura Sieppijärven Sisu. Lisäksi siellä sijaitsee kyläkoulu, kirkko ja suuri Meän kota, jossa järjestetään kylätapahtumia. Sieppijärveltä lähtee Lappeaan päättyvä, 20,4 kilometrin mittainen Laestadiuspolku. Reitin varrelta löytyy laavuja ja tulipaikkoja sekä laavukirkko. Sieppijärvi toimi aiemmin Kolarin kuntakeskuksena.
Vaattojärven rantapaviljonki on harvoja perinteisiä tanssilavoja Lapissa. Kesäiset lavatanssit paviljongilla alkoivat 1980-luvun alkupuolella. Tanssittu kylällä on kuitenkin jo 1920-luvulta, jolloin piti tanssia salaa – kesällä tasaisella kentällä ja talvella kylmiksi jääneissä pirteissä. Sota-aikana tansseissa näytettiin valoa pyörän dynamolla. Vaattojärveläiset ovat kovia talkoilemaan: talkoilla on syntynyt teitä, katuvalot, tanssit ja viimeisimpänä valokuituverkko.
Pasmajärvi valittiin vuoden lappilaiseksi kyläksi vuonna 2017. Perinteiset tiedot ja taidot ovat Pasmajärvellä arvossaan. Niitä kunnioitetaan vuosittain elokuussa Pasmajärven perinnepäivillä, jolloin sadat ihmiset kokoontuvat entisen kyläkoulun pihalle katsomaan ja opettelemaan pontikan tekemistä, päreiden höyläämistä, tervanpolttoa ja punamullan keittoa. Kalastajia Kolarin suurimmalla järvellä tiedetään kulkeneen jo siihen aikaan, kun verot maksettiin haukina, särkinä ja muina kaloina Ruotsin kruunulle. Nälkävuosina 1917 ja 1918 Pasmajärvi tunnettiin rökhäistään eli kiiskistään. Pasmajärvellä sijaitsevat Siikavuoman lintutorni, Tirroniemen leirikeskus ja hiekkaranta sekä komea Aalistunturi.
Viime vuosina tehtyjen kaivausten perusteella näyttää siltä, että kylä on saanut ensimmäiset asukkaansa jo 10 000 vuotta sitten. Parhaimmillaan 1940–1950-luvuilla asukkaita oli yli 200. Savotoiden päättyessä kylä tyhjeni nopeasti, kun leveämmän leivän perään lähdettiin Ruotsiin. Nuottavaaran entisen koulun ja nykyisen kylätalon pihalta löytyy Lapin parhaimpiin kuuluva nurmikenttä. Kylätalo tarjoaa majoitusta tilauksesta, ja siellä järjestetään tapahtumia. Talvisin Nuottavaaran erämaissa kulkee kymmenen kilometrin mittainen koiravaljakkoreitti, joka sopii myös talvipyöräilyyn ja -kävelyyn. Tammikuussa 2019 kylässä järjestettiin kansainväliset Lapland Quest -koiravaljakkokilpailut.
Pienet naapurikylät Ruokojärvi, Taapajärvi ja Juustovaara sijaitsevat Sieppijärvi–Lohiniva-tien varrella kunnan itärajan tuntumassa. Taapajärvellä on pitkät perinteet rajakylänä, sillä ensimmäinen kylän läpi kulkeva raja piirrettiin kartalle jo vuonna 1346 Turun ja Uppsalan hiippakuntien piispojen sovinnon merkiksi. Kiistan aiheena oli oikeus verottaa lohijokia. 1700-luvulla maastoon merkittiin ”Lapin ja lannan raja” eli Kittilän lapinkylän ja Tornion pitäjän välinen raja. Nyt Porkkavaara erottaa toisistaan Rovaniemen, Kittilän ja Kolarin kunnat. Lappilaiset hirvi- ja poromiehet arvostavat ruokojärveläisten lihanleikkuutaitoa. Palvaamon kautta kulkevat myös lähialueen entiset ravihevoset.
Ruotsalaisen olympiavoittajan, hiihtäjä Charlotte Kallan mummola on Koivumaassa. Nykyään hiljainen kylä oli satojen vuosien ajan suurten perheiden asuinsija. Tuolloin kylässä elettiin tervanpoltolla, poronhoidolla, maanviljelyllä ja tukinuitolla. Saamelaisia kylässä asui 1600-luvun lopulta lähtien, ja saamelaisperäisiä paikannimiä on paljon: Kinnivuopio, Kiikahauta, Nilimaa ja Jässä. Äijävaarassa on rauniot multakämpistä ja lypsyaitoista sekä entisten asukkaiden asuinsijojen ja aitauksien jäänteet. Koivumaaksi kylä muuttui, kun saamelaiset väistyivät talonpoikien tieltä. Ensimmäisiä talonpoikia oli Ilkka Koivumaa; lopulta Kolarin kirkkoherra muutti kaikki sukunimet Koivumaaksi.
Venejärvi on kauniiden vanhojen pirttien täplittämä syrjäinen järvenrantakylä Teuravuoman suolakeuden tuntumassa. Kylä on valtakunnallisesti arvokas maisema-alue ja edustaa Aapa-Lapin vaaranrinnekyliä. Venejärvi on vanhaa eräaluetta, jonne ihminen saapui riistan perässä jo 9 000 vuotta sitten. Pysyvä asutus vakiintui 1700-luvulla, jolloin perinteisiä elinkeinoja olivat maa- ja metsätalous sekä poronhoito. Kylä tunnetaan myös vanhana tervakylänä.
Teurajärvi on hiihdetty maailmankartalle kylässä syntyneen Pertti Teurajärven olympia- ja MM-mitaleilla. Teuraksi ja Ylläksen ahmaksi nimetty hiihtäjä teki menestyksekkään uran 1970- ja 1980-luvuilla. Kolarissa hiihdetään nykyään Teuran lenkillä ja paistetaan makkarat ladun varrella sijaitsevalla Ahmankolon laavulla. Kylä sijaitsee Euroopan suurimman aapasuon, Teuravuoman laidalla. Pitkospuureitti eli Telatie johtaa Teurajärveltä Kurtakkoon ja Venejärvelle. Reitin varrella on kaksi luontotornia, ja sen lähtöpaikalla on entisöity vanha pihapiiri ja kämppä. Kylän maamerkkejä ovat Salmenpalon saha sekä tilauksesta kestikievarina toimiva Salmenpalon kievari.
Hyväntuulisista kesäraveistaan tunnettu kylä levittäytyy Kurtakkojärven rannalle ja Teuravuoman aapasuon laidalle. Kylä on tunnettu myös maa- ja metsätaloudestaan. Isot talkootyöt rytmittävät kyläläisten elämää: välillä on hiljaiseloa, ja sitten koko kylä on mukana katuvalojen, Kulttuuripäivien tai Kurtakon ravien tekemisessä. 14 kilometrin mittainen polku Kurtakosta Teurajärvelle myötäilee historiallista Telatietä, joka rakennettiin vuonna 1878 Kurtakon ja Venejärven kylien väliseksi postinkanto- ja kulkureitiksi. 11 kilometrin pitkospuureitin rahoitti Venäjän keisarillinen senaatti.
Mannerjään sulaminen jääkauden jälkeen jätti jälkeensä Ancylus-järven, jonka ranta sijaitsi 10 000 vuotta sitten Hannukaisen kylän tienoilla. Hylkeiden ja peurojen perässä alueelle vaelsi myös ihminen, ja läheisen Saivojärven ympärillä voi yhä nähdä muinaisia peuranpyyntikuoppia. Hannukaisen kylän halki virtaava Äkäsjoki ja siihen laskeva Kuerjoki ovat meritaimenen tärkeimpiä kutupaikkoja. Hannukaisesta kääntyy tie Pakasaivolle eli Lapin helvettiin. Pakasaivo sijaitsee Muonion kunnassa, mutta sinne on helpoin löytää Hannukaisesta. Syvällä kanjonissa on järvi, jota muinaiset asukkaat pitivät pyhänä paikkanaan.
Aikanaan Luosu tunnettiin nimellä Luossa, joka tarkoittaa lohta. Kauniit maisemat, kalaisa järvi ja ympäröivien erämaiden riista ovat houkuttaneet väkeä järven rannoille satojen vuosien ajan. Entisaikaan toimeentulon takasivat tervanpoltto, poronhoito ja maatalous. Äkäsjoki toimi kuljetusreittinä; maantieyhteys avautui vasta 1960-luvun lopulla. Sähkölinja rakennettiin 1975. Luosussa asuu kymmenisen perhettä, lisäksi alueella on kymmeniä vapaa-ajan asuntoja sekä vireää yritystoimintaa.
Vuonna 1771 perustettu Ylläsjärvi on Kolarin vilkkaimpia matkailukyliä. Kylä levittäytyy kahden kunnan alueelle, Kittilän Möykkyseen ja Kolariin. Kylä on portti tuntureille ja kansallispuistoon, ja kylän kautta kulkee paljon ihmisiä Kittilään, Kolariin ja Jauhojärven kautta myös Rovaniemelle. Matkailun ansiosta Ylläsjärvellä on kokoaan isomman kylän palvelut.
Ensimmäiset kylän asukkaat 1700–1800-luvuilla harjoittivat metsästystä, kalastusta ja karjataloutta. Ensimmäiset turistit löysivät Ylläksen ja Äkäslompolon 1930-luvulla, ja matkailusta alkoi kehittyä ajan kuluessa kylän ja koko kunnan pääelinkeino. Monista muista matkailukeskuksista poiketen täällä turismi syntyi vanhan kylän sisälle. Kylässä vierailee vuosittain tuhansia matkailijoita. Kylä on tunnettu myös ikivihreistä lauluista, joita Reino Helismaa ja Tapio Rautavaara kirjoittivat 1950-luvulla viettäessään hiihtolomiaan Äkäslompolossa 1950-luvulla.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.