Tähän se tulee, Riekko Lodgen ravintola. Kuukkeli käväisi toimitusjohtaja Jani Ruposen kanssa hiihtelemässä matkailuresortilla, jossa rakennustyöt käynnistyvät heti, kun lumitilanne sen sallii.
Suksen pohja liukuu vielä kohtalaisen vaivatta hangella.
– Märkää tämä kyllä on, ottaa vähän pohjiin kiinni, arvioimme huhtikuun puolivälin lumitilannetta.
Lumen alla lepäävän mäntykankaan päällä lienee paikoitellen metrinkin verran lunta, mutta plussakelit ja vesisade nopeuttavat sulamista. Jani Ruponen pysähtyy ja osoittaa sauvallaan kohti Tiurajärventietä ja välimaastoon jäävää metsäkaistaletta.
– Jotakuinkin tuohon kohtaan tulee ravintola, hän esittelee.
– Tyylikästä pohjoisskandinaavista ruokaa, Lappia kunnioittaen. Satakunta asiakaspaikkaa, kaikille avoin ravintola, ei vain majoittujille, Ruponen jatkaa.
Sauva piirtää ilmassa kaaren ensin vajaat 180 astetta oikealle ja siitä edelleen noin 90 astetta kohti Äkäsjokea.
– Tuonne tulee safaritalo, ja rinteeseen kohti jokea rakennetaan 28 mökkiä.
Puiden takana, joen toisella puolella kohoaa Kukastunturi. Puita ei kaadeta maiseman tieltä.
– Pyrimme säilyttämään tätä upeaa luontoa mahdollisimman paljon. Sehän on se juttu täällä majoittuvalle asiakkaallekin, Ruponen toteaa.
Kun lumet sulavat, tontille saapuvat työkoneet, ja Riekko Lodgen rakentaminen käynnistyy.
– Hanke on hyvässä pisteessä. Elyltä on saatu positiivinen EU-tukipäätös, hanke on EU:n osarahoittama, ja rakennuslupa on kunnossa. Mauri Kivelä Kolarista tulee rakennustöiden nokkamieheksi. Mökit on tilattu ja kilpailutukset maatöistä tehty, Ruponen luettelee.
Matka tähän pisteeseen on vienyt useamman vuoden. Metsähallitus käynnisti Kukaslompolon asemakaavoittamisen vuonna 2021. Tontti, jolle nyt rakennetaan matkailutoimintaa, sijaitsee Kolarin ja Muonion kuntien rajalla, Muonion kunnan puolella. Kukaslompolon asemakaava nuijittiin hyväksytyksi viime syksynä. Ruponen puolestaan loikkasi liikkuvaan junaan viime syksynä.
– Hanke oli silloin etenemässä, ja hankkeessa mukana oleva tuttu kaveri soitti ja kyseli, että mitä minulla on työn alla. Juuri silloin ei ollut mitään erityistä. “No, sä lähdet tänne”, minulle sanottiin, toimitusjohtajan pestiin päätynyt Ruponen nauraa.
– Kyllä siinä muutaman kerran ensin juteltiin, ja tein vähän aihioita. Kemiat synkkasivat. Ja niinhän se on, että kun sanoo joskus jotain ääneen, siinä on se vaara, että se toteutuu. Minä olin vähän aiemmin sanonut Lappi-sanan.
Ruponen nojaa sauvoihinsa ja pohtii tämän hetken tuntemuksiaan.
– Hyvä, innostunut fiilis, hän makustelee.
– Pöydällä on yhtä aikaa monta asiaa – juuri nyt tietotekniset jutut ja järjestelmät, jotka ovat vähän pakkopullaa, mutta joiden on oltava kondiksessa. Visuaaliset ja esteettiset asiat ovat vasta tulossa, ja ne konkretisoivat koko hankkeen. Ja se on hienoa, että saan olla mukana projektissa alusta loppuun. Harva saa näissä hommissa tällaista tilaisuutta.
Ruposellekin tilaisuus on ensimmäinen laatuaan, vaikka mies on ehditty keittää monissa liemissä.
– Olin 12 vuotta Scandicilla ravintolapäällikkönä, kunnes vuonna 2012 tuli Sokos Hotel Lahden Seurahuoneelta soitto, ja lähdin sinne tekemään isoa 24 miljoonan uudistusta. Sen jälkeen työskentelin Helsingin Pasilassa Sokos Hotel Vaakunaan hotellinjohtajana, kunnes taas tuli puhelu – Kalervo Kummola otti yhteyttä ja pyysi Vierumäelle operatiiviseksi johtajaksi. Ilmoitin, etten ole lähdössä, mutta Kale sanoi, että hän ei ole ikinä tällaista keskustelua hävinnyt, Ruponen nauraa.
– Eihän siitä mennyt kuin neljästä viiteen kuukautta ja laitoin nimen paperiin. The Folks Hotels oli seuraava iso hanke, jota korona tosin vähän vaikeutti. Siitä jatkoin Holiday Club Saimaalle Resort Manageriksi. Kun Saimaalla oli uudistukset tehty, päätin jättää vähäksi aikaa reissuhommat ja palata kotiin Lahteen.
Riekko Lodgen toimitusjohtaja Jani Ruponen liikkuu mielellään luonnossa ympäri vuoden. Ylläksellä häntä viehättävät komeat maisemat ja erityisesti maastopyöräilymahdollisuudet.
Kun Ruposen poika kirjoitti vuosi sitten ylioppilaaksi, avautui sopiva hetki viettää vähän pidempi jakso pohjoisessa.
– Se oli yksi ilta Kilpisjärvellä. Oltiin skinnattu tunturiin, kun sanoin, että tänne olisi kyllä kiva muuttaa. Poika vastasi, että on tämä iskä kyllä aika makeeta, ja että ei tätä ihmiset ymmärrä, jos ne eivät ole täällä olleet. Silloin tuli mainittua se Lappi-sana, joka nyt konkretisoituu muuttona pohjoiseen, Ruponen hymähtää.
Hiihtelemme jonkin matkaa rinnettä alas. Kysyn, miten Riekko Lodge eroaa Ruposen aiemmista projekteista. Toimitusjohtaja katsoo ympärillämme avautuvaa maisemaa.
– Onhan tämä lokaatio ihan uniikki. Täällä pitää kunnioittaa sitä, mihin on tultu ja sen pitää näkyä siinä, mitä ruvetaan tekemään. Helsingissä jokainen tekee omaa juttuaan, eikä ketään kiinnosta muiden tekemiset. Täällä on oltava halu tehdä yhteistyötä ja olla osa yhteisöä. Työntekijätilannekin on ihan erilainen kuin kaupungeissa, hän arvioi.
Lumella näkyy fosforin oransseja spray-maalimerkkejä.
– Satelliittikuvia varten täällä on ainakin tehty merkintöjä, Ruponen juttelee.
Resortilla säilytetään puustoa mahdollisimman paljon – asiakkaille halutaan tarjota pohjoista luontoa ja rauhaa.
Mökit tulevat asettumaan viuhkamaisesti kahteen riviin rinteeseen.
– Ja nämä, mitä me rakennamme, eivät ole igluja, vaan ihan oikeita mökkejä. Ravintola tarjoaa ruokaa aamupalasta illalliseen, mutta mökeissä voi myös itse valmistaa ruoat.
Mökit valmistaa HAWO, kotimainen toimija.
– Pystyimme lyhentämään rakennusaikaa, kun mökit valmistetaan sisätiloissa Pohjois-Pohjanmaalla. Täällä tehdään maatyöt valmiiksi ja mökit vain nostetaan paikoilleen. Tällä tavalla saamme paikan jo ensi talvisesongille auki.
Riekko Lodgeen tulee 28 HAWOn lasipäätyistä loma-asuntoa, joissa on yksi tai kaksi makuuhuonetta ja parvi. (Havainnekuva.)
Keitä mökkeihin sitten halutaan?
– Talvikaudelle tavoittelemme ulkomaalaisia, mutta toki myös kotimaisia asiakkaita esimerkiksi hiihtolomasesongille. Kesällä ja syksyllä sekä ulkomaalaisia että kotimaisia. Haluamme huomioida tarjonnassamme kaikki neljä sesonkia.
Ruponen näkee potentiaalia paitsi sulan maan matkailussa, erityisesti myös pyörämatkailussa.
– Hyvinvointi- ja liikuntamatkailu kasvaa koko ajan. Ja täällä on upeat pyöräilymaastot. Muistan, kun ensimmäisen kerran pyöräilin Kukastunturin yli oman perheeni ja tuttavaperheemme kanssa. Pysähdyimme huipulle katsomaan auringonlaskua. Se oli upeaa. Kun palasimme mökille, laskeutui hiljainen hetki, kun me kaikki vain fiilistelimme sitä, mitä olimme juuri kokeneet.
Ruponen toistaa useampaan otteeseen, että luksus tulee luonnosta.
– Me emme tule rakentamaan luksusta. Sijoitumme sinne jonnekin premiumin ja premium plussan maastoon. Luonto on luksus, eivät sisustusmateriaalit.
Käännämme suksiemme kärjet takaisin kohti “ravintolaa”. Ruponen on sen verran leppoisa kaveri, että saa lomakylän rakentamisenkin kuulostamaan helpolta kuin heinänteko.
– Ei meillä toistaiseksi ole ollut liiemmin haasteita. Sekin on auttanut, että meillä on ollut tietty avoimuus läpi koko projektin, ja olemme kuunnelleet asiantuntijoita.
Vaikka iso osa projektista saadaan valmiiksi ennen talvisesonkia, jää Ruposen pöydälle vielä suunniteltavaa.
– Rannassa olisi tonttia saunamaailmaa varten. Se rakennettaisiin perinnesaunaa kunnioittaen, korostaen hiljaisuutta ja luonnonläheisyyttä.
Hankkeen alkuaikoina huhuttiin myös luksusleirintäalueesta ja padel-hallista. Mitä näille kävi?
– Jos alueella on jo leirintäalue, miksi tehdä toinen?
Aktiivisena padel-pelaajana ajatus hallista sen sijaan hymyilyttää Ruposta.
– Mutta pitää olla realistinen: olisiko sille täällä aidosti käyttöä? Kaavassa on liikuntahalli, mutta onko se sitten lopulta liikuntahalli vai pienimuotoinen hotelli, se on vielä kysymysmerkki.
Ruponen aikoo muuttaa Ylläkselle kesän tai viimeistään syksyn aikana. Ihmiseltä ihmiselle -bisnestä ei tehdä etänä, hän linjaa. Tällä kertaa hän kuitenkin viettää alueella vain vajaat viisi päivää.
– Käyn varmasti pari kertaa täällä fiilistelemässä ja ottamassa kuvia. Vaikka aluetta pystyy jo vähän hahmottamaan, valmis kokonaisuus valoineen ja viimeistelyineen on kuitenkin aina lopulta jossain määrin yllätys.
(Korjaus 17.4.2025 klo 13:45: Mökit valmistetaan Pohjois-Pohjanmaalla, ei Keski-Suomessa.)
Onhan tämä lokaatio ihan uniikki. Täällä pitää kunnioittaa sitä, mihin on tultu, ja sen pitää näkyä siinä, mitä ruvetaan tekemään.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.