Ylläs sijaitsee pohjoisnapaa ympäröivän revontuliovaalin eteläreunoilla. Tilastollisesti täällä voi nähdä revontulia noin kahtena yönä kolmesta. Tarvitaan vain kirkas tähtitaivas ilman valosaastetta ja hyvä näkymä pohjoisen suuntaan.
– Tärkein asia ei suinkaan ole avaruussäätilanne. Voi olla, ettei magneettikentän mittauksissa näy mitään häiriöitä. Me saatamme silti nähdä revontulia, Sodankylän observatorion johtaja Esa Turunen kertoo.
– Tärkein asia on, että on kirkas taivas ja näemme tähtiä!
Suomessa paras paikka revontulille on Kilpisjärvi – siellä yöt ovat selkeimpiä ja revontulia voi nähdä jopa kolmena yönä neljästä. Revontulia odotellessa voit tutkia tähtikuvioita tähtikartan avulla – mobiilisovellus Star Walk Tähtitaivaalle on mainio apuväline, mikäli puhelimesi kestää kylmää.
Revontuliennuste on näin pohjoisessa aina hyvä. Tärkeämpää onkin tuntea pilvien liikkeet ja paikallinen mikroilmasto – miten pilvet käyttäytyvät juuri täällä? Paikallissääennusteista voi tutkia ainakin sadepilvien liikkeiden suuntaa ja arvioida, milloin pilvipeite rakoilee oman kodin kohdalla. Toinen vaihtoehto on lähteä sinne, missä taivas näyttää kirkkaammalta.
Toisaalta Esa Turunen ohjeistaa, ettei kannata tuijottaa pelkästään sääennusteita.
– Ei kannata uskoa sääennusteita, vaan omia silmiään. Ja kannattaa valvoa.
Ja voihan revontulia katsoa myös pilvien läpi. Turunen on tutkinut revontulia jo 35 vuotta ja vakuuttaa, että silmien tottuessa pimeään voi pilven läpi erottaa vihreää.
Revontulimatkan ajankohdaksi kannattaa
mieluummin suunnitella kevättä kuin syksyä. Syksyllä on keskimäärin pilvisempää säätä kuin keväällä.
– Kevättalvi on tavallaan parempi. Sitten huhtikuun loppupuolella yöt alkaa olla niin vaaleita, että mahdollisuudet alkaa heiketä, Tiera Laitinen vinkkaa.
Suurin virhe on käydä vain kurkkaamassa taivasta – shown alkamisaika voi vaihdella tunneilla! Tilastollisesti todennäköisin kellonaika nähdä revontulia on keskiyöllä ja sitä edeltävänä parina tuntina.
– Pari kolme tuntia ennen keskiyötä kannattaa aloittaa ja tunti keskiyön jälkeen voi mennä nukkumaan, jos ei mitään näy ellei ole tiedossa jotain erityistä magneettista myrskyä, Laitinen neuvoo.
Toinen ajankohdallinen seikka liittyy Auringon pyörähtämiseen ja koronan aukkojen pitkäikäisyyteen: Mikäli auringon koronan aukosta on myrskynnyt aurinkotuulta päivänä x Maahan saakka, voi laskea, että revontulia voisi jälleen näkyä 27 päivän kuluttua, kun Aurinko on taas samassa asennossa.
– Jos haluaa tämän perusteella esimerkiksi matkan ajankohtaa ennakoida niin hyvä. Mutta epätäsmällinen tämäkin on. Pienemmät koronan aukot elävät yleensä 2–3 kierrosta, isommat jopa vuoden, Tiera avaa ja arvioi kuitenkin:
– Useammin kuin joka toinen kerta vaikutus toistuu.
Revontulet näkyvät mittauksissa magneettisuuden häiriöinä. Ilmatieteen laitos tekee eri puolilla Suomea paikallisia magneettisuusmittauksia. Ne ovat mobiilisovellusten tietoja tarkempia tietolähteitä.
Ylläksellä voi tarkkailla Muonion mittausaseman tietoja Ilmatieteen laitoksen Revontulet ja avaruussää -nettisivulla (ks. kuva yllä).
Revontuliharrastajat seuraavat usein myös Kp-indeksiä. Kun Kp-arvo on 5, vastaa se Ilmatieteen laitoksen käyttämää G1-luokan magneettista myrskyä. Kp perustuu magneettisiin mittauksiin 13 observatoriosta ympäri maailmaa. Virallinen lähde on Saksan GFZ Potsdam. Revontulietsijän kannalta ei ole suurta merkitystä puhutaanko Kp:stä vai G:stä ja onko luku varmasti virallinen. Mitä isompi Kp tai G, sen paremmat mahdollisuudet revontulillle.
Matkapuhelinsovelluksista voi katsoa suuntaa antavaa ennustetta. Niiden tiedot eivät perustu yhtä laajaan mittausaineistoon kuin vaikkapa Ilmatieteen laitoksella. Tiettyjä parametrejä ja niiden muutoksia voi silti aivan hyvin seurata sovelluksistakin.
Jos on ollut pitkään hiljaista revontulten suhteen, kannattaa mennä ulos. Aurinkotuulen hiukkaset eivät sada suoraan ilmakehään, vaan kerääntyvät Maan varjopuolelle. Siellä tämä plasma kokee kiihdytyksen, ja jossain vaiheessa hiukkaset tulvivat Maan magneettikentän viivojen mukaisesti kohti napoja, revontuliovaalin alueelle. Syntyy niin sanottu alimyrsky. Tämä tilanne on aina yllättävä, ja sykli toimii satunnaisesti. Hiukkaset purkautuvat kun purkautuvat.
– Satunnaista purskauttelua ei pysty ennustamaan, Tiera myöntää.
– Ne näkyvät meillä Lapin pohjoisosassa, mutta ei enää etelämpänä, ei ainakaan Oulua etelämpänä yleensä.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.