Tänä päivänä on vaikea kuvitella, kuinka raskasta 1900-luvun alkupuolen savottaelämä on ollut. Lapin talven paukkupakkasissakin oli herättävä ennen kukonlaulua, kiskottava sarkavaatteet ylle ja paineltava tuhdin aamuruoan jälkeen metsätöihin. Vapaapäivistä oli turha haaveilla, samoin omasta tilasta. Savottajätkät asuivat talven yhteismajoituksessa savottakämpillä.
Savottakämppä sijaitsee luontokeskuksen edessä, parkkipaikan ja leikkipaikan välissä.
1950-luvun alussa myös Äkäslompolon ympäristössä toteutettiin isoja savottoja. Puutavaraa tarvittiin sodan runtelemien rakennusten uudelleen rakentamiseen ja sotakorvausten maksamiseen.
Käsityökalut, kuten pauna, vesipasa, leimakirves, pihdit, pukkurit ja justeerit olivat arkipäivää. Vesipasa esimerkiksi oli kolmesta neljään metriin pitkä tynnyrin muotoinen esine, johon mahtui vettä kolmesta viiteen kuutiota. Vesipasalla jäädytettiin hevospolkuja ja talviteitä liukkaammiksi, jotta suomenhevonen jaksoi kiskoa raskaan puukuorman. Paunan avulla siirreltiin puita ja leimakirveellä merkittiin, kenen puista oli kyse.
Tänä päivänä savotat ovat taakse jäänyttä aikaa – vähitellen koneet korvasivat hartiavoimat. 1960-luvun lopulla savottakämpät poistuivat kokonaan käytöstä. Savotta-ajanjakso on kuitenkin merkittävä osa Lapin metsä- ja paikallishistoriaa, ja sukelluksen tähän historiaan pääsee tekemään savottamuseossa, Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan pihassa.
Kellokkaan pihan savottakämppä on rakennettu vuonna 1995. Museoon on koottu esineistöä metsätyön ja kämppien historiasta. Rakennuksena hirsinen savottamuseo mallintaa savottakämppää, vaikkakin oikeat savottakämpät olivat suurempia. Tässäkin kuitenkin on pääpirtti, keittiö ja konttori. Museon seinille on ripustettu tauluja, jotka avaavat menneitä aikoja.
Kun savottamuseo on kierretty, on aika siirtyä sisälle Kellokkaaseen – toppavaatetta vain vähemmäksi ja tutustumaan näyttelyihin ja videoesityksiin, jotka vievät vielä syvemmälle paikalliseen kulttuuriin, luontoon ja elämään pohjolassa.
Kellokkaan koko henkilökunta toivottaa sinut tervetulleeksi tutustumaan näyttelyihin!
Vieraile myös Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa.
SAVOTTA = Perinteinen metsätyömaa, jossa puut kaadettiin, karsittiin ja vedettiin jatkokuljetettaviksi. Töitä tehtiin ankarissa olosuhteissa, ja työpäivät olivat pitkiä. Työväki asui yhteismajoituksessa isoissa savottakämpissä. Suomessa oli suuria puunjalostusteollisuuden (sahat ja paperiteollisuus) savotoita 1900-luvun alusta puoliväliin saakka.
YLLÄSTUNTURIN LUONTOKESKUS
KELLOKAS & MATKAILUINFO
Luontokeskukseen tutustuminen on maksutonta. Loistokohde koko perheelle! Tiedustele myös ryhmäopastuksia.
OSOITE
Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo
SkiBussilla on pysäkki Kellokkaan kohdalla.
Jos tulet Kellokkaalle kävellen Äkäslompolosta, kulje turvallisesti kevyenliikenteenväylää. Muista ottaa otsalamppu matkaan.
PUHELIN
0206 39 7039
SÄHKÖPOSTI
kellokas@metsa.fi
AUKIOLOAJAT
4.12.–31.12. ma–su 10–17
Suljettu 24.–25.12.
1.1.–5.5. su–pe 10–17
(vuonna 2024 suljettu lauantaisin)
KAHVILA KELLOKAS
Kello 11–17, kun luontokeskus on avoinna.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.