Suomen kalakirjaston perustaja Ari Savikko esittelee Metsästys ja Kalastus -lehden näytenumeroa vuodelta 1911. Kerilyharvinaisuudeksi luokiteltavia lehtiä on tiettävästi säilynyt vain muutama kappale.
Jukka Rajala
Muonion Särkijärveltä Pallakselle kulkevan Pallaksentien varressa olevaan Kutunivaan avautui syyskuun alussa LUKEn tutkimusmestarina toimivan inarilaisen Ari Savikon perustama Suomen kalakirjasto.
Jerisjärven rannalla olevan puisen rakennuksen etuseinää koristava Hollolan Uistimen Ari Heinosen tekemä puuveistos Väylän varren komein kojamo kertoo osaltaan vierailijalle, mistä paikassa on kysymys.
Sisälle astuessa näkymä on suorastaan huikea, sillä kalastusaiheista materiaalia talosta löytyy 350 hyllymetrin verran. Vanhin kirjastosta löytyvä teos on Olaus Magnuksen vuonna 1599 ilmestynyt Pohjoisten kansojen historiaa, jonka Ari Savikko sai ostettua taloon hyllyt toimittaneelta Boknäsin omistajalta.
– Seuraavalta vuosituhannelta kirjastossa on lukuisia teoksia. Tärkeintä on kuitenkin se, että tietää, mitä kirjoja puuttuu. Tällä hetkellä puuttuvia teoksia on 20 kappaletta, jotka kaikki on julkaistu 1950-luvulla tai sitä aiemmin. Tiedossa olevien puutteiden luettelo löytyy kirjaston nettisivuilta osoitteesta suomenkalakirjasto.fi, Ari Savikko muistuttaa ja kertoo hankkeen taustoista:
– Ajatus kalakirjastosta on syntynyt pidemmällä ajalla. Olen keräillyt kalakirjoja 30 vuotta ja pärjäsin niiden kanssa jotenkin siihen saakka, kunnes valtion tutkimuslaitoksia alettiin lopettaa ja kirjoja tuli sitä kautta. Lisää sain niitä muun muassa RKTL:n tutkimuskeskuksesta ja Helsingin Yliopistolta. Luken Enonkosken toimipaikasta tavaraa tuli kuorma-autolastillinen. Välivarastona olleella Inarin kalanviljelyslaitoksella kävivät tilat vähiin ja aloin miettiä paikkaa, jossa ne eivät olisi kenenkään tiellä. Tulin siihen tulokseen, että kirjathan kuuluvat tietysti kirjastoon.
– Projekti lähti liikkeelle kolme vuotta sitten, kun löysin Enontekiön, Kittilän, Kolarin ja Muonion alueilla eri tahoja rahoittavan Tunturi-Lapin Leaderin. Suomi 100 -hankkeen kautta tuli julkisuutta ja muuta nostetta, sillä kalakirjasto oli mukana muun muassa loppuvuodesta 2016 esitetyssä Suomi-100 tv-mainoksessa.
Maailmanluokassakin ainutlaatuisen hankkeen kotisivut toimivat etäpisteenä, joista löytyy laaja tietokanta lehtiartikkeleita, ja sivujen kautta voi laittaa viestiä esimerkiksi tutkimustyössä tarvittavasta materiaalista.
Suomen kalakirjaston sijainniksi valikoitui Muonio, kun Ari Savikon appivanhemmat Katriina ja Markus Roos vuokrasivat kirjastolle tontin 10 euron vuosimaksulla.
– Päävastuun kirjaston rakentamisesta otti Markus Roos, jota ilman paikkaa ei varmaan olisi syntynytkään. Talkoojoukoissa on ollut kuuden hengen ydinporukka. Aina, kun rakentamisessa oli jokin suurempi vaihe, niin apujoukkoja sai hyvin, Ari kiittelee.
Lähes kaikki Suomessa julkaistut kalakirjat sisältävä tietopankki on tutkijoiden, keräilijöiden ja kaikkien kalastuksesta kiinnostuneiden käytössä. Lainattavissa kirjaston materiaali ei ole. Kauempaa paikalle saapuvat voivat myös majoittua kirjaston tiloissa omakustannehintaan. Kirjastotilan lisäksi kiinteistössä on kaksi kahden hengen makuuhuonetta, peseytymistilat ja pieni keittiö. Talossa on myös valmius järjestää pieniä 6–8 hengen kokouksia.
Talkoilla pyöritettävällä kirjastolla ei ole virallisia aukioloaikoja, minkä vuoksi tulosta on syytä sopia etukäteen.
– On vaikea sanoa, milloin homma muuttui osaltani keräilyksi. Aloin hankkia kirjoja systemaattisesti ja rajasin keräilyn Suomessa tehtyihin suomen- ja ruotsinkielisiin teoksiin. Kirjastossa on mukana valikoiden myös maailmankirjallisuutta ja ulkomaankielisiä teoksia, Savikko kertoo.
– Uskon, että tämän tyyppiset yksityiskirjastot ovat tulevaisuutta, mutta valitettavasti monessa asiassa ollaan myöhässä, sillä muun muassa maa- ja metsätalouden osalta kirjoja menee tutkimuslaitoksista jatkuvasti kaatopaikoille. On erikoista, että Suomessa on ollut varaa pitää kirjoja lamojen ja sotien aikana, mutta ei nykymaailmassa. Minusta se on erittäin lyhytnäköistä ja osoittaa, että vanhaa kirjallisuutta ei arvosteta.
Tänä päivänä kirjoja julkaistaan Suomessa enemmän kuin koskaan aiemmin. Teosten julkaisua ovat helpottaneet painoteknillisen kehityksen lisäksi omakustanteiden lisääntymiset. Kalastuskirjojen osalta trendi näkyy niiden erikoistumisessa, mitä Ari Savikko pitää hyvänä suuntauksena. Eniten kalastusaiheisia kirjoja on ilmestynyt perhokalastuksesta.
Opaskirjojen ohella yksi merkittävistä kirjallisuuden lajeista ovat erä- ja kalastuskirjat, joilla on yhä vankkumaton lukijakuntansa.
Ari Savikkoa kalastuskirjallisuudessa viehättävät eniten hyvät tarinat, joiden tekijöihin hän laskee oman kirjailijasuosikkinsa ruotsalaisen Hans Lindmanin.
– Vaikka suomalaisen kalastuskirjallisuuden taso vaihtelee, on hienoa, että ihmiset uskaltavat laittaa omat tarinansa talteen. Tarinoiden ylöslaittaminen on tiedon välittämistä seuraaville sukupolville, mitä ilman kalastuskulttuuri ei tallentuisi. Kalastuskulttuuri on hyvinkin syvällä suomalaisissa, ja meillä julkaistaan erittäin monipuolista kirjallisuutta siihen nähden, kuinka pieni kielialue olemme, Ari muistuttaa.
– Tulevaisuudessa kalakirjastossa on tarkoitus järjestää kirjansidontaa, kirjailijavierailuja sekä kehittää yhteistyötä Muonion ja Kolarin kirjastojen kanssa. Olemme jo sopineet, että kaksoiskappaleista tehdään Muonion kirjastoon lainaushylly. Agendana on tiedon ja kulttuurin levittäminen. Raha ei ole toiminnan ykkösprioriteetti – sitä tarvitaan vain sen verran, että saadaan pidettyä torppa pystyssä.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.