Minttu Heimovirta
Rinkka – Yhden yön reissullakaan ei ihan pienellä repulla pärjää, ei ainakaan mukavasti ja lämpimästi. Talvivarusteet vievät enemmän tilaa kuin kesävermeet. Nämä kaikki varusteet mahtuvat 65-litraiseen rinkkaan niin, että päälle jää vielä hieman tilaa. Vaihtoehtoisesti varusteet voi pakata ahkioon. Pidemmillä retkillä ahkio on miellyttävämpi, koska ruuista tulee enemmän painoa. Ahkion kanssa taakka ei ole retkeilijän hartioilla vaan lantion vetovyössä.
Makuualusta – Keinokuidulla tai untuvalla eristetty ilmatäytteinen makuualusta on varsin lämmin nukkumapatja. Se ei vie paljoa tilaa rinkan pohjalla. Paksuutensa ansiosta tällaisen päällä on varsin miellyttävä nukkua missä asennossa tahansa. Tosin aamulla kohmeisin sormin voi olla hankala pakata tyhjennettyä alustaa takaisin pieneen pussiin. Perinteinen solumuovinen makuualusta on hyvä vaihtoehto. Se on helppo, toimintavarma ja toimii istuinalustana myös tauolla. Mutta ulkona nukkuessa kylmällä säällä sen alle voi tarvita vähintään toisen alustan lisälämmikkeeksi. Autiotuvan puualustalla taas ohuehko solumuovinen alusta voi tuntua liian kovalta.
Makuupussi – Lämpöarvon tulee vastata todellisia oloja. Tuvassa nukkuessa pitäisi riittää kolmen vuodenajan makuupussi. Huomaa, että tuvassakin lämpötila laskee dramaattisesti tulen sammuttua yön aikana. Ulkona tarvitset makuupussin, jossa pystyt mukavasti nukkumaan vaikka mittari näyttäisi -20 C. Hyvä kikka on yhdistää kaksi makuupussia. Laita sisäkkäin esimerkiksi kolmen vuodenajan pussi ja kesämakuupussi. Yhteensä saat niistä lämpimän kokonaisuuden. Kömmi makuupussiin aluskerrastossasi. Pysyt lämpimänä, eikä yöllinen vessaretki tunnu niin pahalta. Toki luksusretkeilijä pakkaa mukaan erilliset yövaatteet yösukkineen.
Lisälämmikkeet – Lämmin taukotakki on aina välttämätön, vaikka kohteena olisi tupa. Umpikylmän tuvan lämmittämisessä voi vierähtää helposti parikin tuntia. Takki on hyvä pitää mukana jo varmuuden vuoksi, jos jotain sattuu ja joudut odottamaan paikallasi esimerkiksi lumimyräkän väistymistä tai avun saantia. Ulkona yöpyessä illalla saattaa tarvita takin ja housujen alle ylimääräisen lämmikekerroksen. Alakertaan voi ottaa lisukkeeksi vaikkapa villahousut tai fleecet.
Vaihtosukat – kaikissa monoissa ja kengissä sukat kostuvat jonkun verran, jos teet yhtään fyysistä työtä yöpaikkaan päästäksesi. Perillä on hyvä vaihtaa märät sukat kuiviin, jottei kylmä ehdi yllättää varpaita. Jos olet tuvassa, ripusta märät sukat ja monot kuivumaan. Jos olet ulkona, laita kosteat sukat makuupussiin yöksi. Aamulla sukat ovat kuivat ja lämpimät. Pidä aina yhdet sukat kuivana.
Vaihtoaluspaita – mikäli paitasi on aivan märkä, vaihda kuiva päälle heti saapuessasi kohteeseen. Vaihtoaluspaita toimii myös puhtaana leiripaitana, jossa on mukava nukkua. Toinen vaihtoehto on laittaa taukotakki päälle ja pysyä touhukkaana liikkeellä tulia tehdessä ja ruokaa laittaessa. Näin aluspaita kuivuu hiljalleen päälle, mutta et kylmety. Tämä toimii, mikäli paita on vain hieman kostea, ei litimärkä. Villa materiaalina on lämmin, eikä se ala haista läheskään yhtä helposti kuin keinokuituinen aluspaita.
Pesupussi – kaikki juuri sinulle oleelliset hygieniavarusteet: hammasharja, hammastahna, deodorantti, kosteusliinoja yms. Jos yövyt tuvassa muiden ihmisten kanssa, on kohteliasta käyttää deodoranttia. Myös korvatulpat tulevat autio- ja varaustuvissa usein tarpeeseen!
Vessapaperi – Autiotuvilla ja muilla taukopaikoilla on kuivakäymälät mutta ei paperia. Ota mukaan oma rulla ja käsidesi.
Otsalamppu – Huolehdi, että valaisimen akku on täynnä lähtiessä. Patterikäyttöisessä valossa on hyvä ottaa mukaan varaparistot.
Vaihtokengät – Mikäli teet matkaa hiihtäen, on mukava vaihtaa hiostuneet monot toisiin kenkiin. Kenkien malli riippuu siitä, vietätkö iltaa kuivassa tuvassa vai ulkona lumihangessa. Kevyet ja pieneen tilaan mahtuvat ovat parhaat.
Suunnistustarvikkeet – Kartta ja kompassi ovat tärkeät varusteet merkityilläkin reiteillä. Lumituiskussa ei merkkejä välttämättä erota, ja opaskyltit saattavat olla puutteelliset. Laita kartta vedenpitävään pussiin.
Tulentekovälineet – Pakkaa mukaan tulitikut vedenpitävässä pussissa tai tulukset, jos hallitset niiden käytön. Myös puukko tulee tarpeeseen, niin tulenteossa kuin ruuanlaitossa.
Ruuanlaittovälineet – Ruokailuastioiden lisäksi mukaan tarvitaan bensalla tai talvikaasulla toimiva retkikeitin sekä kattila. Tuvissa on usein mahdollisuus tehdä kaasulla tai tulella ruokaa, mutta varmuuden vuoksi kannattaa varautua käyttämään omia välineitä. Jos vaikka nälkä yllättää kesken matkan.
Termospullo – Ota paljon juotavaa päivän vaellukselle. Kylmässä talvi-ilmassa täytyy pitää huolta nesteytyksestä, vaikkei janoa tuntisi. Isossa litran termospullossa ei heti juoma lopu eikä sisältö jäädy. Sulata keittimen avulla lumesta lisää vettä juotavaksi ja ruuanlaittoon.
Ruoka – Retkellä onneksi kaikki ruoka maistuu hyvältä! Mitä vähemmän nirsoilee, sitä helpommalla pääsee. Rinkkaan ei kannata pakata painavia ruokia. Kevyet, kuivatut ruuat ovat kätevimpiä. Ahkioon sen sijaan voi lapata enemmän painoa ja gourmeeta, jos mieli tekee. Ruokia miettiessä huomaa, että talvella ihan kaikki on jäässä muutamassa tunnissa. Älä jätä ruokailuja väliin, vaikka tuntuisi ettei nälkä kurni. Elimistö vaatii polttoainetta palautuakseen fyysisestä suorituksesta yön aikana. Jos ei ole syönyt kunnolla, näkyy vaikutus seuraavana päivänä huonona suorituskykynä ja väsymyksenä.
Ensiapulaukku – Aina hyvä olla mukana. Sisältää muun muassa laastareita, teippejä, särkylääkettä sekä lämpöpeitteen. Turvallisuussyistä on hyvä aina kertoa jollekulle, minne on menossa ja milloin palaamassa takaisin.
Varavirtalähde – nykykännykän akku kestää kenties vain päivän, kylmässä vähemmän. Akun säästämiseksi puhelinta kannattaa pitää mahdollisimman lämpimässä. Myös lentotilan voi laittaa päälle virran säästämiseksi. Varavirtalähteellä saat puhelimesi akun ladattua useitakin kertoja.
Näytä lisää
Näytä kaikki
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.