Lähes päivälleen tasan kaksi vuotta sitten hiihdeltiin näin komeassa kevätsäässä. Tänä vuonna hiihtokauden parhaat päivät jäivät väliin.
Satu Renko
Vielä perjantaina 20. maaliskuuta latuhuollossa oltiin siinä uskossa, että Ylläksellä hiihdetään pääsiäisenä. Viikonloppuna sää oli mitä komein ja laduilla viiletti väkeä. Sunnuntaina latukoneet kuskeineen pitivät ansaittua leetipäivää – latutyöt jatkuisivat maanantaina.
Viikonloppuna ehti kuitenkin tapahtua paljon. Koronakeskustelut kävivät kuumina, tartuntamäärät kotimaassa kasvoivat ja silti lomaliikenne Ylläkselle oli yhä vilkasta. Kauppalehti kertoi, kuinka ihmiset ryntäsivät Lappiin ja Nelostie ruuhkautui Oulusta pohjoiseen. Puhuttiin koronapakolaisista.
Rinnekeskuksissa oli jo päätetty, että kausi laitetaan pakettiin, mutta aikataulua nopeutettiin. Hissit suljettiin sunnuntaina 22. maaliskuuta. Myös latujen suhteen oli tehtävä päätöksiä.
Maanantaina 23. maaliskuuta Ylläksen Matkailuyhdistyksen hallitus kutsuttiin pikaisesti koolle. Kokouksessa päätettiin lopettaa latuverkoston ylläpito.
– Tärkein tekijä ja tavoite oli tuloliikenteen tyrehdyttäminen. Halusimme hillitä syytä tulla Ylläkselle, Ylläksen Matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Elias Teriö summaa.
Päätös latujen sulkemisesta ei ollut helppo. Turvallisuus oli silti pakko asettaa liikuntahyötyjen edelle.
– Kävin sulkemista edeltäneen viikonlopun aikana lukuisia keskusteluja eri tahojen kanssa. Kunnassa oli huoli kuntalaisista ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyydestä. Sunnuntaina Lapin kuntapäättäjät vetosivat hallitukseen toimintojen sulkemiseksi. He totesivat, ettei maakunnan terveydenhuolto välttämättä kestä matkailun tuomaa ihmismäärää tässä poikkeustilanteessa, Elias Teriö kertaa.
Ylläksellä ei oltu niinkään kiinnostuneita ruuhkautuvasta Nelostiestä – se on tietöiden takia muutenkin jatkuvasti ruuhkautunut juuri Oulun tietämillä. Täällä seurattiin vedenkulutusta.
– Vielä hiihtolomaviikkojen aikana vedenkulutus oli ennätystasolla, mutta mitä enemmän koronauutisia tuli, sitä pienemmäksi luku lähti tippumaan, toimitusjohtaja Petri Laiho Tunturi-Lapin Vedestä sanoo.
Vedenkulutuksen perusteella lauantain vaihtopäivänä 21. maaliskuuta Ylläkselle tuli reilut 10 000 ihmistä.
– Vedenkäytössä oltiin tuolloin vielä tammi–helmikuun tasolla, vaikka alue näytti hiljaiselta. Vasta lauantaina 28. maaliskuuta vedenkulutus tipahti merkittävästi. Sen mukaan alueella on nyt arviolta parisen tuhatta ihmistä, Laiho kertoo.
Päätös pistää ovet säppiin tuotti siis toivotunlaisen tuloksen. Ratkaisua ei silti nielty pureksimatta. Iltalehti kirjoitti 23. maaliskuuta, kuinka ”hiihtoporukka koki vastenmielisen takaiskun”, kun Suomen suurin murtomaahiihtokeskus Ylläs päätti lopettaa latujensa kunnossapidon. Jutussa siteerattiin olympiakomitean ylilääkäriä, joka totesi, että ladut kannattaa pitää auki.
– Olisi ollut mahtava pitää ladut auki tästä kaikesta huolimatta, Elias Teriö toteaa.
Nyt, kun latuja ei huolleta, on otettava käyttöön vanhoja tapoja liikkua luonnossa ja ylläpitää kuntoa.
– Yleensä yrittäjät pääsevät lomalle vasta toukokuussa, kun kausi on jo ohi. Silloin he suuntaavat ulkomaille. Nyt heillä olisi aikaa hiihtää. Ennen päätöksentekoa toin esille ratkaisun vaikutukset paikallisiin ja jo alueella oleviin ihmisiin sekä heidän mahdollisuuteensa harjoittaa kuntourheilua. Nyt, kun latuja ei huolleta, on otettava käyttöön vanhoja tapoja liikkua luonnossa ja ylläpitää kuntoa.
Ylläksen koko latuverkosto suljettiin kertarysäyksellä.
– Mietimme, että ajammeko huollon alas kertalaakista vai asteittain tulevan viikon aikana. Päädyimme kertalaakiin. Sillä on voimakkaampi viestinnällinen merkitys. Emme halunneet jäädä arpomaan ja odottelemaan, vaan halusimme, että päätös on selkeä. Pettymyksestä toipuu kyllä, mutta epätietoisuus kuormittaa pitkään, Teriö kuvailee.
Pääsiäiselle ei ole suunnitelmissa ajaa latuja tai edes osaa laduista.
– Me lähdemme siitä olettamuksesta, että ihmiset noudattavat sääntöjä eivätkä matkusta. Me emme ainakaan rohkaise väkeä kansalaistottelemattomuuteen. Jokainen, joka matkustaa, levittää koronariskiä. Vaikka oireita ei olisi, se ei tarkoita, etteikö olisi mahdollisesti viruksen kantaja.
Latujen ja talvireittien huolto maksaa yhdeltä talvikaudelta puoli miljoonaa euroa. Tyngäksi jäänyt kausi on vaikuttanut myös taloudellisesti. Ylläksen Matkailuyhdistys ja latujen urakoinnista vastaava Tunturi-Lapin Vesi ovat päässeet sopimukseen kustannuksista. Tunturi-Lapin Veden toimitusjohtaja Petri Laiho kertoo yhtiön tehneen useiden kymmenien tuhansien arvoisen hyvityslaskun. Elias Teriö kuvailee tilannetta vaikeaksi, mutta ei mahdottomaksi.
– Periaatteessa latuja olisi voitu ajaa loppukausi, mutta päätöksellä turvattiin jo seuraavaa talvikautta. Tämän kauden tulot tippuivat useita kymmeniä prosentteja normaalista kaudesta, Teriö summaa.
Periaatteessa latuja olisi voitu ajaa loppukausi, mutta päätöksellä turvattiin jo seuraavaa talvikautta. Tämän kauden tulot tippuivat useita kymmeniä prosentteja normaalista kaudesta
Ylläksen latujen ylläpito kustannetaan kunnan, yrittäjien, mökkiläisten ja tukimyynnin voimin.
– Näistä osa-alueista jokainen on kokonaisbudjetin kannalta merkittävä. Kun yksikin osa-alue sakkaa, ollaan pulassa. Nyt sakkasivat kaikki. Se lamauttaa koko rahoitusmallin.
Elias Teriö nostaakin esiin kysymyksen siitä, voidaanko nykyisen laajuista reittiverkostoa enää ylläpitää vapaaehtoisuuteen perustuvien maksujen turvin.
– Pitäisikö latujen olla maksullisia? Eihän laskettelurinteessäkään saa laskea ilman hissilippua. Ollaan ehkä käänteen tekevässä ajassa. Jokamiehenoikeudella saa liikkua luonnossa missä vaan, mutta onko alla hoidettu reitti, se on sitten ihan eri asia. Nykyisellä rahoitusmallilla reitit on pystytty hoitamaan, mutta kuten koronatilanne nyt osoitti, siinä ei ole yhtään särkymävaraa.
Vaikka korona pisti kauden pakettiin yli kuukautta etuajassa, on hyvä muistaa, että kausi myös alkoi normaalia aiemmin.
– Tässä elettiin onnellisesti ennätyspitkää kautta. Jo lokakuussa saatiin luonnonlumilatu, Teriö toteaa.
– Toivon, että joka tapauksessa muistettaisiin tässä se, että koronamyräkkä menee ohi. Ylläksen matkailuyhdistyksen, alueen yrittäjien, mökkiläisten ja matkustajien täytyy yhdessä kohdata tämä tilanne, eikä se ole kenellekään kiva juttu. Meillä on koko ajan mietintämyssy päässä, ja mietimme keinoja, joilla turvata Suomen paras reitistö myös jatkossa.
Eikä vain Suomen paras. Ylläs pokkasi aivan vasta palkinnon Pohjoismaiden parhaasta retkeily- ja ulkoiluverkostosta.
Satu Renko
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.