Kuukkelilla on kummiporo, Poikkeus. Poikkeus on ajohärkä, joka kuuluu täkäläisen poromatkailuyrityksen ykkösketjuun. Poikkeus on luottotyyppi, tosin kuulemma ”vähän sellainen höselö”. Safariletkassa se saattaa jäädä välillä itsekseen ihmettelemään, ja sitten se ottaa hullulla vauhdilla muut kiinni.
Kuukkelikin on omanlaisensa ajohärkä: lehti kuskaa maailmalle Ylläksen matkailun kuulumisia ja muistuttelee, että täällä sitä ollaan, teitä varten.
Ja mitä höseliyyteen ja vauhdikkuuteen tulee, Poikkeus saa kaiken sympatiani. Tiedän tunteen.
Kun vuonna 2018 Lapin ammattikorkeakoulussa laadittiin julkaisu eläinten hyvinvoinnista matkailupalveluissa, Lapissa oli noin 160 eläinmatkailuyritystä. Näistä yrityksistä reilut viitisenkymmentä sijaitsi Tunturi-Lapissa. Viime vuodet matkailu on kasvanut vauhdilla, joten parin vuoden takainen luku tuskin on ainakaan pienentynyt.
Eläinmatkailuyrityksessä henkilökunta muodostuu pääasiassa nelijalkaisista työntekijöistä: rekikoirista, poroista tai hevosista.
Poikkeus kuuluu taloudellisesti tuottavimpaan matkailueläinluokkaan. Yhden matkailuporon tuottama keskimääräinen vuotuinen liikevaihto on yli 5000 euroa. Rekikoiralla vastaava luku jää reilusti alle 2500 euron.
Ei siis ihme, että Poikkeus kantaa komeat sarvensa rinta rottingilla. Vielä se ei ole kuitenkaan hoksannut vaatia jäkälänkorotusta.
Kuten kaikilla matkailueläimillä, myös Poikkeuksella on edessään talven työputki. Sesonkia ei jaksa, ellei sitä ennen ole saanut irrotella vapaana. Ja Poikkeus kyllä osaa ottaa ilon irti etenkin syksystä. Palleja Poikkeuksella ei enää ole, mutta rykimäaikaoikeudestaan se pitää kiinni. Poikkeus roukuu vaameille ja juoksee nokka rullalla niiden perässä. Se toteuttaa itseään.
Parempaa käyntikorttia yritykselle ei ole kuin iloiset, työtään tarmokkaasti tekevät terveet eläimet.
Eläinten hyvinvoinnin edistäminen onkin tänä päivänä merkittävä ja näkyvä osa vastuullista matkailutoimintaa. Vastuullinen, eettinen ja eläinten hyvinvoinnista liikkeelle lähtevä matkailutoiminta vaatii euroja eli asiakkaita.
Kun koronapandemia puristi ulkomaanmatkailusta elantonsa saavat eläinmatkailuyritykset ahtaalle, yrittäjät hätääntyivät: miten pitää huolta eläimistä, jos tuloja ei ole?
Eräs husky-yrittäjä kertoi Ylelle, että yhden alaskanhuskyn ylläpito maksaa vuodessa noin 3000 euroa, josta puolet menee palkkakustannuksiin. Pelkästään yhden koiran ruokaan kuluu noin 500 euroa vuodessa.
Eläinmatkailuyritykset tarjoavat nyt sponsoripaketteja, lahjakortteja ja kummitoimintaa.
Hienointa tietenkin olisi, jos te kotimaiset matkailijat kokeilisitte ohjelmapalveluja, joita perinteisesti ovat käyttäneet vain ulkomaalaiset.
Lisää ajoporojen elämästä voit lukea sivulta 13.
Kuukkelin väki toivottaa kaunista, tervettä ja turvallista joulunaikaa!
P.s. Kerroinkohan jo, että Poikkeus on työtiiminsä komein ja pitkäjalkaisin? Sukupuolta lukuun ottamatta Kuukkelin päätoimittajalla on siis Poikkeuksen kanssa paljon yhdistäviä tekijöitä.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.