Rambollin Matti Kautto esitteli Hannukaisen kaivosalueen osayleiskaavan ja asemakaavat maanantaina 19. maaliskuuta. Muistutusten jättöaika päättyy 30. huhtikuuta.
Satu Renko
Hannukaisen kaivosalueen kaavat olivat viime vuonna toistamiseen nähtävillä. Tuolloin saatiin yli sata muistutusta ja mielipidettä, joihin on laadittu vastineet, kuten myös viranomaislausuntoihin.
Kaavoja – sekä osayleiskaavaa että asemakaavoja – on työstetty uuteen uskoon edellisen kuulemiskierroksen palautteen pohjalta. Uudet kaavaehdotukset asetettiin nähtäville maaliskuun puolivälissä.
Mitä vuoden aikana on muuttunut?
– Melumallinnusta on päivitetty, pölyselvitystä ja turvallisuusselvitystä on päivitetty, samoin on tehty joitain uusia maisemakuvasovituksia, Pirjo Pellikka Rambollilta luettelee.
Alkuperäisessä ympäristövaikutusten arvioinnissa kaivokselle oli neljä toteutusvaihtoehtoa, joista valittiin se, jolla arvioitiin olevan pienimmät ympäristövaikutukset.
— Valitussa vaihtoehdossa luonnontilassa oleville alueille ei rakenneta uusia rikastehiekan varastointialueita, vaan ne tehdään vanhoille rikastehiekkapaikoille Rautuvaaraan. Toinen merkittävä päätös oli sijoittaa rikastamo Rautuvaaraan, kaavanlaatijana toiminut Rambollin Matti Kautto sanoo.
Merkittävimmät muutokset kaavoitusmatkan varrella ovat koskeneet Hannukaisen kylää ja Äkäsjoen varren rantakaava-aluetta, jota ei muuteta kaivosalueeksi, kuten aiemmin suunniteltiin.
Northlandin aikaisten suunnitelmien mukaan rantakaava-alueen tontit ja kiinteistöt olisi pitänyt lunastaa tai ostaa vapaaehtoisin menettelyin.
– Nyt asiat on hoidettu niin, että Hannukaisen kylän maankäyttö voi pikemminkin kehittyä, Kautto kertoo.
Edellisen luonnoskierroksen aikana kaavoista tuli yksitoista Suomen lausuntoa, Ruotsin lausunnot ja 103 mielipidettä. Suurin osa mielipiteistä vastusti kaivoksen tuloa.
Muistutuksia odotetaan tältäkin kierrokselta runsaasti. Vapaa-ajanasukkaista monet ovat toivoneet, että kaiovsyhtiö ostaisi kiinteistöt ja tontit pois.
– Eikö se ole kohtuuton vaikutus, jos kiinteistönomistaja ei voi realisoida vapaa-ajanasuntoaan 30 vuoteen?, yleisöstä kysyttiin.
Kauton mukaan tilanne on kohtuuton vain jos aluetta ei voi käyttää rantakaavassa osoitettuun tarkoitukseen.
– Tässä omistajat voivat käyttää kiinteistöjään rantakaavassa varattuun tarkoitukseen, kriteereinä ovat Valtioneuvoston asettamat raja- ja ohjearvot. Kaavoittaja ei ole oikeusviranomainen, joka päättää, mikä on kohtuutonta ja mikä ei. Realisointi ei kuulu kaavoitukseen, Kautto linjaa.
– Asianosaisten ja mökkiläisten mielipiteitä on kuultu kaikissa eri vaiheissa. Meillä on mielipiteistä hyvin selvä käsitys. Suurin osa vastustaa ja suurin osa haluaa, että kaivosyhtiö lunastaisi heidän alueensa, hän jatkaa.
Kautto toteaa, ettei lunastaminen olisi lakien mukaista.
– Maankäyttö- ja rakennuslaki lähtee siitä, että vaikutuksia pitää olla riittävästi selvitetty, että se voidaan toteuttaa terveellisesti ja turvallisesti, turvaten luontoarvoja, Kautto summaa.
– Kaavoitus luo edellytykset rakennusluville, samoin toimenpide- ja maisemaluville. Kaikkien lupien pitää olla hyväksytty ja toteutettu lain mukaisesti, että voi kaivoslaillisesti toimia.
Kaivosalueen toiminnoilla on monia vaikutuksia, maisema yhtenä näistä.
– Suurin maisemavaikutus on Maisematien ja lakialueen välisellä alueella. Ylläksen huipulta alueen näkee, jos osaa katsoa juuri oikeasta kohtaa, Kautto esittelee.
– Maisematien levähdysalueelta kaivosalue näkyy vähän heikommin. Kuertunturilta on tehty myös lisää aineistoa, samoin Niesakerolta.
Kaivosyhtiö on tehnyt maisemavaiktuksista havainnevideoita, jotka ovat yhtiön verkkosivuilla. Suojavalli peittää toimintoja, mutta samalla sekin vaikuttaa maisemaan.
– Suojavalli näkyy suoraan olohuoneeni ikkunasta, eikö se ole maisemavaikutus, Hannukaisen vapaa-ajanasukas kysyy.
– Hyvin usein teemme merkittäviä maisemamuutoksia, se ei ole kielletty. Kaavoituksen nojalla rakennetaan tuulivoimaa, ja mökkialueita, ne kaikki muuttavat maisemaa, Kautto vastaa.
Maisemavaikutusten lisäksi vesiasiat ovat olleet tapetilla säännöllisesti, mutta ne linjattiin tämän tilaisuuden ulkopuolelle.
– Tässä tilaisuudessa ei puhuta vesiasioista, koska ne liittyvät ympäristölupa-asioihin. Tämä tilaisuus liittyy kaavoitukseen, Hannukainen Minigin hankejohtaja Jaana Koivumaa toteaa.
Yleisö epäilee, etteivät altaiden koot riitä, ja etteivätkö vesiasiat silloin ole kaavakysymys.
– Tällä pärjätään, mitä vesitaseessa on laskettu vesien säilyttämiseen. Altaat myös keräävät vettä sateena taivaalta ja se tarkoittaa sitä, että meillä on lisää vesitilavuutta, mitä joudutaan taas käsittelemään. Tila on turhaa, jos sitä ei tarvita vesien käsittelyn kannalta, Koivumaa linjaa.
Vaikutuksista Kautto summaa tärkeimmäksi sen, että asioita on selvitetty riittävästi ja että kunnanvaltuusto ymmärtää, mistä on päättämässä.
Kaivoksen lupaprosessia Matti Kautto kuvailee varsin monitahoiseksi.
– On monta eri lakia ja monta eri viranomaista ennen kuin kaivos on rakennettu ja ennen kuin se voi toimia. Kaivospiiripäätös on jo tehty ja valitukset ovat käsittelyssä. Tukesin luvalla voidaan aloittaa rakennustoimenpiteitä, mutta toiminnan aloittaminen edellyttää ympäristölupaa, hän selventää.
Kaavoituksen eteneminen ennen ympäristölupapäätöstä on herättänyt kysymyksen siitä, miten kaavamuistutuksia voi tehdä vajailla tiedoilla. Kauton mukaan järjestys on normaali.
– Normaali menettely on se, että ensin kaavat ja sitten ympäristölupa. Jos kaava tehdään ennen päätöstä, kaava on otettava huomioon ympäristöluvasta päätettäessä. Kaavoittaminen on keino vaikuttaa ympäristölupaan, koska tässä hallitaan maankäyttöä paljon laajemmin kuin muissa järjestelmissä.
Tukesin luvalla voidaan aloittaa rakennustoimenpiteitä, mutta kaivostoiminnan toteuttaminen edellyttää ympäristölupaa.
– Jos on voimassa oikeusvaikutteinen yleiskaava, ympäristölupa ei saa vaikeuttaa sen alueen käyttöä kaavan mukaista toimintaa. Jos on asemakaava, ympäristölupa ei saa olla asemakaavan vastainen, Kautto lisää.
Hannukainen Mining Tukesilta saamasta kaivospiiriluvasta on valitettu hallinto-oikeuteen. Kaivospiiritoimitus on tarkoitus aloittaa meneillään olevan kevään aikana, mutta sitä ei voi saattaa loppuun ennen kuin hallinto-oikeudessa on tehty päätökset.
– Koerikastus on tehty viime syksynä ja saimme lopultakin GTK:n raportin. Jatkamme keskustelua GTK:n kanssa, mutta koska siinä on tärkeitä kilpailullisia asioita, olemme tehneet siitä lyhennelmän vastineisiin, Jaana Koivumaa kertoo.
Hannukainen Mining toimitti maaliskuussa vastineensa Aluehallintoviraston (AVI) lisäselvityspyyntöihin, jotka liittyivät kaivosyhtiön ympäristölupahakemukseen.
Vastineet ovat luettavissa AVIn verkkosivuilta. Hannukainen Mining arvioi, että ympäristölupapäätös menee vuoden vaihteeseen, ehkä ensi vuoden alkuun.
Kaivoskaavat ovat esillä sähköisessä kaivospalautejärjestelmässä, jossa kuka tahansa voi jättää muistutuksen kaavoista.
Muistutukset käsitellään, niistä tehdään raportti ja laaditaan vastineet. Sen jälkeen suoritetaan viranomaisneuvottelu ja katsotaan, mitä täydennyksiä ja muutoksia pitää tehdä.
Jos muutokset ovat merkittäviä, voi olla tarpeen asettaa kaava nähtäville uudestaan, mutta jos näin ei ole, voidaan edetä suoraan valtuuston käsittelyyn.
Valtuuston hyväksymispäätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen. Jos valituksia ei tule, kaava astuu voimaan, kun kunta on sen kuuluttanut.
Aikaa muistutusten jättämiseen on 30. huhtikuuta saakka.
Satu Renko
"Koerikastus on tehty viime syksynä ja saimme lopultakin GTK:n raportin. Koska siinä on tärkeitä kilpailullisia asioita, olemme tehneet lyhennelmän vastineisiin."
Jaana Koivumaa, Hannukainen Mining
Muistutuksen jättäminen
Hannukaisen kaivosalueen osayleiskaavan sekä Rautuvaaran teollisuusalueen asemakaavan ja Hannukaisen kaivosalueen asemakaavan kaavaehdotukset ovat nähtävillä 15.3.–30.4.2018. Kaavoista voi jättää kuka tahansa muistutuksen, jos kokee sen tarpeelliseksi. Muistutukset tulee toimittaa viimeistään 30.4.2018 kello 15 mennessä. Muistutuksen voi jättää karttapalautejärjestelmässä. Nähtävilläoloaikana karttapalautejärjestelmään jätettyihin muistutuksiin kaavoittaja laatii viralliset vastineet. Karttapalautepalvelusta voit tarkastella kaikkia kolmea kaavaa. Kunkin kaavakartan saa näkyviin kartalle painamalla Jätä muistutus -kohdasta ja valitsemalla kaavan. Sivulta löytyy tarkka ohje muistutuksen jättämiseen, seuraa sitä.
Kuinka toimin karttapalautepalvelussa?
Mene karttapalautepalveluun
Klikkaa Valitse toiminto -kohdan alta Jätä muistutus -painiketta
Valitse kaava, jota palautteesi koskee
Täytä perustietosi
Valitse kartalta kohde, jota muistutus koskee – voit jättää myös yleisluontoisen muistutuksen valitsematta mitään tiettyä kohdetta
Kerro omistatko alueen, jota palautteesi koskee
Kirjoita muistutuksesi
Jos sinulla on liitteitä, joita haluat toimittaa muistutuksen matkassa, voit liittää hakemukseen aineistoa pdf- ja jpg-muodoissa
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.