Elämä ja rutiinit Ylläksellä ovat asettuneet uomiinsa. Se tarkoittaa käytännössä työntekoa, ruoanlaittoa, siivousta, talvilajien harrastamista, saunan lämmittämistä ja pienimuotoista sosiaalista elämää. Sellaista ihan normaalia arkea siis, hienoisella tunturilisällä varustettuna.
Olen viime aikoina vertaillut työelämäni eroja Hämeenlinnan arjen ja Ylläksen välillä. Paljon on samaa, mutta runsaasti myös eroavaisuuksia. Näitä minä tässä kirjoituksessani pohdiskelen: työnteon ympäristöä ja talviliikuntaa työn rinnalla.
Oleellisinta mielestäni on kuitenkin se, että elää oman näköistään elämää.
Yksi asia, joka yhdistää työskentelyäni kaikkialla, on työn tekeminen omalta koneelta, missä kulloinkin olen. Viestintätoimistoni johtaminen ja viestintätyön tekeminen asiakkaideni kanssa hoituvat kaikkialla, missä pääsen nettiyhteyksien äärelle.
Työympäristö on kuitenkin erilainen täällä Ylläksellä. Kotona Hämeenlinnassa sähköpöytäni on toimistoni ja maisema aina sama: kerrostaloasuntomme seinä. Luosun pääpirtin toimistopöydän äärestä näen suoraan rauhalliseen Lapin havupuumaisemaan. Täällä tämä kämpän pöytä toimittaa toki myös keittiönpöydän, elokuvaillan tarjoilujen ja karttapöydän virkaa. Se ei kuitenkaan ole vielä tähän mennessä haitannut.
Luonnolla on rauhoittava vaikutus paitsi ihmiseen myös työntekoon. Maisemalla ikkunan takana on merkitystä esimerkiksi ajatustyötä tehdessäni.
Vastaavasti ajomatka Luosusta Kohta Coworkingin vuokrahuoneeseeni ei ole lainkaan kuormittava, kun matkalla luonto näkyy kaikkialla ympärilläni. Ensin voi antaa metson ylittää tien, sitten pysähtyä porojen aiheuttamaan aamuruuhkaan Hannukaisessa ja lopuksi ihailla auringossa kylpevää tunturijonoa. Onhan siinä selkeä ero etelään.
Hiihto, laskettelu, lumikenkäily, talviretkeily, luistelu, vuorivaellukset… Yllättävän moni rakastamani liikuntamuoto on talvilaji. Minä myös viihdyn enemmän kylmissä ympäristöissä kuin lämpimissä kohteissa. Mielessä siintävät monet reissusuunnitelmat tuntuvat myös suuntautuvan kylmiin ympäristöihin.
Tällaiselle ihmiselle pohjoisen kevät tarjoaa työarkeen loistavan lisän. Hiihtokautta voi parhaimmillaan jatkaa yli vapun ja myös rinteisiin pääsee hyvänä talvena toukokuulle saakka.
Aiemmat lyhyet Ylläs-visiittini ovat muototuneet ihan uudenlaiseksi Lappi-iloksi täällä pidempään ollessani.
On ollut hauska todeta, että rinteeseen ei tarvitse aina pakata päiväreppua, vaan siellä voi käydä työpäivän jälkeen vain pyörähtämässä. Vastaavasti latureittejä riittää valittavaksi saakka, aina pitkälle kevääseen. Toisin on etelässä.
Täältä Luosusta talviliikkumaan lähteminen vaatii toki asteen verran enemmän suunnittelua kuin kotona. Ympäristö, mahdollisuudet ja luonnon kokeminen joka henkäyksellä lajista riippumatta ovat kuitenkin se voima, joka voittaa Kanta-Hämeenkin upeat ulkoilumahdollisuudet.
Tähän mennessä Ylläs on opettanut minulle itsestäni myös tämän: asuminen on parasta luonnon keskellä!
Piritta Seppälä on 44-vuotias Lappi-rakkaussuhteella varustettu luontoihminen, aktiivinen talvilajien harrastaja ja maailmanmatkaaja. Työkseen hän johtaa omaa viestintätoimistoaan ja toimii viestintäkouluttajana. Hämeestä tuleva Piritta asuu kevään ajan Luosussa ja kirjoittaa Kuukkeliin siitä, millaista on elää ja työskennellä tunturin kupeessa. Pirittan kevättä Lapissa voi seurata myös Instagramissa @Piritta4 #ReissuPiritta.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.